den 29 februari 2020

Herrarnas Elitserie: BK Jösse överlägsna Pergamon i seriefinalen

BK Jösse vann seriefinalen på bortaplan mot Team Pergamon på ett övertygande sätt. Bara timmarna före hade Jösse även bortabesegrat Team Alingsås så det var glada tongångar i arvikalaget.

- En väldigt bra lördag helt enkelt, säger en mycket nöjd Markus Jansson i BK Jösse.

 

Det är få lag som lyckas besegra Team Pergamon, ännu färre lag som lyckas göra det på Pergamons hemmaplan och historiskt nog inget lag som lyckats avgöra en match på bortaplan efter endast tre spelade serier. Men det lyckades BK Jösse med under lördagens seriefinal, som inte alls blev så jämn och spännande som de flesta hade förväntat sig. 

- Vi är förstås jättenöjda, men det finns egentligen inte så mycket att säga om matchen. Vi gör helt enkelt allt bättre än Pergamon den här gången, förklarar en nöjd Markus Jansson i BK Jösse.
 
Serietvåan Jösse inledde seriefinalen med utmärkta 1855 i den första serien vilket gav ledning med 4-1. Gästerna fortsatte att spela strålande och hemmalaget hängde helt enkelt inte med i Arvika-lagets strajkfest. Matchen var över redan efter tre spelade serier när Jösse tagit en ointaglig ledning med 11-4. Att hemmalaget putsade till siffrorna i den sista serien till 9-11 berodde mest på att jössespelarna slappnade av.
 
- Pergamon hade borta fem av sina bästa spelare, och då blir även deras lag svagare. De blir inte alls dåliga utan mer mänskliga och det tog vi nu tillvara på och gjorde det bra, säger Markus Jansson.
 
Jösse hade inget bordspar som vann alla fyra bordspoängen men här återfanns en storspelade Karl-Johan Eliasson med utmärkta 1003 poäng. Pergamons Daniel Fransson, 996, i par med Oliver Dahlgren, 947, vann dock alla sina fyra banpoäng.
 
 
"Första segern någonsin i Alingsås"
 
Tidigare under lördagen hade Jösse även mött Team Alingsås. I den matchen tappade Jösse under slutrutorna i den första serien och hamnade i underläge med 1-4 efter den första serien. Även i den andra serien var det hemmalaget Alingsås som höll i taktpinnen.  Serien slutade 3-2 och hemmalaget hade nu tagit ledningen med klara 7-3 efter halva matchen.
 
- Vi vet att Alingsås varit starkast i början av sina hemmamatcher så vi kände oss aldrig slagna utan gnetade på enligt vår spelplan. Spelet flyttade sig allt mer innåt i banan vilket gynnade oss och det tog vi tillvara på, förklarar Markus Jansson vidare.
 
I de två sista serierna tog också Jösse över spelmässigt. Jösse vann den tredje serien med 4-1 och helt plötsligt var det match igen inför avslutningen.
Den sista serien blev jämn men Jösse lyckas avsluta med att vända två bord i slutrutorna och även få ihop matchen högsta enskilda serie. Med fina 1833 för Jösse mot 1745, kunde inte hemmalaget stå emot och gästerna kunde smita förbi och vinna matchen totalt med 11-9.
 
- Vad jag minns var det första gången någonsin vi tog en poäng i Allingsås, vilket var väldigt skönt och behövligt, påpekar Markus Jansson och han poängterar även att målsättningen fortfarande är att ta sig till slutspelet och att det blir mycket svårt att passera Pergamon i tabellen.
 
 
Tre bortapoäng för Team Clan
 
Team Clan lyckades spela ihop tre bortapoäng efter att laget först vunnit klart mot BKF Falkenberg med hela 15-4 och stajkat ihop hela 7356 i totalslagning. Clan hade hela sex spelare över 900 poäng och Anton Ahlgren i topp med 995.
 
Det blev även tredje bortapoäng för Clan när laget spelade oavgjort på bortaplan mot BK Joker. Matchen slutade 10-10 efter att hemmalaget Joker vunnit den sista serien med 3-2.
Även BK Kaskad fick med sig en seger och en förlust på sina bortamöten mot Kulladals BS och IS Göta. Segern kom mot Kulladal med 11-9 efter att norrköpingslaget lyckats knyta åt säcken i den sista serien som vanns med 3-2.
 
IS Göta och Bodens BS vann hemma
 
IS Göta och Bodens BS var de lag denna lördag som lyckasdes knipa alla poäng på sin hemmaplan denna lördag men det satt hårt åt för båda lagen. IS Götas möte mot gästande BK Kaskad kunde ha slutat hur som helst och avgjordes först när de sista rutorna var spelade och det stod 11-9 till hemmalaget på resultattavlan. Stora matchvinnare i Göta var bordsparet Rasmus Edvall, 962, och Rasmus Green, 931, som både var matchens lirare individuellt och även vann alla fyra bordspoängen.
 
Bodens BS fick det också rejält tufft mot gästande Ludvika BK. Det var nämligen Ludvika som ledde med 8-7 inför den fjärde och sista serien, men väl där var det hemmalaget som var klart starkast. 4-1 i den sista serien innebar att Boden kunde vända underläget till seger med knappa 11-9. 
 
 
Skribent: Jonas Brändström
jonas.brandstrom@swebowl.se