den 15 februari 2020

Fransson slog 300 och hemmalagen dominerade

Denna elitserielördag var utan tvekan hemmalagsbetonad då endast ett bortalag lyckades norpa poäng. Ett av de lyckliga hemmalagen var Team Pergamon BC som därtill fick se sin Daniel Fransson slå en perfekt serie.

Den femtonde omgången i herrarnas elitserie inleddes på Stures bowling och sportbar där hemmalaget Team Alingsås BC tog emot BKF Falkenberg. Gästernas starka inledning på säsongen gick väl inte någon förbi men den senaste tiden har stjärnglansen falnat. Skulle de komma att bryta detta förluststim denna regniga lördag i Västergötland? Att göra så skulle bli svårt då hemmalaget inledde exceptionellt starkt och med nio banpoäng mot noll samt 400 kägelpoäng mer - något som Falkenberg ej kunde återhämta sig från och matchen var vunnen av Alingsås efter tre spelade serier. Team Alingsås höll därtill lågan uppe hela vägen och vann slutligen med 15-4. Högst slagning i matchen innehade den inflyttade alingsåsaren Joakim West med 956 poäng, följd av Falkenbergspelaren Fredrik Nertling med 912. Även James Blomgren spelade glimrande och innehade 732 poäng efter tre serier varpå han klev av banorna.

Samtidigt i Arvikas bowlinghall togs BK Glam emot av hemmalaget BK Jösse. Glam som kommer behöva kämpa ordentligt för att undvika den absoluta bottenplaceringen och Jösse som håller till i toppen med slutspelet i sikte. Trots att matchen började tämligen tätt med tre poäng mot två i Jösses favör skulle matchen fortsättningsvis vara oerhört ensidig. I andra serien lämnade hemmalaget sitt motstånd poänglöst och säkrade sedan segern i efterföljande serie. Slutligen landade matchen på 15-5. Högst slagning i BK Jösse tillika matchen innehade Robert Lindberg med 883 poäng. Därefter på det individuella planet finner vi BK Glams Adam Hultgren och Marcus Karlsson med 866 respektive 862 poäng.


På eftermiddagen var det dags för Norrköpingslaget BK Kaskad att ta emot göteborgarna i BK Joker. Denna match skulle inledas identiskt med ovanstående match och därtill skulle den komma att avgöras redan efter den tredje spelade serien då Kaskad i den serien tog fyra poäng mot Jokers enpoängare. Matchen landade till sist, exakt som ovanstående, på 15-5. Hemmalaget stod för många höga slagningar men högst av dem var den slagen av Marcus Bernhard - 967 poäng. Även Filip Wilhelmsson och Mikael Wik slog höga siffror med 956 respektive 937 poäng. Högst slagning i BK Joker var på 916 poäng och den stod Alexsander Flodin för.

BKF Falkenberg hade säkerligen högt på önskelistan att få med sig någon poäng från Partille när de efter dagens första match färdades dit för att besöka serieledarna Team Pergamon BC - även att det naturligtvis i så fall skulle bli en utmanande bedrift. Matchen inleddes med 3-2 till Pergamons favör men i kommande serie slog Partillelaget inte enbart till med fem poäng mot noll - de slog även magnifika 2045 kägelpoäng och därtill slog Daniel Fransson 300. Därefter fortsatte Pergamon som den maskin de är och vann matchen med 16-4 mot Falkenberg som fick åka hem utan bortapoäng. 1006 blev matchens högsta slagning och levererades inte helt otippat av Daniel Fransson. Av de sex slagningar över 900 i Pergamon var det Mattias Olsson och Tomas Leandersson som stod näst på tur i resultatlistan med 979 respektive 952 poäng. Återigen var Fredrik Nertling bäst i Falkenberg - denna gång med 934 poäng.

Dagens utan tvekan jämnaste match skulle bli den som spelades i Baltiska hallen i Malmö mellan Kulladals BS och Bodens BS. De två inledande serierna innehade Boden ett lätt övertag då två gånger om tog tre poäng mot två. Därefter slog Kulladal till med fyra poäng mot en och de verkade sannerligen på hugget inför den slutgiltiga serier där de kägelmässigt fick 1822 poäng men det dock föll sig så att de enbart tog 2 banpoäng - således slutade matchen oavgjort. Matchens suveräna högstaslagning slogs av Bodens Ludwig Ingerskog och var 1006 poäng. Den högsta slagningen i Kulladal gjordes av Bengt Petersson - 970 poäng.

Text: Amanda Steén 
amanda.steen@swebowl.se