den 20 november 2019

Elitserieklubbar tvingas byta hemmaplan – mitt i säsongen

Den 12 januari kommer Strike & Co i Örebro att stänga i sina nuvarande lokaler. Det gör att, minst, sju föreningar blir drabbade, bland annat stadens båda Elitserielag: BK Glam och BK Merci.
- Vi får göra det bästa av situationen, säger Janina Lindberg i BK Merci.

En av Sveriges största bowlinghallar, Strike & Co i Örebro, med 24 banor kommer inte längre att finnas kvar i sina befintliga lokaler från den 12e januari 2020. Enligt hallchefen Lasse Gardell beror detta på att fastighetsägaren Klövern vill bygga ett kontorshotell i det expansiva området, och avtalet mellan dem och bowlinghallen är uppsagt.
- Vi har haft löpande kontakter med Klövern. Det avtalet som vi skrev gällde fram till den 12e januari och vi har jobbat efter att det skulle bli förlängt. Men nu kommer det inte bli förlängt något mer, säger Lasse Gardell som fick tre månaders uppsägningstid.
- Det framkom i oktober, då fick vi definitivt besked om det, säger han.

För två veckor sedan, den sjunde november, fick alla föreningar beskedet, på ett möte. Fem av klubbarna har lag i Svenska Bowlingförbundets nationella serie: BK Glam; BK Merci; BK Fight; BK Solid och Karlslunds IF. Då fick de reda på att de blir tvungna att flytta sina matcher.
- Det är inte optimalt, det är beklagligt att det har blivit såhär. Men klubbarna har, som jag har hört det, tagit det på ett bra sätt och förstått varför de får söka nya hallar. Det är inte roligt för någon när det blir såhär mitt i säsongen, säger Lasse Gardell.

Efter mötet har inte klubbarna fått någon mer information men de, tillsammans med Svenska Bowlingförbundets seriekommitté, att flytta de fyrtio talet matcher som blir drabbade.
- Om Strike & Co vet vi ingenting mer än att hallen stängs den 12e januari och vet inte vart den nya hallen kommer att öppnas. Det som är klart för BK Merci är att vid årsskiftet börjar vi spela i Hallsberg de resterande hemmamatcherna, säger Janina Lindberg i BK Merci, som spelar i damernas Elitserie.  
- Vi flyttar vår verksamhet till Hallsberg från och med den första december och lägger allt fokus där, säger Patrik Post, coach i BK Glam.

BK Glam, som tog säsongens första seger, på hemmaplan i Örebro, för två helger sedan. Har inte fått någon mer information sedan mötet för två veckor sedan.
- Och vi försöker inte lägga någon mer energi på det, säger Patrik Post som dock ser fördelar med flytten:
- Det blir en nytändning och förhoppningsvis en fördel då de flesta elitlag inte känner till Hallsberg så väl, säger han.

Janina Lindberg och BK Merci, som ännu inte tagit några poäng i damernas Elitserie den här säsongen, är lite osäkra på hur flytten kommer att påverka dem.
- Det är svårt att svara på. Det blir såklart annorlunda att spela i en annan hall, men vi har haft träningar i Hallsberg förut så vi känner igen miljön. Vi får göra det bästa av situationen och vi är tacksamma över att Hallsbergs bowlinghall har hjälpt oss, både innan flytten men också att de hjälper oss även under vårsäsongen, säger hon.

Lasse Gardell säger att Strike & Co har klart med en ny lokal, men att de idag, med respekt för fastighetsägaren, inte kan meddela vart. Enligt hallchefen kommer det bli minst 18 banor i den nya hallen och att de kommer igång till hösten och seriestarten 2020/2021. Det är inte säkert att Glam och Merci flyttar tillbaka då.
- Det får tiden utvisa, men tanken är ju att vi ska representera Örebro, säger Patrik Post i BK Glam.
- Ja, tanken är så, men det beror på hur och när Strike kommer att öppna igen, säger Janina Lindberg i BK Merci som till våren kommer att spela sina matcher i Hallsberg.

Även Karlslunds IF och BK Solid flyttar till Hallsberg medan BK Fight inte ännu har bestämt sig var de spelar sina hemmamatcher om mindre än två månader.

 

Text: Markus Hegnelius
markus.hegnelius@swebowl.se