den 17 september 2019

”Går det tungt kör vi vidare ändå”

Dalarnas nya Elitserielag: Ludvika BK kämpade sig, som ett lag, till Elitserien. Nu hoppas de att undvika sistaplatsen.
- Skulle jag sitta och säga att vi skulle ta SM-guld hade jag blivit idiotförklarad, säger Olle Andersson, coach i Ludvika BK.

Nykomlingarna Ludvika BK, höll på att göra succédebut i Världens bästa liga när de i helgens premiär förlorade mot de regerande svenska mästarna Team Pergamon med 9 – 11. Bara ett par tripplar från VM-medaljörerna Mattias Wetterberg och Jesper Svensson hindrade nykomlingarna från Dalarna att ta poäng i sin första Elitseriematch.
- Ludvika pressade oss ordentlig. Det ska bli spännande att se vad de kan göra på bortabanor, sa vinnaren av lilla bragdguldet 2016: Jesper Svensson.

När Ludvika BK vann över Höganäs BC, med Europatourledaren Arnar Jonsson i laget, i kvalet och tog sig till Elitserien var det inte många som visste speciellt mycket om nykomlingarna från Dalarna. Hur spelar de? Vad kommer de välja för oljeprofil?
- Vi är ett lag, om man säger så. Ett kompisgäng kan man väl säga. Vi har inga individualister och hjälper varandra. Om vi inte hade varit ett lag hade vi inte tagit oss upp, säger Olle Andersson, coach hos Ludvika BK.

Även med nyförvärv som Andreas, Karlsson, Dennis Hellbergh och den tidigare landslagsspelaren Anders Hermansson, till truppen med namn som Magnus Lindqvist och Daniel Johansson, är det inte någon stjärnparad som nykomlingarna ställer på banorna och Olle Andersson sätter upp målsättningen därefter.
- Undviker vi sistaplatsen så tar vi det. Jag kan inte sitta och säga att vi ska ta SM-guld, då blir jag idiotförklarad. Vi siktar på högre än sistaplatsen, som sämst att vi får kvala oss kvar, säger han och fortsätter:
- Vi vet hur bra de andra lagen är, så det blir svårt, jättesvårt. Men vi kan nog stöka till det för några lag, framförallt på hemmaplan, säger han.

Den knappa förlusten i premiären mot Pergamon pekar också i den riktningen. Flera lag kommer säkert få lite överraskningar när de kommer till Ludvika för att spela. Dels har dalmasarna valt att spela på oljeprofilen Tokyo som de ser som en av de svåraste valbara profilerna.
- Sen kanske de får en liten chock när de kommer hit. Vi spelar ju fortfarande i en hall nere på källarplanet. Vi har en ganska trång hall, så vi får inte in så många där. Men jag misstänker att det kommer bli smockat, säger Olle Andersson.

Anledningen till att laget valde att spela på en 42 fot lång oljeprofil i Elitserien var inte att de är ett ”långoljelag” utan att de, helt enkelt, tyckte att det hade kul när de testade den.
- Vi har ju provat de här olika profilerna och spelarna fick tycka till. Även om det var en långoljeprofil så tyckte de att det var roligast att spela på den. Även om den var svårt. Normalt sett tror jag helst att vi spelar på korta profiler, men de var inte så lätta de heller, säger Olle Andersson.

Efter den ”hedersamma förlusten” i premiären fortsätter Ludvika med en hemmamatch mot BK Kaskad innan de reser till Malmö för sin första bortamatch, mot Kulladals BS.
- Vi förväntar oss att ha kul. Går det tungt så kör vi vidare ändå. Vi har aldrig gett upp en match, även om det har sett tungt ut. Vi kämpar, oavsett hur det ser ut. Varje banpoäng är viktig, säger Olle Andersson.

Ska det anonyma Ludvika BK uppnå sitt mål och undvika sistaplatsen kommer varje banpoäng att vara viktig. Men samtidigt spelar de utan press. De går ut på banorna, har roligt, kampar för varje pinne och ser vart det tar dem, precis som när de tog sig till Elitserien.
- Hade vi inte gått upp hade vi tagit det med en klackspark. Går det bra så går det bra, säger Olle Andersson.

 

Text: 
Markus Hegnelius
markus.hegnelius@swebowl.se