den 13 maj 2022

Det senaste inför helgens elitseriekval

Det är spännande kvaltider och i helgen avgörs det vilka lag som ska lyckas avancera i de olika serierna. Vi har kollat extra på damernas och herrarnas elitseriekval och fått en rapport om hur kvalkänslan är i några av lagen.

Kval till Elitserien damer 

I helgen spelas kvalfinalerna. Bäst av tre matcher gäller och följande matcher spelas. 

14/5 11.00 BK Cahoot-BK Prime Sthlm, Västervik - Kingpin  

14/5 10.00 AIK-Hallandia, Nässjö Bowlingcenter

15/5 10.30 Hammarby IF BK-BK Calluna Borås, Söderköpings Bowlinghall 

Calluna var det enda av helgens lag som behövde spela kvalsemifinal där de besegrade Sundbybergs IK i två raka matcher. De andra lagen är direkt i kvalfinal. Bland annat BK Prime Sthlm som blev tvåa i Norra Allsvenskan. De har bara funnits som klubb i några år. 2019 vann de division 1 och därefter kom uppehållet med pandemin och ett par säsonger försvann. Nu har de sin första chans att ta steget upp i bowlingens finrum och i fokus är glädjen.
– Det ska bli kul med kval. Vi har haft väldigt roligt i laget under säsongen och vi vill avsluta på samma sätt. Det är något extra när allt ska avgöras och några hos oss har aldrig spelat ett kval tidigare så det ska bli skoj att fler får uppleva det, säger Annika Kilander som lägger favoritskapet på motståndarna Cahoot. 

– De har ett starkt lag och mer rankingpoäng än oss. 

I Halmstad har BK Hallandia tagit sig till kval efter att ha blivit tvåa i Södra Allsvenskan, trots att de saknar en egen hall och de har fått spelat sina hemmamatcher i Falkenberg. Något som varit en extra utmaning menar Linnea Andersson i Hallandia.
– Det har varit rätt tufft att ha en timme extra för träning med resa fram och tillbaka och lite mer pussel logistikmässigt. Om vi går upp hoppas jag att det blir ett tydligt bevis för att Halmstad kommun ska satsa på en bowlinghall. 

I kvalfinalen tar de sig an AIK i Nässjö Bowlingcenter. En hall Halmstadslaget brukar trivas i.
– Jag tycker generellt att vi brukar spela rätt bra där. Profilen är ganska kort så vi har tränat på att bli mer bekväma i spelet längre ut i banan. Vi är väldigt taggade och det vore så häftigt att nå Elitserien, säger Linnea Andersson. 

Kval till Elitserien herrar 

Herrarna inleder med kvalsemifinaler imorgon och vinnarna möts i finaler på söndag. Tre av lagen har en plats i Elitserien kommande säsong. Bäst av tre matcher gäller. Följande semifinaler spelas: 

14/5 10.00 Kulladals BS-BK Femtionian, Ängelholms Bowlinghall 

14/5 10.00 AIK-Höganäs BC, Rosenlund Jönköping

14/5 10.00 BK Flash-BK Fjällräven Skellefteå Bowlingkompaniet 

14/5 10.00 Bodens BS-IKW/Köping BK Skellefteå Bowlingkompaniet 

14/5 10.00 BK Full House-Forsheda BK, Markaryds Bowlinghall 

14/5 10.00 Stureby BK-BK Ax, Nyköpings Bowlinghall 

Kvalfinaler söndag 

Vinnarna av: 

Kulladals BS / BK Femtionian - AIK / Höganäs BC

BK Flash / BK Fjällräven - Bodens BS / IKW/Köping BK 

BK Full House / Forsheda BK - Stureby BK-BK Ax 

Bodens BS kom sist i Elitserien och gör sig redo för att försöka kvala sig kvar.

– Vi hade en tung avslutning på serien men vi har kämpat på under träningarna och vet vad vi kan prestera. Det brukar bli roliga matcher i ett kval, säger Ludwig Ingerskog i Boden och fortsätter:
– Vi har varit med om det tidigare och vet hur det funkar. Det brukar handla mycket om dagsform. Vi tar en match i taget och allt fokus är på matchen mot Köping. 

Ett lag som kommer från en mer positiv trend är Stureby BK som vann Mellanallsvenskan med en poäng före AIK.
– Vi har gjort de förberedelser vi kan påverka och det känns bra. Vi har tränat i fyra olika bowlinghallar i Stockholm, haft tre pass gemensamt i veckan och sedan kör flera extra vid sidan av det, säger Dennis Eklund i Stureby. 

Stureby åkte ur Elitserien 2019 och på grund av pandemin är det först nu de har möjlighet att komma tillbaka till högsta ligan.
– Vi hade pluskvot 2019 och många tyckte att det var orimligt att vi åkte ut. Nu äntligen har vi chans att ta oss tillbaka igen. 

 

Text: Linus Wirén