den 22 januari 2020

Inför Elitserien omgång 14

Dubbla toppmatcher i Partille och dubbla hemmamatcher för Glam i sin nya hemmahall är något av det som bjuds i omgång 14 av Världens bästa liga.

Helsingborg – Lördag 10:00, damernas Elitserie: Spader Dam – Hammarby IF
På sina trettio senaste matcher har de regerande mästarinnorna Spader Dam bara förlorat två gånger. Båda gångerna mot B-K Eva från Stockholm, nu senast förra helgen. På lördag står ett annat lag från huvudstaden som motståndare. Nästjumbon Hammarby, med 6 raka förluster är det som möter de revanschsugna skånskorna.

Falkenberg – Lördag 10:00, herrarnas Elitserie: BKF Falkenberg – BK Kaskad
Trots att BK Kaskad från Norrköping har tre förluster i rad och är ett av de lag i serien med sämst form, ligger Östgötarna fortfarande på en femteplats i tabellen och jagar en slutspelsplats. Den fjärde och sista slutspelsplatsen innehas, för tillfället, av helgens motståndare BKF Falkenberg. Därmed är det en 4-poängsmatch som gäller på lördag mot Falkarna som har 5 av 6 segrar hemma.

Boden – Lördag 13:30, herrarnas Elitserie: Bodens BS – Team Clan
Gästande Team Clan har visserligen bara två segrar på fem bortamatcher under 19/20. Men laget är seriens näst formstarkaste och kommer till helgens långresa med fem raka segrar, bara Team Pergamon, med sina 11 raka, har fler. Bodens BS tog en viktig bortaseger förra helgen mot BK Joker i Göteborg. Det var norrbottningarnas första poäng på bortaplan den här säsongen.

Alingsås – Lördag 14:00, herrarnas Elitserie: Team Alingsås – IS Göta
”Man kan rädda kontraktet genom att vara svårslagna hemma, men de bästa lagen, som krigar om guldet, vinner även många matcher på bortaplan”, sa Alingsås kapten James Blomgren efter förra helgens seger mot Ludvika. Nu till helgen möter västgötarna en seger på bortaplan hittills den här säsongen. Helsingborgarna har dock bara spelat fyra matcher utanför Helsingborg, minst av alla lag.

Arvika – Lördag 15:00, herrarnas Elitserie: BK Jösse – Kulladals BS
Sedan Kulladals återkomst till Elitserien förra säsongen har inte slutspelslaget BK Jösse lyckats besegra skåningarna. Två förluster på baltiska bowlinghallen i Malmö, den senaste i november, och en oavgjord match i Arvika förra säsongen. Jösse är dock ett av, bara tre lag, som är obesegrade på hemmaplan den här säsongen.

Göteborg, Strike & Co – Lördag 15:00, Herrarnas Elitserie: BK Joker - BK Kaskad
Bara två lag har haft den kortaste av de valbara profilerna som hemmaprofil. BK Joker har spelat alla sina 6 hemmamatcher på Elitserien 36 och snittat nästan exakt 200 i sina tre segrar och tre förluster hemma i Strike. BK Kaskad la underlaget i sin senaste hemmamatch, mot BK Jösse. Då blev det förlust för östgötarna, som slog 6276, ett snitt på 196.

Nässjö – Lördag 16:00, damernas Elitserie: BK Högland – Hammarby IF
Med fyra raka segrar är Högland Världens bästa ligas näst formstarkaste lag, endast X-Calibur har fler raka segrar med fem. En av de senaste segrarna för småländskorna var en imponerande 19 – 1 seger mot helgens motstånd: Hammarby från Stockholm. Bajens enda poäng togs då av Katrin Fahlström i par med senior-landslagsspelaren Susanne Olsson, i sista serien.

Göteborg, Strike & Co – Lördag 16:00, damernas Elitserie: Örgryte IS – B-K Eva
Båda lagen har tio poäng men ligger på varsin sida av slutspelsstrecket. ÖIS har inte förlorat på fyra matcher och kommer med ett starkt momentum där de kämpar en match i taget. Eva vann senaste mötet. I oktober vann stockholmarna hemma på Högdalen med 15 -5 när Linnea Rundgren och Caroline Lagerlöf tog fyra banpoäng för det röda laget.

Ludvika – Söndag 10:00, Herrarnas Elitserie: Ludvika BK – Kulladals BS
Nykomlingarna Ludvika ligger sist i serien med bara två poäng. Den segern tog de på hemmaplan mot Team Clan. Nu kommer Kulladals BS på besök i Dalarna. Första mötet mellan lagen, det i Malmö, slutade med hemmaseger 12–7 efter att Leif Nilsson och Rasmus Gjöderum tagit fyra poäng för sitt Kulladal.

Hallsberg – Söndag 10:00, Herrarnas Elitserie: BK Glam – Team Clan
Mitt under säsongen stängde Glams hemmahall Strike & Co i Örebro, det tvingade nykomlingarna att flytta. Till helgen spelar de därför sin första match i Hallsberg. Första besökare dit blir Team Clan. Det blir spännande att se vad okända banor för motståndarna kan göra för Glam som bara har tre poäng så här långt.

Partille – Söndag 11:00, damernas Elitserie: Team X-Calibur – B-K Eva
När B-K Eva tog sig till SM-final i våras var det på bekostnad av de då regerande svenska mästarinnorna Team X-Calibur från Partille. På söndag möts lagen för andra gången sedan Nyköping. Första gången tog Partille-laget revansch med 11 - 9, men det satt hårt åt. Evorna var bara 17 poäng från 5 – 0 i sista och oavgjort.

Partille – Söndag 13:00, Herrarnas Elitserie: Team Pergamon – IS Göta
”Partille har med tiden blivit väldigt strikevänligt” sa Pergamons Mattias Olsson efter förra helgens seger mot Ludvika. Det är så ”strikevänligt” att de regerande svenska mästarna snittar 226 på hemmaplan, 7225. Till helgen är det IS Göta som ska försöka besegra stjärnparaden i Partille. Helsingborgarna har snittat 6690, eller 209 borta.

Hallsberg – Söndag 16:00, Herrarnas Elitserie: BK Glam – Kulladals BS
Örebro-laget Glam, som just nu spelar i Hallsberg, kommer på söndag att någonting så ovanligt som dubbla hemmamatcher. Dagens andra bortalag, Kulladal, är det lag i Elitserien som har störst skillnad på hemma och bortasnitt. På baltiska snittar de 216, och på bortaplan bara 204.

 

Text: Markus Hegnelius
markus.hegnelius@Swebowl.se