den 28 februari 2020

Inför Elitserien omgång 17

Göteborgsderby, Huvudstadsderby, och toppmatcher i både herrarnas och damernas Elitserie. Omgång 17 i Världens bästa liga är sevärd.

Falkenberg, lördag 10:00 – Herrarnas Elitserie: BKF Falkenberg – Team Clan BK
De hemmastarka ”Falkarna” förlorade, överraskande, förra helgen hemma mot Kulladals BS. Den här helgen får de ännu tuffare motstånd när serietvåorna Team Clan från Nässjö kommer på besök. SM-silvermedaljörerna från Småland kommer till helgen med åtta segrar på de nio senaste matcherna och ett gott självförtroende, framförallt på underlaget Elitserien 44 där de är obesegrade den här säsongen.

Malmö, lördag 10:20 – Herrarnas Elitserie: Kulladals BS – BK Kaskad
Norrköpingslaget Kaskad har, med bara en förlust på de senaste fyra, tagit sig upp på en slutspelsplats. Kulladal ligger mitt i den jämna tabellen i Världens bästa liga. Skåningarna har två poäng ner till kvalplats och fyra poäng upp till den sista slutspelsplatsen, där BK Kaskad, för tillfället huserar.

Göteborg, Strike & Co, lördag 11:00 – Damernas Elitserie: Örgryte IS – Team X-Calibur
Sedan 2016 när Örgryte senast gick upp i Världens bästa liga har det spelats Göteborgsderby åtta gånger och de fyrfaldiga svenska mästarinnorna från Partille har vunnit sju av dessa. Enda gången Örgryte lyckats besegra X-Calibur var den 28e oktober 2018 när de vann på, helgens spelplats, Strike & Co med 11 – 9.

Alingsås, lördag 11:00 – Herrarnas Elitserie: Team Alingsås – BK Jösse
Med en av Elitseriens mest sevärda spelare, James Blomgren, höll Team Alingsås på att slå slutspelslaget BK Jösse när lagen möttes senast i Arvika. Endast tack vare en 4-1-avslutning kunde värmlänningarna ta segern då. Den här gången har Alingsås fördel av hemmaplan, där västgötarna ännu bara förlorat en match hittills den här säsongen.

Nässjö, lördag 12:00 – Damernas Elitserie: BK Högland – Spader Dam
De två topplagen har en historia av att mötas i SM-semifinaler. Under de senaste fem åren har lagen mötts fyra gånger i kampen om medaljerna och de mesta mästarinnorna från Helsingborg har vunnit, i två raka matcher, alla fyra gånger. De tre senaste gångerna ”Spader”, som redan är klara för årets slutspel, har slagit Högland i semin har det dessutom blivit seger i finalen och SM-guld.

Stockholm, Högdalen, lördag 12:40 – Damernas Elitserie: B-K Eva – Hammarby IF
Gästande ”Bajen” kommer till huvudstadsderbyt med nio raka förluster och ingen spelare bland de 27 som har över 200 i snitt i Världens bästa liga. Hemmalaget B-K Eva har däremot fyra spelare bland de 27: Anneli Blomqvist, Susanna Kiiskinen, Caroline Lagerlöf och den finska landslagsspelaren Eliisa Hiltunen.

Boden, lördag 13:00 – Herrarnas Elitserie: Bodens BS – Ludvika BK
Nykomlingarna Ludvika BK ligger i botten av herrarnas Elitserie efter bara två segrar, på hemmaplan, och inga poäng borta. Den här helgen gör de resan upp till Norrbotten där de möter formstarka Bodens BS som bara har förlorat en match på de senaste fem, mot serieledande suveränerna Team Pergamon.

Vänersborg, lördag 13:40 – Damernas Elitserie: BK Skrufscha – BK Merci
Hemmalaget Skrufscha bröt en fyra matcher lång förlusttrend förra helgen mot nästjumbon Hammarby. Den här helgen har de chansen att börja bygga en vinstsvit när de tar emot bottenlaget BK Merci. Det lila laget från Örebro har bara vunnit en match den här säsongen och slåss, med Hammmarby, om att undvika direkt nedflyttning från högsta serien.

Göteborg, Strike & Co, lördag 14:40, herrarnas Elitserie: BK Joker – Team Clan
Det klassiska laget BK Joker, som leder maratontabellen, har fem raka matcher utan förlust hemma på Strike & Co. Göteborgarna är det enda laget i serien som, stadigvarande, har Elitserien 36 som hemma-underlag. På lördag är det Team Clan som ska testa sitt taktiska kunnande på den kortaste av de valbara oljeprofilerna.

Helsingborg, lördag: 15:40, herrarnas Elitserie: IS Göta – BK Kaskad
Förra helgen resulterade två hemmamatcher i en seger och en förlust för Östgötarna i Kaskad. Den här helgen åker de på den tuffa ”Skåneresan” där de först möter Kulladal i Malmö och sedan IS Göta i ”Sundets pärla” Helsingborg. Göta som bara har en seger på de fyra senaste matcher hemma på Olympia.

Raymond Jansson

Partille, lördag 16:00, herrarnas Elitserie: Team Pergamon – BK Jösse
Prestigefyllt toppmöte i Partille. De tretton-faldiga mästarna, och serieledarna i Team Pergamon mot tredjeplacerade BK Jösse som varit i fem raka SM-slutspel. Senast lagen möttes vann Jösse, hemma i Arvika, efter en jättevändning från underläge 6 – 9 till seger med 11 – 9. Pergamon har dock slagit Jösse i två raka SM-semifinaler och vunnit 6 av de senaste 8 matcherna mellan lagen.

Helsingborg, söndag 10:00, herrarnas Elitserie: IS Göta – Team Alingsås
För andra dagen i rad spelar IS Göta hemmamatch, totalt kommer Helsingborgarna att ha spelat fem matcher på sju dagar. En viktig period för laget som är fyra poäng ifrån en slutspelsplats. Team Alingsås har en poäng mer och kommer även de ha spelat fem matcher på sju dagar när söndagen är över.

Malmö, söndag 15:20, herrarnas Elitserie: Kulladals BS – Team Alingsås
För första gången den här säsongen möts Kulladal och Alingsås. Förra säsongen möttes de tre gånger. I Alingsås vann det gästande Malmölaget med 14 – 6 i en otroligt gnetig match där vinnarna bara nådde 6127 i slagning. På Baltiska, där lagen möts på söndag, vann Alingsås med 12 – 8 efter en fin laginsats, och på neutral plan i det avslutande sammandraget vann Kulladal med 10 – 9.

Hallsberg, söndag 16:00, herrarnas Elitserie: BK Glam – Ludvika BK
Ett viktigt bottenmöte. De två nykomlingarna slåss om att undvika sistaplatsen och missa chansen att kvala sig kvar i högsta serien. Senast lagen möttes, för bara ett par veckor sedan, var Glam det klart bättre laget och vann med 16 – 4, trots bortaplan. Den här gången har de fördel av att spela på sin nya hemmaplan, Hallsberg.

 

Text: Markus Hegnelius
markus.hegnelius@swebowl.se