den 27 augusti 2021

Elitseriens nya underlag

Inför tidernas mest efterlängtade säsong av Världens bästa liga finns det flera nya oljeprofiler att välja på. Fem för damerna och tre för herrarna.
- Temat är väl egentligen att det inte finns något tema, säger Carl Wikhede i TK.

Bowlingbanornas underlag, oljeprofilerna, hur oljan är placerad på banan, är ett evigt hett samtalsämne inom bowlingsverige. I den högsta serien, Elitserien, hade förra säsongen klubbarna 5 oljeprofiler att välja på. Till säsongen 2020/2021 har föreningarna i seriesystemets topp fler alternativ. Herrarna har 6 olika profiler att välja på, och damerna har ytterligare två, som vi har tagit upp i en separat artikel.
- Vi kommer att byta tre profiler per år, så en profil kommer bara att ligga i två år. Vi bytte från 5 profiler till 6 för att då hamnar vi i en bra cykel, säger Carl Wikhede i Tekniska kommittén, den del av Svenska Bowlingförbundet som tillverkar och väljer ut oljeprofiler till den nationella serien.

Bland de tre nya Elitserieprofilerna, 37, 40 och 44 är det svårt att hitta någon gemensam nämnare, något tema. Enligt Carl Wikhede som byggt profilerna är det meningen.
- Temat är väl egentligen att det inte finns något tema. En blandning av något jättetufft och några som man kommer att skjuta jättehögt på. Jag har försökt blanda, att få till en lite högre variation än att göra ett tema, säger han.

Elitserien 37 är den kortaste av de valbara profilerna. 37 fot lång, ratio 2,91:1, med 26,4 ml olja och en form som gör att den sannolikt kommer spelas nära rännan.
- Den kommer spelas längst ut på kanten. Det kommer bli en uretan-profil rakt igenom. Det finns en liten kant längre in också, antingen står man och spelar längst ut, eller så står man vid ribba åtta och trycker ut den, då har man nog lite stöd, säger Carl Wikhede.

Elitserien 40 liknar den svåra profilen som brukar ligga under US Open på den amerikanska proffstouren. Den är helt platt och har därmed ratio 1:1. Från början finns det inget stöd, inga marginaler, ingen miss-mån, någonstans i de 27,25 ml olja.
- Det är någonting det har snackats om i många år att de har velat testa en US Open-profil. Nu får de chansen. Sen har jag ingen aning om hur många som kommer välja den som hemmaprofil. Den är ju plan så det är upp till laget att försöka bryta ner den. Det är ”shotmaking” som gäller, säger Carl Wikhede.

Elitserien 44 är den längsta profil som enligt regelverket får finnas i den svenska ligan. Underlaget består av 24,57 ml olja utlagt i en ratio, från sida till sida, på 1,82:1.
- Spelet kommer bli rätt så djupt in på den här. Där finns inte heller någon jätteskarp kant. Det kommer vara lite mer olja i nedre delen av banan, den här kommer vara väldigt känslig, petar man ut den lite i sidan kommer den aldrig komma hem. Det kan man väl säga är trenden internationellt. Man försöker lägga lite mer olja i ”midlane” för att inte alltid få det här att om man missar utåt får man alltid hem den. Lite mer olja mellan 20 och 35 fot. Det gör också att man måste skicka bollen framåt och inte utåt, för då blir de dåliga slagen för dåliga, säger Carl Wikhede.