den 22 oktober 2021

Inför Elitserien omgång 6

Jönköping, RC Bowl, Lördag 10:00 – Damernas Elitserie: BK Merci – Spader Dam
Redan förra helgen slog Spader Dam bottenlaget BK Merci, på bortaplan. Den här helgen möts lagen på neutral plan när damernas Elitserie samlas för ett sammandrag i RC Bowl. Hallen i Jönköping har flera gånger stått som värd för slutspelet, senast 2017 när Spader Dam vann guld.

Jönköping, RC Bowl, Lördag 10:00 – Damernas Elitserie: BK Högland – Team X-Calibur
Även om det ännu är tidigt i serien finns det, i damernas Elitserie, bara ett lag som är utan förlust. 2018 års svenska mästare Team X-Calibur har två segrar på två matcher, mot de senaste SM-finalisterna: Spader Dam och B-K Eva. Nu möter Partille-laget det sista slutspelslaget från Nyköping: BK Högland från Nässjö som har inlett säsongen med två segrar och en förlust.

Falkenberg, Lördag 10:00 – Herrarnas Elitserie: BKF Falkenberg – IS Göta
Falkarna från Halland har öppnat serien svagt på bortaplan med tre förluster och minus 32 i diff. Hemma i Falkenberg har de dock två raka segrar, och på lördag är det västkustderby mot Göta från Helsingborg. Skåningarna kommer till helgens omgång med tre raka segrar, varav en på bortaplan.

Jönköping, RC Bowl, Lördag 13:00 – Damernas Elitserie: Team X-Calibur – B-K Eva
För lite mer än en månad sen möttes 2018 års svenska mästarinnor X-Calibur och de senaste SM-finalisterna B-K Eva i Partille. Då vann hemmalaget i en imponerande uppvisning med 15 - 5 där fyra spelare hos ”Calibur” var över 850, två över 900. Det var B-K Evas senaste match. Återstår att se om Eva kan ta revansch för senast. 

Jönköping, RC Bowl, Lördag 13:00 – Damernas Elitserie: Hammarby IF – Spader Dam
”Bajen” förväntas slåss i botten av högsta serien och de flesta räknar med att de mesta mästarinnorna Spader Dam från Helsingborg kommer vara med och kämpa om SM-guldet. Hammarbys snittmässigt bästa spelare, så här långt, är Frida Johansson med 185. Hos skånskorna är VM-spelaren Jenny Wegner bäst med 212. Det borde vara klass-skillnad mellan lagen.

Norrköping, Vilbergen, Lördag 13:00 – Herrarnas Elitserie: BK Kaskad – Team Pergamon
De regerande mästarna Team Pergamon, med nyblivne Weber Cup-vinnaren Jesper Svensson, har spelat minst antal matcher i herrarnas Elitserie med tre. Till helgen fyller de på med två tuffa bortamatcher, den första är i Norrköping mot BK Kaskad som har två segrar och två förluster på sina fyra första matcher av Världens bästa liga.

Boden, Lördag 14:30 – Herrarnas Elitserie: Bodens BS – Team Alingsås BC
Toppen mot botten. Team Alingsås har imponerat storligen den här säsongen och leder Elitserien efter omgång 5. I andra änden av tabellen tog Bodens BS sina första poäng förra helgen när de besegrade det andra bottenlagen Kulladals BS i Malmö. Till helgen möts de, i Boden.

Göteborg, Strike & Co, Lördag 15:00 – Herrarnas Elitserie: BK Joker – IS Göta
Maratontabellens serieledare BK Joker hade en jobbig helg förra omgången. Dubbla förluster som tog deras förlustrad till tre raka matcher, och ett påkört rådjur. Den här helgen får de dock stanna hemma på Strike & Co när IS Göta kommer på besök. Helsingborgarna är obesegrade på Elitserien 37 hittills den här säsongen med bland annat en seger mot Team Clan.

Arvika, Lördag 15:00 – Herrarnas Elitserie: BK Jösse – Kulladals BS
En av säsongens utropstecken så här långt i Elitserien måste vara Mattias Flodberg hos BK Jösse. På 12 serier har 30-åringen tagit 11 poäng för sin moderklubb. 92% banpoäng är bäst i högsta serien, strax före den tidigare världsettan, och dubble världsmästaren, Martin Larsen, Team Pergamon. Ingen hos helgens gäster, Kulladals BS, har tagit mer än 50% banpoäng.

Jönköping, RC Bowl, Lördag 16:00 – Damernas Elitserie: Hammarby IF – BK Merci
Matcherna under säsongen mellan Hammarby IF och BK Merci kommer sannolikt avgöra vem som hamnar sist i damernas Elitserie. Senast de möttes gjorde Hammarbys bredd att de slog hemmalaget Merci som hade en högre topp. Den här gången är det neutrala banor med samma oljeprofil som senast.

Jönköping, RC Bowl, Lördag 16:00 – Damernas Elitserie: BK Högland – B-K Eva
Senast varken B-K Eva eller BK Högland var i slutspel var 2013, ändå har inget av lagen någonsin vunnit en SM-final. Två lag som de senaste 7 åren varit med i toppen, men ändå inte kunnat rubba damseriens två storlag. Två jämna lag som kommer bjuda på, som det heter, en jämn och spännande match.  

Ludvika, Söndag 10:00 – Herrarnas Elitserie: Ludvika BK – Kulladals BS
Sedan Ludvika BK gick upp till seriens finrum 2019 har Dalmasarna tagit 11 poäng på 28 matcher. 6 av de poängen har de tagit på fyra poäng den här säsongen och dalmasarna ligger, efter fyra omgångar, på en slutspelsplats. Sedan 2019 har helgens motståndare Kulladals BS tagit 20 poäng på 28 matcher, men den här säsongen står de än så länge på 0.

Nässjö, Söndag 11:00 – Herrarnas Elitserie: Team Clan – Team Pergamon
Omgång fem avslutas med en stormatch. Sedan 2014 har lagen mötts i SM-final. Inget annat lag har vunnit SM-guldet sedan 2012. Det råder inget tvivel om att det är Sveriges två bästa bowlinglag som möts på söndag. Frågan är bara vilken av lagen som är bäst just nu.