den 16 oktober 2019

Inför Elitserien omgång 5

Elitseriens femte omgång bjuder på, bland annat, ett Göteborgsderby i herrarnas Elitserie och en Stockholmsresa för Merci och en Göteborgsresa för Skrufscha hos damerna.

Stockholm, Högdalen – Lördag 10:00, damernas Elitserie: B-K Eva – BK Merci
Efter förra omgångens förlust på hemmaplan mot Spader Dam med 4- 16 väljer Brommaklubben Eva att byta underlag. På lördag blir det den kortaste av de valbara profilerna: Elitserien 36, som ligger på banorna mot nykomlingarna Merci, som även de förlorade med 4 – 16 förra helgen, borta mot BK Högland. Det blir tredje gången under säsongen som 36:an används i någon av Elitserierna, bara BK Joker, i herrserien, har valt att lägga profilen tidigare.

Partille – Lördag 10:00, damernas Elitserie: Team X-Calibur – BK Skrufscha
Förra året slutade Team X-Caliburs guldjakt redan i semifinal mot B-K Eva. Till denna säsong har Partille-laget förstärkt med två internationella stjärnor. Förutom japanskan Misaki Mukotani har nu tyskan Janine Gabel skrivit på för de 4-faldiga mästarinnorna. Återstår att se om den dubbla EM-silvermedaljören från Tilburg 2012 debuterar i helgen mot BK Skrufscha.  

Falkenberg – Lördag 10:00, herrarnas Elitserie: BKF Falkenberg – Team Pergamon
En tidig seriefinal mellan ligans enda obesegrade lag, Falkenberg, och de regerande mästarna: Team Pergamon. Förra året var detta möte säsongspremiär, då vann hemmalaget Falkenberg med 11 – 9 på samma oljeprofil, Elitserien 44, som ligger i år. Kan Falkarna utöka sin vinstrad till fem raka eller kan vinstmaskinen från Partille stoppa dem?

Örebro – Lördag 10:00, herrarnas Elitserie: BK Glam – Team Alingsås
Gästernas James Blomgren blev uttagen till Team Sweden efter bra spel på landslagslägret för två helger sedan, och vann sin andra titel på Europatouren förra helgen när han vann Norwegian Open. Hänger resten av laget på sin lagkapten kan de säkert fortsätta bygga på den seger de tog förra, omgången efter tre inledande förluster, när de på lördag tar sig an nykomlingarna Glam som ligger sist.

Göteborg, Strike & Co – Lördag 14:00, damernas Elitserie: Örgryte IS – BK Skrufscha
Hemmalaget ÖIS har inte spelat sedan säsongspremiären på sammandraget i Borås i september där det blev två förluster för göteborgarna. Nu tar de emot Skrufscha till helgen som har inlett säsongen med en seger, en oavgjort och en förlust. Vänersborgarnas vänsterslägga Jenny Karlsson har visat fin form så här långt och ligger femma i Elitseriens snittliga med 214,42 efter 12 serier.

Jenny Karlsson

Norrköping, Haga – Lördag 15:00, herrarnas Elitserie: BK Kaskad – Kulladals BS
Östgötarna Kaskad och Malmö-laget Kulladal är två av seriens jämnaste lag, om man tittar på snitt, hittills. Hemmalaget har snittat 206,65 på sina första fyra matcher medan de gästande skåningarna har 205,13 på sina tre inledande bataljer. Kampen på lördag blir dessutom uppvärmning för den svenska mästaren Markus Lenefjäll i BK Kaskad som nästa vecka gör landslagsdebut i Europacupen.

Ludvika – Lördag 15:00, herrarnas Elitserie: Ludvika BK – Team Alingsås
Alingsås har den här helgen dubbel bortaresa mot båda de lagen som ännu inte har tagit några poäng i årets Elitserie. Efter Glam på förmiddagen i Örebro blir det Dalarna och Ludvika på eftermiddagen. Masarna var nära att skaka Pergamon i första omgången men har sedan dess förlorat tre raka med 6 – 14, 7 – 12 och 7 – 13.

Stockholm, Brännkyrka – Lördag 16:00, Damernas Elitserie: Hammarby IF – BK Merci
Hemmalaget ”Bajen” började säsongen bra med tre poäng på det inledande sammandraget i Borås. Senast blev det dock förlust mot de regerande svenska mästarna Spader Dam. Lördagens motstånd, nykomlingarna Merci, är dock, på pappret, en klart enklare motståndare. Detta trots att Örebroarnas Emelie Tiveljung har inlett säsongen särdeles bra och har 220,58 i snitt, tredje högst i serien.

Boden – Lördag 16:00, herrarnas Elitserie: Bodens BS – IS Göta
Än så länge, visserligen efter bara fyra omgångar, har Boden inte förlorat på hemmaplan och Göta inte vunnit på bortaplan. Norrbottningarna vann två matcher på hemmaplan innan de förlorade två borta förra omgången. Skåningarna har vunnit en och förlorat en hemma samtidigt som de har förlorat två på bortabanor inför helgens resa 140 mil norrut.

Nässjö – Söndag 10:00, herrarnas Elitserie: Team Clan – Kulladals BS
Förra säsongen lyckades Kulladal skrämma flera bra lag på hemmaplan. På resande fot, däremot, lyckades skåningarna endast ta tre poäng i Värmland. På söndag möter de seriens bästa hemmalag som inte har förlorat på 14 raka matcher hemma i Nässjö där de fortsätter på den längsta av de valbara profilerna: Elitserien 44.

Arvika – Söndag 10:00, herrarnas Elitserie: BK Jösse – Team Alingsås
Alingsås spelar sin tredje bortamatch för helgen på söndag, med så många poäng på spel kan dessa två dagar betyda väldigt mycket för Västgötarnas position i tabellen. Hemmalaget Jösse har två av seriens bästa poängplockare så här långt i Karl-Johan Eliasson och Björn Lindqvist som, så här långt, har tagit 80 % respektive 79 % banpoäng vilket är näst bästa och tredje bäst, av alla som spelat över 10 serier. Leder den tabellen gör Jesper Svensson, Team Pergamon med 81%,

Karl-Johan Eliasson

Göteborg, Strike & Co - Söndag 15:00, herrarnas Elitserie: BK Joker – Team Pergamon
Senast det spelades Göteborgs-derby mellan Maratontabellens ledare BK Joker och de 13-faldiga svenska mästarna Team Pergamon var den sjunde mars 2015. Då vann det svarta laget från Partille med 17 – 3. Johan Helldén, nu i Falkenberg, var då matchvinnare efter 951 och fyra banpoäng i par med Christoffer Jacobsson.