den 4 mars 2020

Hela hallen spelar BHL

Varannan torsdag fyller Tollarps pensionärer hallen när alla 8 lag spelar Bowla-hela-livet-ligan samtidigt.
- Det roligaste är att alla lag spelar samtidigt. Det flesta stannar och fikar efteråt och slänger lite käft, säger Ing-Marie Billgren.

Pensionärsföreningen PBK Tollarp har flest lag med i Svenska Bowlingförbundets enklare liga för vuxna, Bowla-hela-livet-ligan. Den lilla skånska orten stoltserar med åtta lag i BHL, och alla åtta spelar samtidigt på torsdagar. Då fyller de hallen i Tollarp.
- Tävlingsdelen är inte de viktigaste för våra pensionärer, det viktigaste är att träffas och få spela. Tollarpspensionärer älskar sin bowling och en stor del tycker att är fantastiskt och tycker det är roligt, säger Ing-Marie Billgren som drog igång det hela.

Det var när Ing-Marie Billgren fick en inbjudan till BHL i sin mail-korg, egentligen till para-föreningen BK Skoj, som det hela drog igång för pensionärerna i Tollarp.
- Jag tyckte, på helt eget bevåg, att de skulle spela BHL. Pensionärsföreningen hade nog inte tänkt att göra någonting, men det började med att jag frågade min man som tyckte de verkade jätteroligt. Sen kände jag att jag inte bara kunde fråga några, utan frågade alla. Intresset var så stort att det blev åtta lag, säger hon.

De spelar ligan som 3-mannalag och nu är det fler som har vill vara med, nu när de har sett hur roligt det är när alla pensionärer samlas, fyller hallen, och spelar BHL.
- När vi har träningen är den uppdelad, så vi träffas inte, alla, så ofta. Det är minst lika viktigt med det här gemensamma umgänget, säger Ing-Marie Billgren.

Totalt har PBK Tollarp ett femtiotal pensionärer som spelar bowling, både tränar och spelar matcher i olika ligor. Utan att de egentligen har gjort några stora ansträngningar för att få nya spelare.
- Det är många som har bowlat förr som kommer tillbaka. Det sprids med ordet. Sedan kommer vår kommun att göra en insats där man får testa en massa olika grejer, bland annat bowling, säger Ing-Marie Billgren och pekar på det som är viktigast.
- Det är ju gemenskapen. I fredags hade vi fest, då var vi femtio personer, i bowlinghallen, med lite spel och umgänge. Allt sådant som görs är uppskattat, säger hon.

Eldsjälen från Tollarp tror att det finns många, många pensionärer runt om i landet som hade kunnat skapa ett BHL-lag och kunna tävla mot andra, på ett enkelt sätt.
- Jag tror att det hade kunnat vara många fler lag, säger hon.

 

Text: Markus Hegnelius
markus.hegnelius@swebowl.se