den 26 februari 2022

Full pott för topplagen i damernas elitserie

Februari börjar lida mot sitt slut och många har de senaste dagarna upplevt något som skulle kunna liknas vid vårkänsla. Vad passar då bättre än att ta av solglasögonen och kliva in i bowlinghallen för att spendera hela lördagen med att rulla klot?
– Det skall bli kul att få spela i sammandrag och att det är två matcher som spelas samtidigt. Sedan har vi förhoppning om att lyckas få med oss någon poäng hem igen efter dagens spel då vi har ordinarie lag igen denna helg, berättade BK Mercis Janina Lindberg medan hon förberedde sig mentalt inför dagens drabbningar under bilfärden på väg mot Jönköping.

För de samtliga sex lag som utgör damernas elitserie var det dags att infinna sig i en och samma hall, nämligen RC Bowl Arena i Jönköping. En av dagens första två parallellt spelade matcher var den mellan BK Merci och Team X-Calibur BK, en match där det inte var lätt att vara förstnämnda lag. X-Calibur tog tidigt ett solitt grepp om matchen och var fast beslutna att inte släppa taget förrän sista slaget genomförts. Efter tre spelade serier var segern säkrad för västgötarna och med ytterligare en fullpoängare i matchens sista serie slutade den hela 18-2 i X-Caliburs favör. Precis som i höstas såg Victoria Johansson ut att trivas i denna hall i allra högsta grad då hon dagen till ära smällde i fenomenala 1017 poäng, följd av lagkamraten Josefin Hermansson på 926 poäng. Högsta slagning i BK Merci blev Emma Mewéns 824 och inför denna match förtäljde hennes lagkamrat att de planerade att använda erfarenheten till en fördel inför nästkommande match mot B-K Eva Stockholm.
– Inför första matchen mot X-Calibur tänker vi ge dem ett så bra motstånd vi kan och försöka hitta olika lösningar på profilen inför andra matchen, förkunnade Janina Lindberg.

Samtidigt gick matchen mellan Spader Dam och BK Högland av stapeln och här var det förstnämnda lag som inledde starkast. Likt ovan nämnda möte avgjordes denna match redan efter tre spelade serier då skåningarna nått tolv insamlade banpoäng och med ytterligare tre i matchens avslutande serie vann de således med 15-5. Fyrsiffrig slagning skulle det också blir för Jenny Wegner som med magnifika 1019 skulle komma att stå för damelitseriens högsta slagning för dagen och som dessutom var så nära en perfekt serie som 299 poäng i matchens andra serie. Näst på tur stod Höglands Rebecka Larsen med 952 och Spader Dams Cajsa Wegner med 917.
– Under första matchen var det väldigt simpelt spel som gällde. Det fanns häng in och friktion ut, så det vara bara att tacka och ta emot, sade storspelande Jenny Wegner om spelläget i dagens inledande match.

Efter matchen mot Spader Dam skulle BK Högland få det betydligt mer trivsamt när de ställdes mot Hammarby IF BF. De inledde med att lämna sina uppländska motståndare poänglösa på banpoängsfronten och bibehöll sitt höga tempo för att sedan säkra matchvinsten efter endast tre spelade serier. De vann slutligen med 17-3 efter ytterligare en serie med fem poäng mot noll. Högst slagning, i matchen tillika det vinnande laget, stod Sanna Bjelke för med 922 poäng, följd av lagkamraten Viktoria Sofková med hennes 906. I Hammarby IF BF var det Susanne Olsson som innehade högst poäng med 882.

Janina Lindbergs önskan om att lämna Jönköping med poäng skulle gå i uppfyllelse då BK Merci lyckades göra en rejäl omladdning inför deras efterföljande match mot B-K Eva Stockholm. Matchen, likt mötet mellan Spader Dam och Högland, gick av stapeln vid lunchtid och skulle komma att bli betydligt jämnare än någon av tidigare nämnda matcher. Stockholmsspelarna inledde något starkare med tre poäng mot två, vilket Merci vände med 4-1 och därefter 3-2. Inför den sista och avgörande serien var alltså ställningarna 9-6 till BK Merci som använde överläget till sin fördel och levererade ytterligare 4-1, för att till slut vinna med 13-7. Matchens bästa spelare blev just Janina Lindberg som spelade in 916 poäng, och som därmed fick en ytterst glädjefylld avslutning på denna elitserieresa. B-K Evas Lena Sulkanen var närmast därefter bland de individuella slagningarna med 841, tätt följd av BK Mercis Emma Mewén med hennes 839.

B-K Eva Stockholm fortsatte sedan till mötet med Spader Dam, som fick möjlighet att vila upp sig samt äta lunch och spendera värdefull tid tillsammans sedan förmiddagens solklara vinst. Helsingborgstjejerna skulle fortsätta att leverera nästintill samma självsäkra spel då de efter tre spelade serier redan nått tio poäng och med andra ord åtminstone skulle lämna mötet med en oavgjord match. De verkade däremot inte vidare pigga på att lämna ifrån sig så pass många poäng i slutserien och vann till sist med 14-6. Anneli Blomqvist, spelandes i B-K Eva Stockholm, skulle dock bli den spelare som levererade matchens högsta slagning i form av 958 poäng. Därefter finnes Spader Dam-spelarna Nora Johansson och Filippa Persson på 933 respektive 900 poäng.

Även X-Calibur BK kunde minst sagt fara hemåt med flaggan i topp efter dagens sista match som var mot Hammarby IF BF. De fortsatte i samma anda som under förmiddagen och med 4-1 tre gånger om var således även denna match vunnen efter serie nummer tre. Tre poäng mot två skulle den slutgiltiga serien visa och matchen vanns därmed av Partillelaget med 15-5. Både Alida Molander och Diana Alfredsson tog sig över niohundrastrecket med 909 respektive 903 poäng och i Hammarby stod Katrin Fahlström för högst slagning med 842 poäng.

Text: Amanda Steén 

Skriv en kommentar