den 7 december 2019

Hemmalagen tog allt i Elitserien

Lördagens omgång i Elitserien gick inte helt oväntat till hundra procent i hemmalagens favör. Det blev vinster för Team Pergamon, Kulladal, Falkenberg, Bodens BS, Jösse och Team Clan.

I toppmötet i Nässjö var Team Clan favorittippat mot gästande Kaskad. Att komma till rätta med Clan på deras hemmaprofil, Elitserien 44 2018, är en av de svåraste uppgifterna och Kaskad var den här gången lite för ihåligt för att kunna hota smålänningarna.
Clan tog sin 18:e raka hemmavinst efter att ha haft övertaget hela matchen där man gick via 3-2, 7-3 och 10-5 till slutsiffrorna 13-6.
Hemmalagets Jonathan Martinsson etta i matchen med 909 före Pontus Andersson 875 och Oskar Wirefeldt 874. I Kaskad var det Mikael Wik som svarade för det  bästa dagsverket med 897.
I tabellen innebar Clans seger att man gick upp till tredje plats och passerade Kaskad, men östgötarna får chans till revansch när lagen möts i Norrköping i morgon, söndag. Den uppgörelsen blir höstens sista match, därefter väntar det traditionella juluppehållet och omstart sker sedan den 18 januari.

Team Pergamon satte punkt för höstsäsongen med sin 12:e seger på 13 matcher. Trots att Partillelaget bjöd på en ny kanonslagning, 7410 poäng, så var de hårt pressade i slutserien av gästande Team Alingsås och hemmasegern säkrades inte förrän i matchens slutrutor, 12-8.
Pergamon öppnade övertygande och efter 1883 och 1816 så var ledningen 8-2 och inte mycket talade för att Alingsås skulle kunna hota, men gästerna ville annorlunda. I tredje serien började västgötarna hitta strikarna och de tog den med 3-2 (1828-1822) och därmed 10-5.
I slutserien fortsatte Alingsås sin forcering och med kanonomgången 1974 var det alltså på vippen att man nått hela vägen till oavgjort. Pergamon svarade med 1889 och vann genom att ta två banpar med 32 respektive 15 pinnar.

Pergamons dominans under höstsäsongen är inte förvånande med tanke på att de regerande mästarna förfogar över ett ramstarkt lag, möjligen ett av deras bästa hittills.
- Det är svårt att jämföra olika årgångar, men vi har snackat lite kring det och frågan är väl om inte den här årgången kan vara en av de bästa någonsin, säger Martin Larsen, som varit med på hela resan sedan Pergamon gick upp i Elitserien 2002.
- Vi har en trupp med 13-14 spelare, en bra mix av olika spelstilar, höger- och vänsterspelare och även åldermässigt är det en stor spridning som inverkar positivt.
Pergamon har ju genom åren alltid haft starka lag, av de tidiga årgångarna som kommer till minne är den som bland annat innehöll kvartetten Tomas Leandersson, Tim Mack, Lasse Lintilä och Tore Torgersen. Fyra stjärnor som tillhörde den yppersta världseliten. Då var Martin Larsen och Robert Andersson åtminstone meritmässigt bara femma och sexa i laget.
Under hösten har exempelvis Martin Larsen, Osku Palermaa och Jesper Svensson spelat flitigt i Elitserien, men så blir det inte under våren.
- Då kommer vi mer eller mindre att tävla i USA hela tiden vilket innebär att yngre och kommande spelare får mer speltid i vårt lag, säger Martin.

Skånederbyt mellan Kulladal och Göta i Baltiska Bowlinghallen i Malmö såg länge ut att sluta med en rätt säker seger för Kulladal, men under andra halvan av matchen vaknade Göta till liv och inte ens underläge med 5-10 inför slutserien avskräckte Helsingborgslaget.
Nu nådde inte Göta ändra fram utan fick ge sig med 11-9, men vändningen var inte långt borta. Kulladal var lite jämnare och hade en matchvinnare i Marcus Rasmusson, som drog in 259 i slutserien och det bidraget var onekligen avgörande när banpoängen säkrades med elva pinnars marginal.
Därtill var Marcus matchens etta med 986 poäng och tre banpoäng ihop med Dan Östergaard Poulsen. Hos vinnarna ytterligare en trio över 900: Niklas Rothman,  Jesper Agerbo och Martin Paulsson.
Götas starka upphämtning leddes av Kalle Wahlgren, som efter blygsamma 181 i första serien fortsatte med 790 på de tre återstående serierna – 256, 279 och 255 – för att nå 981 och tre banpoäng ihop med tjeckiske landslagsmannen Jan Macek.

BK Jösse ångar på mot ytterligare ett slutspel. Arvikalaget vann hemmamatchen mot Ludvika BK utan större besvär, 16-4, och håller andraplatsen bakom suveräna Pergamon.
I hemmahallen har Jösse bara släppt en poäng under hösten, det har blivit fem segrar och en avgjord match (mot Clan), inklusive vinsten mot Pergamon vilket är serieledarnas enda poängtapp hittills.
I lördagens seger visade Jösse upp ett mycket jämnt lag där Eric Sjöberg angav tonen med 937 före Björn Lindqvist 920.

Falkenberg såg till att avsluta höstsäsongen på ett snyggt sätt genom hemmasegern mot BK Joker. Där inledde göteborgarna starkt och tog ledningen med 4-1, men under resten av matchen var Falkarna överlägset och kunde ganska enkelt vända till seger via 5-5, 9-6 och slutligen 14-6.
I hemmalaget öppnade Fredrik Nertling svagt med 157. Fortsättningen var dock allt annat än svag från Falkenbergsveteranen eller vad sägs om 246, 269 och 290! Sammantaget 962 och matchens särklassige lirare.
Joker visade upp ett nyförvärv som hetta duga då Tore Torgersen gjorde debut. Och redan i andra serien visade Tore sitt kunnande då han klippte till med 299 och även klar etta i Joker med 892.

Nykomlingsmötet i Boden mellan hemmalaget och gästande BK Glam blev en ensidig historia där norrbottningarna tidigt tog kommandot och aldrig släppte det ifrån sig. Via 9-1 i halvtid slutförde Boden till 14-6.
Emil Holmberg och Per Sundqvist tog alla fyra banpoängen för Boden där Daniel Unander slog högst med 900. Gästerna hade matchettan Andreas Jonsson på 948 men han var på tok för ensam den här gången.
Genom den här segern skaffade sig Boden lite andrum i bottenstriden där de ligger på tionde plats med sju poäng medan Glam har tre poäng och jumbon Ludvika två.

Skribent: Hans Karlsson
hans.karlsson@swebowl.se