den 15 april 2020

Europatourvinnaren: ”Man brukar ha mycket att se fram emot”

24-åriga Anna Andersson från Helsingborg har haft sitt livs säsong. Hon var med i det landslag som tog silver i lag på VM i Las Vegas förra sommaren, och hon vann Europatouren för damer under 2019. Trots det kom det oväntade uppehållet i bowlingen, orsakad av Corona-viruset, lägligt.
- För mig har det faktiskt varit rätt skönt med en paus då jag har dragits med en ryggskada sedan lite mer än ett halvår tillbaka, så nu har jag kunnat lägga mer tid och energi hos sjukgymnasten och att få ryggen att återhämta sig. Det ger också en tid att lägga ner mer fokus på vad man vill förbättra, än att man vill prestera på nästa tävling, eller match, säger hon.

Spader Dams vänster-slägga lägger mest fokus på att se till att hennes arbetsverktyg, kroppen, är i bästa form när det är dags att prestera igen.
- Det är svårt att prestera när man känner att kroppen inte håller för det den utsätts för, så för tillfället vill jag förbättra min fysiska hälsa, för att vara redo när och kunna bowla utan smärta när bowlingen väl drar igång igen, säger hon och berättar hur hon gör det:
- Jag har ett träningsprogram som jag har fått av min sjukgymnast. Där är det mycket fokus på ”core” och ben för att stärka upp och stabilisera.

Helsingborgskan tycker dock att det är svårt att motivera sig just nu när ligan är inställd och de flesta stora tävlingar och mästerskap är uppskjutna, eller inställda.
- Det är väldigt svårt! Man brukar ju ha mycket att se fram emot runt denna tiden, som håller en motiverad. Som till exempel slutspel och en del större tävlingar. Men man försöker ju påminna sig om var man vill vara när allt detta är över. Sen försöker jag inte heller se det som ett för stort nederlag om jag inte känner för att träna just den dagen, utan låter mig ta den pausen och kör på som vanligt nästa dag istället, säger Anna Andersson.

Ingenting ont som inte har någonting gott med sig. Anna Andersson tror att det här ofrivilliga uppehållet kan göra att många bowlare återkommer till sporten med ny, upplivad, motivation.
- Förhoppningsvis att man kommer tillbaka med en ny tändning för att man har saknat att tävla och att man har insett hur kul man tycker att det är. Det är ju lätt att man blir jävligt less när allting går i ett och man inte får någon distans. Så ett längre uppehåll ge mycket motivation till bowling, säger hon.