den 17 september 2019

Hammarby IF: "Det är ingenting som skrämmer oss, det lockar oss"

På lördag börjar damernas Elitserie igen. I år är Hammarby IF BF med Senior-VM-medaljören Susanne Olsson, tillbaka i högsta ligan.
- Man blir alltid lika förvånad när det är dags igen, säger hon.

Efter fyra säsonger i Elitserien åkte Hammarby IF BF ur för två säsonger sedan, men sejouren i Allsvenskan blev bara ettårig och Bajen gick upp direkt igen. Hammarbys senior-VM-stjärna Susanne Olsson tyckte till och med att det var roligt att spela i den lägre serien.
- Allsvenskan var mycket roligare än man tänker innan. Det var faktiskt kul, det var många jättebra lag och bra konkurrens ändå. Många bra bowlare fick man se, säger hon.

Efter en seger, i två raka matcher, över BK Söder i kvalet gick Hammarby upp till Elitserien igen och stockholmarna gör sin åttonde säsong i Elitserien. Ett rutinerat lag.
- Vi trivs väldigt bra ihop, det gör vi verkligen. Alla är, mentalt, på samma nivå. Alla har också ganska stor rutin på att ha spelat i Elitserien, och har varit i tighta situationer inom bowling. Det är ingenting som skrämmer oss, det lockar oss, säger Susanne Olsson och fortsätter:
- Känner vi lite att vi har chansen är det många av oss som lyfter sig och tar tag i det, istället för att bli nervösa eller någonting åt det hållet, säger hon.

Susanne Olsson säger att ”Rutin är en stor del av bowlingspelet” och att Hammarby har rutin i massor, men samtidigt siktar inte laget högre än att de hoppas slippa kvala sig kvar i högsta serien.
- Rutinen skulle nog räcka, men då skulle det behövas en hel del mer träning. Man kanske kan konkurrera även om man inte kan konkurrera med de bästa. Det har att göra med hur mycket tid man lägger ner på träning, säger hon.

Säsongen börjar på lördag med att Hammarby möter BK Skrufscha och, de andra nykomlingarna, BK Merci, vid sammandraget i Skövde. En lagom start tycker Susanne Olsson.
- Flera av de tidigare åren har vi, direkt från start, ställts mot X-Calibur eller Spader Dam och då kommer man ju lite av sig. Man tappar lite fart. Istället för att man spelar några jämnare matcher från början, säger hon.

56-åringen gillar sammandrag och hade gärna sett fler sådan under säsongen. Det är dessutom ett väldigt bra tillfälle att svetsa samman laget inför den kommande säsongen.
- Det ska bli roligt. Det känns bra att åka iväg tillsammans. Man blir lite tightare på en gång, säger hon.

För Susanne Olsson som för bara ett par veckor sedan kom hem från Senior-VM i Las Vegas med fyra medaljer, två silver och två brons, blir det också ett sätt att komma tillbaka till bowlingen.
- Efter en sådan här grej blir man rätt så tom, hur ska man beskriva det? Det är kul och bra på alla sätt, men man tappar lite farten. Luften går ur en efteråt. Man behöver lite tid för att komma tillbaka till sin normala energi kan man väl säga. Bowlingsuget blir på ett annat sätt, men bara man kommer igång och träffar sina kompisar tycker man att det är kul igen, säger hon.

 

Text: 
Markus Hegnelius
markus.hegnelius@swebowl.se