den 11 september 2019

Världens bästa liga: BK Joker är tillbaka

Statistik ska göra att ledaren av maratontabellen: BK Joker från Göteborg håller sig kvar i Världens bästa liga nu när de har tagit sig dit igen.
- Vi har kämpat i tre år med att komma upp, säger Arvid Thomsson.

BK Joker från Göteborg har legat i högsta serien 48 säsongen och leder maratontabellen överlägset. Men säsongen 2014/15 skrapade laget bara ihop fyra poäng under säsongen och åkte ur Världens bästa liga. Sedan dess har de försökt ta sig tillbaka.
- VI har kvalat alla år men misslyckats. Det här året kände vi att vi skulle ta steget upp. Vi åkte upp till Stockholm och kände att vi hade allting att vinna och ingenting att förlora, säger Arvid Thomsson.

Den gamla storklubben besegrade första BK Örnen från Norrköping i kvalet för att sedan, i en tuff batalj, besegra BK Femtionian från Hässleholm.
- Sen var vi tydligen i Elitserien. Just då kunde jag inte riktigt förstå det men nu börjar det smälta in, för nu är det snart dags, säger 26-åringen.

På söndag inleder BK Joker sin 49e säsong i seriespelets finrum med hemmamatch mot Team Alingsås och målet för säsongen är att hålla sig kvar.
- Vår målsättning är att komma topp åtta, vilket innebär att vi slipper kvala. Ingenmansland är vår största förhoppning. Det får ändå vara en rimlig målsättning, säger Arvid Thomsson.

För att uppnå det målet har den anrika föreningen tagit till modern teknik. De för en omfattande statistik och tar hjälp av data från Lanetalk för att analysera sitt spel.
- Vad vi är bra på, och vad vi är dåliga på. Det är också en faktor där vi ska grotta ner oss lite mer i, vad vi gör för fel och sedan försöka få bort de misstagen. Kan vi göra tio poäng mer per serie, då kanske vi kommer vinna de här avgörande matcherna när det är tight och jämnt.

Med hjälp av statistiken kan spelarna se, t.ex, vilken kägla de är missar oftast och träna extra på den. De tittar med jämna mellanrum på siffrorna och analyserar sitt spel.
- Det är statistik på allt, allt mellan himmel och jord. Det är ingenting som inte finns med på den statistiklistan. Vi tittar på den väldigt ofta och diskuterar vad vi kan förbättra. Det här behöver vi träna på, det här gör du fel, det här gör du rätt, och så vidare, säger gotlänningen.

Är det fler Elitserielag som jobbar med statistik som ni gör?
- Det vet jag faktiskt inte, skulle de inte göra det så är det nog väldigt dumt. De som gör det har nog en extra fördel och pekar kanske på att man vill framåt också om man jobbar med statistikbiten, säger Arvid Thomsson.

Men det är inte bara statistik och siffror som Joker har jobbat med under sina tre år i Allsvenskan. Arvid Thomsson berättar att de försöker svetsa samman truppen och jobba mer tillsammans, som ett lag.
- Vi gör saker utanför bowlingen som gör att vi trivs mer med varandra och vi känner varandra på ett helt annat sätt. Vi har blivit tryggare tillsammans och litar mer på varandra, och det har nog hjälpt en hel del, säger han.  

Dessutom berättar 26-åringen att Joker utvecklar sitt spel på banorna genom att ta in landslagsspelaren och den tidigare världsettan Martin Larsen som tränare. Samt att de jobbar på att får lite mer hårdhet i avgörande lägen.
- Vi känner att vi kanske behöver bli lite stabilare i de sista rutorna. Kan vi vara ännu lite starkare i slutbiten på varje serie kan vi nog hämta rätt mycket poäng där, säger han.

BK Joker är tillbaka i Elitserien efter några års frånvaro och ska spela sin 49e säsong i svensk bowlings högsta serie, det tycker Arvid Thomsson borde skrämma de andra lagen i Världens bästa liga.
- Jag tror ändå att det är viktigt. För någonstans tror jag att de andra lagen känner att ”det är ändå Joker, en rutinerad klubb med rutinerade spelare”. Så jag tror att de borde ha respekt för oss. Som sagt, vi är ändå högst upp, säger han.

Skriv en kommentar