den 5 augusti 2021

Damserien försvinner

Om ingenting drastiskt händer i damserien kommer det inte att finnas någon nationell serie för damer 2023.
- Det är så hjärtskärande så att det inte är sant, säger Sandra Granfeldt.

Den nationella damserien håller på att dö ut. Sedan 2013 har antalet lag i bowlingens damserie minskat från 101 till bara 35 inför den kommande säsongen. Det är en minskning med 65% på 8 år. När den nationella serien ska starta till hösten innehåller damernas Elitserie endast 6 lag, de två allsvenskorna totalt 12 lag, och division 1 finns numera bara lag i Götaland. De fyra lag som är anmälda till division 1 i Svealand har Seriekommittén tvingats flytta till herr-serien.
- Jag tror att det är jätteviktigt att man säger att nu är det allvar. Tyvärr har det gått så långt att det inte går längre, plåstren är slut, säger Annika Kilander som tidigare har jobbat på Svenska Bowlingförbundet och bowlar i damklubben BK Prime Sthlm.

Till säsongen 2022/2023 ska de sista platserna i Elitserien och Allsvenskan fyllas. Om det då inte tillkommit eller försvunnit några lag kommer det finnas 11 lag som ska utgöra hela division ett. De två senaste åren har 11 respektive 12 lag avanmält sig den nationella damserien.
- Nu måste det göras någonting. Görs det ingenting går det inte, säger Sandra Granfeldt, tidigare svensk mästarinna i 3-manna med damklubben Hallandia BK och ledamot i Svenska Bowlingförbundets styrelse.
- Titta på Örgryte, när till och med topplagen i högsta serien inte har tillräckligt med folk. Det är ju Elitserien man vill spela, om de också har ont om folk, då förstår man hur stort problemet är, säger hon.

När Örgryte i somras drog sig ur högsta serien pratade deras Christel Carlsson om att de svårare Elitprofilerna var en anledning till att damer slutar spela i damserien. Många pratar om de långa resorna i de lägre divisionerna, som bara blir längre och längre när lagen blir färre. Annika Kilander tror att krisen i damserien beror på flera saker.
- Jag kan nog känna att det är en kombination, att den har utarmats. Man har hela tiden valt den enklaste vägen. Klubbarna har inte varit tillräckligt tydliga: ”vi ska ha ett lag i damserien” och gjort allt för att det ska bli verklighet. Det har funnits enklare vägar, man har kunnat ha samarbetsavtal, spela i herrserien. Det har gjort att man inte har lagt ner jobbet för att ha ett lag i damserien, säger Europacupvinnaren från 2006 och Sandra Granfeldt tar upp att många är upptagna med att lösa sina egna problem.
- När man har fått det här Sverige-perspektivet, det är först då man förstår hur illa det är. Många lag är nog inne i sin egna bubbla, ”vårt lag klarar det den här säsongen”. Vi i Hallandia är 14, ”Är det någon som jobbar helg? Är det någon som blir gravid?” Det här ska vi lösa. Man tänker inte på hur det ser ut i stort, säger hon.

Redan på Svenska Bowlingförbundets årsmöte 2017, när åtgärder sattes in för damserien, sa Jeanette Larsson från Värmland: ”Vi måste göra någonting nu”. 2018 kom det stora ”damuppropet” på Facebook. På årsmötet 2019 återinförde förbundet damernas möjlighet att ”dubblera” och spela i både herr- och dam-serien som ett sätt att hålla damserien vid liv, ett grepp som då beskrevs som ”konstgjord andning”. Dessa åtgärder har inte varit tillräckligt, det är fortfarande kris.

I juni samlades en grupp dambowlare och representanter från Svenska Bowlingförbundet för att diskutera hur man ska rädda damserien.
- Det var himla bra diskussioner. Det är bredden vi måste trycka på. Det är ju den som är stor, det är den vi måste tänka mycket på i detta syfte. Sen hamnar man hela tiden i rekryteringsbiten. Vi måste hitta hur vi ska göra, sen måste vi komma på hur vi får tjejer, damer, kvinnor att spela bowling, säger Sandra Granfeldt.

Långsiktigt är alla överens om att föreningarna behöver rekrytera fler damer som spelar bowling för att den nationella damserien ska överleva. Kortsiktigt kommer Svenska Bowlingförbundet lägga fram ett förslag till höstens årsmöte om vad som kan göras nu. Det kan bli ett förslag om att ändra från 8 spelare per lag till 6.
- Skulle man gå till 6-manna kan det göra, som i vårt fall, de som jobbar helg kanske inte behöver ta semester för att spela. Man kanske inte behöver vara bunden från september till april. Man blir inte tvungen, det kanske blir kul, säger Sandra Granfeldt, BK Hallandia och Annika Kilander är också öppen för tanken.
- Ett förslag som funnits med i flera år är ju just att dra ner till 6-manna. Kontentan är ju att man helst vill spela 8-manna. Målet är ju att serierna ska likna varandra så mycket som möjligt, man vill erbjuda samma sorts upplägg för herrar och för damer. De flesta som har svarat på enkäter har sagt att man vill jobba för att vi ska spela 8-manna. Men om ett alternativ att spela 6-manna skulle innebära att vissa föreningar skulle kunna ha två lag, och att vissa lag skulle vilja starta upp igen. Du kanske klarar dig tills du kan få ihop fler damer som spelar, säger hon.

Oavsett allting måste någonting göras nu, annars försvinner damserien inom bara ett par år.
- Vi måste vara öppna för förändring. Problemet är ju stort. Många vet om det också. Det ska komma ett förslag för hur det ska göras, man ska vara öppen för lösningen. Jag gillar ju inte förändringar, man är ju en trygghetsmänniska men om det inte görs någonting till nästa år… säger Sandra Granfeldt.
- Jag tror att det finns en damserie om två år. Det behövs ju en vilja att kanske under en övergångsperiod testa någonting annat som gör att vi kan få ihop fler lag. Det behövs också att vi ser över rekryteringsbiten. Vad finns det för stöd? Man vill ha en handuppräckning ”vi vill ha ett damlag inom två år”, och ge dem verktygen för att få fler damer att spela damserien, säger Annika Kilander.

 

Text: Markus Hegnelius