den 30 oktober 2020

Fler matcher skjuts upp efter strängare covid-19 råd i fler regioner

I går tog Stockholm, Västra Götaland och Östergötland beslut att införa skärpta lokala råd för minskad smittspridning. Uppsala förlängde tiden för sina. SvBF skjuter nu upp matcherna i den Nationella serien som berörs av de nya, strängare råden.

Svenska Bowlingförbundets grundsyn är att det nationella seriespelet ska fullföljas så långt det går. För tillfället har fem regioner, Uppsala, Skåne, Stockholm, Västra Götaland och Östergötland, infört Folkhälsomyndighetens strängare, lokala råd, vilket gör att matcher där lag från dessa regioner deltar flyttas fram till nya speldatum, både lagens hemma- och bortamatcher.

De nya skärpta lokala råden för Stockholm, Västra Götaland och Östergötland gäller till och med den 19 november. För Skåne gäller de till 17 november och Region Uppsala valde igår att förlänga sina strängare råd till och med den 17 november.

Det innebär att i nuläget berörs omgång 7 och 8 i den Nationella serien och samtliga matcher med deltagande lag från de berörda regionerna skjuts upp. I går redovisades ett 60-tal matcher som ställs in i Skåne och nu berörs ytterligare drygt 120 matcher i omgång 7, (7-8 november), samt omgång 8, (14-15 november). 

– Vi klarar utan problem att flytta 1-3 omgångar i närtid, men blir det fler omgångar som vi måste flytta och det sker senare på säsongen uppstår större problem att kunna genomföra serien som planerat, förklarar Peter Lagerroos, ordförande i Seriekommittén.  

Eftersom det är många matcher som påverkas, finns det en risk att någon match missas eller flyttas fel. Därför uppmanas alla föreningarna hör av sig med mail till sk@swebowl.se om det är några felaktigheter. Det är också viktigt att alla föreningar har uppdaterade adressuppgifter i IdrottOnline så att information når fram. Lista med alla berörda matcher kommer att publiceras på Swebowl.se så snart den är klar.

Notera även att förbundets rekommendation att det är hemvisten/bostadsorten för en spelare som avgör om den kan delta i en match. Det gör att s.k. avtalsspelare från dessa fem regioner, som också spelar i lag utanför sin region, inte ska delta i matcher med lag utanför sin boenderegion. 

Om 3-manna DM

Många distrikt genomför just nu sitt 3-manna DM. För att underlätta genomförandet har Svenska Bowlingförbundet förlängt kvalperioden för 3-manna DM till den 1 december för de fem regioner med de strängare, lokala råden (Uppsala, Skåne, Stockholm, Västra Götaland och Östergötland). Det kan bli fler regioner som inför strängare lokala råd och de som redan finns kan bli förlängda och då kan nya beslut behöva tas.

Läs även förtydligande information om det nationella seriespelet och det säkerhetsprotokoll som förbundet tagit fram och som alla vi som utövar bowling ska följa. Uppdaterat Säkerhetsprotokoll den 30 november finns nu på Swebowl.se.

300 personer i publiken

 1. Från och med 1 november 2020 finns undantag från 50 personers-regeln.
 2. Undantaget möjliggör nu idrottssammankomst med upp till max 300 sittande personer i publiken.
 3. Kriterierna för att man kan vara fler än 50 personer är följande:
  a) Samtliga i publiken ska vara anvisade en sittplats.
  b) Man skall ha minst en (1) meters avstånd till andra i publiken.
  c) 2 personer i varandras sällskap får sitta ihop.
  d) Alla i publiken ska vara sittande.
  e) Man ska kunna komma in och lämna lokalen genom att fortsatt hålla givna avstånd

De strängare lokala råden tillåter dock inte att man kan använda undantaget och Folkhälsomyndigheten kvarstår därför med 50-personers regeln i dessa regioner. Storleken på våra bowlinghallar gör det också mycket svårt att kunna följa alla kriterier för undantaget och då gäller de gällande råden lokalt.

LÄNKAR:

LÄNK: SvBF informationsblad 30 oktober 2020 regionala råd
LÄNK: Uppdaterat Säkerhetsprotokoll 30 oktober 2020

Skriv en kommentar