den 30 januari 2020

Förutsättningar i nationella serien

Seriekommittén har börjat få in frågor kring upp- och nedflyttningar till nsäta säsong. Därför svarar SK:s, och Svenska Bowlingförbundets, Peter Lagerroos på frågor här. 

På årsmötet 2018 bestämdes att det från och med säsongen 2021/2022 ska division 1, 2och 3spelas som raka 12-lagsserier. Det betyder att årets säsong, 2019/2020, är ett övergångsår där divisionerna ska minskas från 18-lagsserier, uppdelade i tre grupper, som finns idag. Kring detta börjar Seriekommittén få inte frågor, som Peter Lagerroos, ordförande i SK och anställd av Svenska Bowlingförbundet svarar på här: 

Kommer några lag att gå direkt upp? 
- Nej, inte i år. På grund av reduceringen av antalet lag kommer alla lag som ligger i topp, och på kvalplats, att få kvala. 

Kommer några lag att åka direkt ur? 
- Ja, från division 1och division 2kommer de två sämsta lagen i varje grupp att få spela i en lägre division nästa säsong. 

Seriestruktur Övergångssäsongen 2019/2020

Hur påverkar detta Nordallsvenskan och Damserien? 

- Inte alls, ändringarna påverkar endast lagen i Götaland och Svealand. 

Hur påverkar omläggningen Allsvenkskan och Elitserien? 
- Allsvenskan gick redan till den här säsongen till en rak 16-lagstabell istället för 2 x 8-lagstabell. Det innebär att de 4 bästa lagen i de båda allsvenskorna kommer att få kvala till Elitserien. Lagen på plats 13- 14 får kvala för att hålla sig kvar i Allsvenskan och lagen på plats 15-16 kommer spela i division 1 nästa säsong. 

- Elitserien har också ändrats, så till vida, att laget på plats 9 är kvar i Elitserien. Lag 10 - 11 kvalar till Elitserien och lag 12 spelar Allsvenskan nästa säsong. 

Så vad innebär detta till nästa säsong? 
- Division 1 kommer bli 4 divisioner med totalt 48 lag, och division 2 kommer bli 8 divisioner med totalt 96 lag. Eftersom ca 70 - 75 lag kommer tryckas ner i division 3, kommer det uppskattningsvis va 300 lag och ca 22-24 divisioner 3:or , fördelat över hela landet. 

Seriestruktur Nästa säsong 2020/2021

Varför inte division 4? 

- Skulle man fortsätta pyramiden i samma mönster som det är från Allsvenskan till division 2, skull det innebära 16 division 3:or med 12 lag i varje, totalt 192 lag. Eftersom det totala antalet lag, som är klara för division 3 (eller lägre) blir ca: 300 lag, skulle det bli ca: 110 lag kvar till division 4. Seriepyramiden skulle alltså få ett rombliknande utseende där det är flest lag på division 3-nivån. 

Eftersom resor är en viktig parameter för lagen på lägsta nivån, har förbundsmötet beslutat om att lägsta nivån är division 3. 

Kommer lag gå direkt upp från och med nästa säsong? 
- Svar ja, segrande lag i varje division 1 och division 2, kommer spela i en högre division året efter. För segrande lag i division 3 väntar ett kval, då det under varje division 2:a kommer finnas 3-4 division 3:or. 

Hur många lag kommer åka ur direkt? 
- Från Allsvenskan till division 2 kommer de två sämsta lagen i varje division få spela en division lägre ner. För division 3 så är det från och med plats 4 klart att man spelar kvar i division 3. 

Kommer det någonsin bli en division 4? 
- Ja, om antalet lag i division 3 ökar med ca 40 lag, kommer då att skapa en pyramidliknande tabell där det är flest lag på lägsta nivån. Konsekvensen blir att det blir färre division 3:or till att börja med, men fortsätter antalet lag att öka, kommer det bli fyllda divisioner framöver. 

Så om alla distrikt ökar med 2-3 lag var, i snitt, kommer förutsättningarna för division 4 att bli goda.