den 14 maj 2022

IKW/Köping BK skrällde och slog ut elitlaget Bodens BS

BK Full House, IKW/Köping BK, Kulladals BS, AIK H, BK Flash och Stureby BK är fortfarande med i matchen om platserna till herrarnas Elitserie nästa säsong. Den stora skrällen under lördagens semifinalspel stod tolfteseedade IKW/Köping BK för genom att slå ut elitserielaget Bodens BS.

(Arkivbild: Kim Anderssons BK Full House är ett av sex kvarvarande lag som kan fortsätta sin jakt på en elitserieplats.)

Bodens BS-IKW/Köping BK 1 – 3 (8-12, 10-10)

Ett av årets två elitserielag, Bodens BS och Norrlands representant i den högsta serien, fick se sin elitserieplats försvinna redan i semifinalen när blott tolfteseedade IKW/Köping besegrade norrbottenslaget på Bowlingkompaniet i Skellefteå.

Den första matchen inledde Köping klart starkast och gick ifrån till klara 8-2 efter två serier. Boden närmade sig i serie tre via 4-1 i serien, men i den sista serien lyckades Köping hålla undan och vinna med 12-8 efter en minst sagt spänd avslutning.

Boden hade både matchens högsta individuella slagning genom Temmu Putkisku, 897, och ett bordspar med alla fyra vunna poäng. IKW/Köpings däremot hade ett betydligt jämnare lag med Carl Eklund i topp på 863, en jämnhet som fällde avgörandet.

I det andra mötet var det Bodens BS som startade klart bäst. Boden ryckte till sig ledningen med klara 8-2, men Köping tog hem den tredje serien med 5-0 och var riktigt på gång. I den sista serien räckte det också till 3-2 i serien och till att klara oavgjort, 10-10, och avgöra semifinalsmötet totalt till sin fördel.

Carl Eklund var återigen i topp hos segrande IKW/Köping, denna gång på fina 885. I Boden var Emil Holmberg i topp med 816.

Kulladals BS-BK Femtionian 3 – 1 (11-4, 10-10)

Årets andra elitserielag och förstaseedade Kulladals BS överlevde däremot sin semifinal. Detta efter att ha besegrat sydallsvenska BK Femtionian med 3-1. Lagen bjöd på två matcher med helt olika nerv i Ängelholms Bowlinghall. I den första var Kulladal helt överlägsna och kunde avgöra redan efter tre serier efter ledning med 11-4.

Det andra mötet blev desto jämnare trots att Kulladal inledde matchen på samma sätt som de avslutade den första. Ledning med klara 7-3 efter två serier, men sen vaknade Femtionian. Laget vann det tredje serien med 3-2 efter att ha vunnit totalen med ynka två käglor och i den sista serien var hässleholmslaget nära att ta full pott, men malmölagets Mats Lunderqvist och Alexander Rosendal lyckades ta den bordspoäng laget behövde för att klara oavgjort i matchen, 10-10, vilket också räckte till fortsatta drömmar om elitseriespel även nästa säsong.

Bordsparet Lunderqvist och Rosendal lyckades dessutom vinna alla fyra bordspoäng och var verkligen tungan på vågen när det väl gällde.

AIK H-Höganäs BC 3 – 1 (10-10, 11-4)

Även mellanallsvenska AIK H tog sig vidare till finalspelet om en elitserieplats med en vinst och en oavgjord match. AIK och sydallsvenska Höganäs BC inledde i Jönköping med att dela på poängen i den första matchen. Ett möte där AIK nog bör vara mest tacksamma eftersom Höganäs inledde klart bäst och hade kommandot länge. Men den klara ledningen med 8-2 efter två serier krympte till 9-6 inför den sista serien och där fortsatte AIK sin slutforcering. 4-1 i serien till AIK gav tillslut 10-10 totalt och delade poäng.

I den andra matchen var det däremot AIK som tog kommandot om än knappt från start. AIK tog hem de två första serierna med 3-2 och lade sen in i växel till i den tredje. 5-0 i serien och hela semifinalmötet fick ett plötsligt slut redan efter sju spelade serier.
Ointagliga 11-4 till AIK efter tre spelade serier vilket också innebar 3-1 i mötet och AIK vidare till final.

BK Flash-BK Fjällräven 3 – 1 (9-9, 11-9)

I Norrlandsmötet visade sig söder starkare än norr när femteseedade härnösandslaget BK Flash besegrade åttondeseedade BK Fjällräven i Skellefteå. Det blev en oerhört jämn drabbning och den första matchen slutade med de ovanliga siffrorna 9-9. Detta efter att två bordsmatcher slutat lika. I den tredje och fjärde serien kunde en enda kägla alltså ha fällt ett avgörande för seger till något av lagen.

I den andra matchen var det återigen extremt jämnt, men det var Fjällräven som hade ledningen efter två spelade serier med klara 7-3 och såg ut att gå mot en vinst. Men kirunalagets spel föll sen ihop fullständigt. BK Flash tackade och tog emot och kunde vända matchen till seger med knappa 11-9 och gå vidare i slutspelet.

BK Full House-Forsheda BK 4 – 0 (13-7, 11-4) 

I Markaryds bowlinghall gjorde tredjeseedade BK Full House processen kort med elfteseedade Forsheda BK. Det blev en klar seger för Full house i den första matchen med 13-7 efter en rejäl urladdning i den sista serien. Forsheda hängde med ganska bra i tre serier men i den fjärde gjorde ängelholmslaget 5-0.

I den andra matchen fortsatte Full house visa upp ett mycket starkt spel och gick snabbt ifrån innan laget avgjorde hela mötet i den tredje serien genom att ta en ointaglig ledning i matchen med 11-4. Därmed var också hela semifinalmötet över.

Stureby BK-BK Ax 4 – 0 (15-5, 14-1) 

Fjärdeseedade Stureby BK visade med tydlighet varför laget blir att räkna med i årets slutspel till Elitserien. Stureby var helt överlägset niondeseedade BK Ax i Nyköpings bowlinghall. Den första matchen vann Stureby med klara 15-5 och i den andra höll stockholmslaget på att sopa helt rent. Matchen och mötet var över redan efter tre serier då Stureby hade gått ifrån till hela 14-1, och den enda banpoäng laget tappade, förlorades med endast en kägla.

Bäst individuellt i Stureby var Erik Andersin med 882 i match ett och Max Ornered med 685 på de tre serierna i den avslutade matchen.

Redan i morgon söndag är det dags för finalspel i kampen om de åtråvärda platserna till nästa års säsong i den högsta ligan. 


Text: Jonas Brändström

 

Skriv en kommentar