den 14 februari 2020

Inför Elitserien omgång 15

Publiken i Helsingborg får på söndag chansen att se två raka matcher i Världens bästa liga omgång 15. Först Spader Dam – Örgryte IS och sedan IS Göta - Bodens BS.

Vänersborg, lördag 10:00 – Damernas Elitserie: BK Skrufscha – Team X-Calibur
Här får publiken i Vänersborg chansen att se Världens bästa ligas bästa spelare, enligt Swebowls enkät: Joline Persson Planefors. Med stjärnan i laget har Partille-laget sju raka segrar och en andraplats i ligan. Hemmalaget däremot har tre raka förluster och har halkat ner på en kvalplats.

Arvika, lördag 11:00 – Herrarnas Elitserie: BK Jösse – BK Glam
När BK Glam åkte ur Elitserien för ett par säsonger sedan tappade de ett flertal spelare till helgens motståndare Jösse. Både Robert Lindberg och Niclas Lindholm är numer tongivande i det värmländska lag som ligger trea i Världens bästa liga och är obesegrade på hemmaplan. Glam, som har tidigare Jössespelaren, Andreas Jonsson, i laget har ännu inte vunnit på bortaplan och ligger näst sist i serien.

Alingsås, lördag 11:00 – Herrarnas Elitserie: Team Alingsås – BKF Falkenberg
Falkenberg har de senaste säsongerna varit ett väldigt starkt hemmalag. Men den här säsongen inledde det väldigt starkt även på bortaplan och var seriens överraskning. På grund av fyra raka bortaförluster har hallänningarna tappat lite i tabellen men har i helgen chans att förbättra den sviten. Alingsås är dock också ett starkt hemmalag med 5 segrar på 6 matcher på Stures den här säsongen.

Nässjö, lördag 13:20 – Damernas Elitserie: BK Högland – Örgryte IS
Det lila laget från Småland är ett av seriens allra formstarkaste. Med fem raka segrar tuffar de på mot sitt sjunde raka slutspel. 2012/13 var senast Högland inte spelade om SM-medaljerna, det var också senast som Örgryte IS var med i slutspelet. Just nu är göteborgarna bara två poäng under slutspelsstrecket.

Partille, lördag 15:00 – Herrarnas Elitserie: Team Pergamon – BKF Falkenberg
I tre av de fyra senaste matcherna mellan Pergamon och Falkenberg har det skiljt en poäng eller mindre mellan lagen. Med Elitseriens bästa spelare, enligt Swebowls enkät, Jesper Svensson i USA, tillsammans med flera stjärnor hos de regerande svenska mästarna, borde det kunna bli en jämn drabbning igen på lördag.

Norrköping, Haga, lördag 15:00 – Herrarnas Elitserie: BK Kaskad – BK Joker
Dessa två lag, som är kända för att vara bra på kortolja, möttes förra helgen i Göteborg på Elitserien 36, den kortaste av de valbara profilerna. Då slutade det 10 – 10. Nu möts de igen, den här gången i Norrköping på Rome 41 fot.

Malmö, lördag 15:20 – Herrarnas Elitserie: Kulladals BS – Bodens BS
Det skiljer ungefär 150 mil mellan de två bowlingsällskapen, geografiskt, men i tabellen skiljer det bara en poäng. De flygvana norrbottningarna kommer till helgens Skåneturné med starkt självförtroende efter två raka segrar, mot Joker och SM-finalisterna Team Clan senast. Kulladal däremot förlorade förra helgen mot bottengänget Ludvika.

Hallsberg, lördag 16:00 – Damernas Elitserie: BK Merci – Team X-Calibur
Detta blir första matchen för Merci i sin nya hemmahall: Hallsberg. Efter att de tidigare hemmabanorna, Strike & Co i Örebro blivit uppsagda från sitt kontrakt har bottenlaget fått flytta till Hallsberg, tre mil söderut. Merci passar också på att byta hemmaprofil, från den 42 fot långa Tokyo till den populära Rome, 41 fot, som bland andra X-Calibur har på sin hemmaplan.

Helsingborg, söndag 10:00 – Damernas Elitserie: Spader Dam – Örgryte IS
Senast ÖIS tog poäng av de mesta mästarinnorna från Helsingborg var den 11 februari 2018. Då räddade Spader Dam oavgjort med en avslutande 5 - 0-serie efter att Jessica Magnhammar, med 707 på de första tre, lett sitt Göteborgslag till ledning 10 - 5. Sedan dess har skånskorna segrat i fem raka matcher mot ÖIS, två av dem med 19 - 1.

Ludvika, söndag 11:00 – Herrarnas Elitserie: Ludvika BK – BK Glam
Ett lag kommer åka direkt ur elitserien, utan att få chansen att kvala sig kvar. Just nu ser det ut att bli en av nykomlingarna som möts på söndag. Hemmalaget har fördel just nu efter två hemmasegrar mot Team Clan, och förra helgen mot Kulladals BS. Örebro-gänget Glam ligger sist i serien efter bara tre poäng, oavgjort mot Boden och seger hemma mot Falkenberg.

Nässjö, söndag 11:00 – Herrarnas Elitserie: Team Clan – BK Joker
En av bowlingsveriges mäktigaste sviter är Team Clans 18 raka segrar på hemmaplan i herrarnas Elitserie. Det är nu över två år sedan smålänningarna förlorade i Nässjö. På söndag utmanas sviten av BK Joker från Göteborg som har tre förluster, under säsongen, på Elitserien 44 som, som vanligt, ligger när Team Clan spelar.

Helsingborg, söndag 12:20 – Herrarnas Elitserie: IS Göta – Bodens BS
Av spelare som har spelat fler än tio serier är Daniel Unander i Bodens BS seriens bästa bortaspelare, tillsammans med landslagsspelaren Martin Larsen. Den 36-åriga Kiruna-bon har vunnit 75 % av banpoängen på tre matcher utanför Boden i år. Helgens motståndare IS Göta har sin bästa poängplockare på vänstersidan: André Lindberg har tagit 65 % banpoäng på Olympia så här långt.

 

Text: Markus Hegnelius 
markus.hegnelius@swebowl.se