den 16 oktober 2019

”Det är ju bra statistik”

Ida Andersson, från BK Högland, har vunnit 75 % av sina banpoäng hittills i damernas Elitserie. Med det är hon en av de bästa i Världens bästa liga, så här långt.
- Det har varit fokus på banpoäng i varje match, säger hon.

Sedan det svenska ligasystemet gick över från kägelpoäng till banpoäng så är det egentligen viktigare för segern vem som har vunnit flest banpoäng, än vem som har presterat högst slagning.
- Banpoäng är ju det man vinner matcher på så det är självklart det som är viktigast. Jag gör heller 650 och tar fyra banpoäng och vinner matchen, än gör 1000 och förlorar, säger Ida Andersson i BK Högland.

Den tidigare landslagsspelaren har vunnit 12 av 16 banpoäng den här säsongen och ligger med i toppen av damernas Elitserie när det gäller antal procent vunna banpoäng. Bara Spader Dams landslagsduo Anna Andersson och Jenny Wegner är bättre på 81 % så här långt.
- Va roligt! Det har jag inte reflekterat över. Men det är ju bra statistik, än så länge, säger Ida Andersson.

BK Högland har, efter fyra omgångar, vunnit 6 poäng i tabellen och innehar en andraplats i tabellen. Mycket på grund av att de, som lag, har vunnit 62,5 % banpoäng. Individuellt är Ida Andersson och Malin Johansson bäst på 75 %, följt av Ida Elofsson och Yvonne Bjelke-Larsen på 73 %. Alla inom Elitseriens topp 10 så här långt.
- Jag vet inte vad det är som gör att det har blivit så. Det har varit fokus på varje banpoäng i varje match, sen har jag haft grymma banpartners. Då blir det ju lite lättare, säger Ida Andersson.

Men trots att banpoäng är det viktigaste i dagens bowlingmatcher, och att Ida Andersson är en av landets bästa på att vinna banpoäng så är hon inte säker på vad det är som gör att man blir bra på ta banpoäng.
- Jag har faktiskt inget bra svar på det… slår högre än motståndarna, skrattar hon.

Elitserien damer, flest % vunna banpoäng, efter 4 omgångar – minst 8 serier

1. Anna Andersson Spader Dam 81 %
2. Jenny Wegner Spader Dam 81 %
3. Helena Carlsson Hammarby IF BF 75 %
4. Ida Andersson BK Högland 75 %
5.  Malin Johansson BK Högland 75 %
6. Susanne Olsson Hammarby IF BF 75 %
7.  Ida Elofsson BK Högland 73 %
8. Yvonne Bjelke-Larsen BK Högland 73 %
9. Emma Andersson Spader Dam 71 %
10. Malin Ahlgren BK Merci 70 %


Text: Markus Hegnelius
markus.hegnelius@swebowl.se