den 27 november 2019

Inför Elitserien omgång 10

Vänersborg, lördag 10:00 – Damernas Elitserie: BK Skrufscha – Hammarby IF BF
Hemmalaget ligger på säker mark i tabellen och har tagit 0,85 poäng per match. Gästerna ligger under strecket på kvalplats och har tagit 0,83 poäng per match så här långt. Noterbart är också att ”Bajen” har ett högre bortasnitt, den här säsongen, än vad Skrufcha har i hemmasnitt.

Helsingborg, lördag 10:20 – Herrarnas Elitserie: IS Göta – Team Pergamon
Seriens två formstarkaste lag möts på lördag i Helsingborg. Hemmalaget Göra har inte förlorat på fem raka matcher och de serieledande, svenska mästarna, Team Pergamon har sju raka segrar i Världens bästa liga. Dessutom är den regerande US Open-mästaren Francois Lavoie fortfarande kvar i Sverige och spelar för Partille-laget.

Nässjö, lördag 14:00 – Herrarnas Elitserie: Team Clan – BKF Falkenberg
Fjolårets seriemästare Team Clan har 16 raka segrar hemma i Nässjö och tar till helgen emot Falkenberg. Falkarna som fortfarande ligger tvåa i Elitserien trots att de bara vunnit två av sina senaste fem matcher kommer dock med en övertygande 18 - 2 seger, från förra helgen, i ryggen. Hemmalaget imponerade också senast med en 17 – 3-seger i hemmaborgen.

Alfred Berggren

Boden, lördag 14:00 – Herrarnas Elitserie: Bodens BS – Team Alingsås
I söndags tappade Boden en 9 - 6-ledning till förlust mot ”Teamet” i Alingsås. Nu får de chans till revansch framför sin entusiastiska hemmapublik i Norrbotten. En seger för hemmalaget skulle betyda att de bryter en 7 matcher lång svit av matcher utan seger, gästerna har vunnit 4 av sina senaste 6.

Helsingborg, lördag 15:30 – Damernas Elitserie: Spader Dam – B-K Eva, Stockholm
De mesta mästarinnorna har 25 raka segrar, senast ”Spader” förlorade var den 24e november 2018. Då råkade skånskorna ut för en brakförlust, på hemmaplan, mot helgens motståndare B-K Eva, med 4 – 16. Den gången tog det till tredje serien innan hemmalaget tog en banpoäng. Ska historien upprepa sig eller kommer Spader Dam ta sin revansch och vinna sin 26e raka seger?

Malmö, lördag 15:20 – Herrarnas Elitserie: Kulladals BS – Team Pergamon
”Det är ingen lätt resa att åka på det här” sa BK Jösses Markus Jansson efter att de åkte hem från Skåne förra helgen med bara en poäng. Den här helgen är det seriens giganter Team Pergamon som spelar dubbelt i Skåne, första mot formstarka Göta och avslutningsvis i Malmö mot Kulladal som förra året vann med 11 – 9 när de tog Partille-laget.

Göteborg, lördag 15:40 – Herrarnas Elitserie: Ludvika BK – BK Joker
Nykomlingarna Ludvika har skakat flera storlag hemma i Dalarna. De var nära att ta poäng i premiären mot Pergamon, de slog Clan och i senaste hemmamatchen spelade de 9 – 11. På lördag möter dalmasarna BK Joker. Göteborgarna har bara en seger på bortaplan den här säsongen, på fyra försök, i Örebro mot en annan nykomling, BK Glam.

Örebro, lördag 16:00 – Damernas Elitserie: BK Merci – Hammarby IF BF
Den dubble Senior-världsmästarinnan Susanne Olsson i Hammarby är en av Elitseriens bästa spelare den här säsongen. 56-åringen, som tog sin första VM-medalj på 1995, har vunnit 17 banpoäng den här säsongen (71%) och har med det varit med och tagit 33% av Hammarbys totala banpoäng. Ingen i bottenlaget Merci har tagit fler än hälften av sina banpoäng, bäst är Emelie Tiveljung som tagit 32% av det lila lagets totala banpoängskörd hittills.

Susanne Olsson

Norrköping, Haga, söndag 10:00 – Herrarnas Elitserie: BK Kaskad – BKF Falkenberg
Bara tre lag är obesegrade på hemmaplan den här säsongen, Team Pergamon, Team Clan och BK Kaskad. Östgötarna är dessutom seriens tredje bästa lag, om man tittar till snitt, på 6767 per match. En poäng bakom i snittlistan, på 6766, finns BKF Falkenberg. Det borde göra att det blir en jämn och spännande match på söndag.

Arvika, söndag 11:00 – Herrarnas Elitserie: BK Jösse – BK Joker
Hemmalaget är känt som ett av seriens absolut bästa lag på långolja. De har konsekvent, de senaste åren, valt den längsta av de valbara oljeprofilerna i Elitserien, och de har varit svårslagna hemma i Arvika. Gästande BK Joker har spelat på den kortaste av de valbara oljeprofilerna hemma i Göteborg den här säsongen, men även tidigare

Nässjö, söndag 11:00 – Damernas Elitserie: BK Högland – B-K Eva, Stockholm
Det är svårt att veta hur formen är på dessa slutspelslag. Hemmalaget gör blott sin andra hemmamatch för säsongen, det blev oavgjort i den första mot X-Calibur. Samtidigt har de gästande stockholmarna bara gjort en bortamatch så här långt, seger med 15–5 i derbyt mot Hammarby.

 

Text: Markus Hegnelius
markus.hegnelius@swebowl.se