den 17 januari 2020

Damernas Elitserie: Stjärntätt i Norrköping till helgen

På Haga Bowling i Norrköping kommer det vimla av världsbowlare till helgen. Världens bästa liga för damer, den svenska Elitserien, spelar sammandrag och totalt är det åtta matcher som ska avgöras. Speciellt Partille-laget Team X-Calibur kommer till den 13e omgången med extra mycket internationell stjärnglans.
- Det blir det starkaste laget vi har haft på banorna på länge, säger den svenska världsmästaren och Jerringpris-nominerade Josefin Hermansson.

SM-bronsvinnarna från förra året ställer upp med, förutom sina svenska stjärnor, tre VM-medaljörer från utlandet: Janine Gabel, VM-silvermedaljör för Tyskland; Misaki Mukotani, VM-bronsmedaljör med Japan och Jazreel Tan, 6-faldig VM-medaljör för Singapore.
- Misaki får äntligen möjlighet att debutera hos oss efter lite strul med sitt visum, något både hon och vi har längtat efter. Jazreel är här för sin andra omgång i svenska ligan och även Janine kommer vara med i helgen så det blir helt klart mer internationellt än vi vanligtvis ställer upp med. Det är ett härligt gäng vi åker upp med och vi ser fram emot att äntligen få spela matcher igen, säger Josefin Hermansson.

Jenny Karlsson, BK Skrufscha

De fyrfaldiga svenska mästarinnorna spelar, som alla andra lag, två matcher i helgen. De inleder mot bottenlaget BK Merci, innan de möter BK Skrufscha från Vänersborg som just nu är nära en slutspelsplats.
- Så länge vi håller oss hela och friska och inte tappar i slutrutorna, så är vi fortfarande med i kampen. Vi saknar tyvärr folk i helgen men vi kommer fortfarande kämpa som ett lag och inget är färdigt förrän sista slaget är slaget, säger vänstersläggan Jenny Karlsson i Skrufscha som ser helgens matcher som väldigt viktiga.
- De kommer vara väldigt viktiga då det är så tight i tabellen som det är nu. Vi kommer behöva varje poäng för att hålla oss kvar över strecket, säger hon.

På samma poäng i tabellen som Jenny Karlsson och hennes lagkamrater återfinns förra årets SM-finalist B-K Eva. Stockholmarna jagar viktiga poäng mot obesegrade Spader Dam och slutspelslaget BK Högland från Nässjö.
- Alla matcher är viktiga, men hur viktiga är svårt att säga, det är ju många matcher kvar. Vi försöker fokusera på en match i taget, men varje poäng kommer att vara viktiga, säger Lena Sulkanen i B-K Eva.

Den tre-faldiga världsmästarinnan är lite osäker på om hennes röda lag kommer gynnas av att möta två topplag på neutral plan där den längsta av de valbara profilerna, Elitserien 44, ligger på banorna.
- Mot dessa lag är det svårt att säga eftersom de har 44 fot som hemmaprofil, men vi hoppas att det kan påverka, säger hon.

I SM-finalreprisen på söndag klockan 11:00 möter B-K Eva de suveräna serieledarna Spader Dam från Helsingborg, som ännu inte förlorat i årets liga, och kommer laddade till Norrköping.
- Vi är väldigt taggade på att det äntligen är liga igen. Vi förväntar oss jämna och spännande matcher. Vi jobbar väldigt bra tillsammans på banan och vi ska göra vårt bästa för att det ska gå vår väg även denna gång, säger Jenny Wegner i Spader Dam.

 


Spelschema Haga Bowling, Norrköping:
Lördag 18/1

10:00: Team X-Calibur – BK Merci
10:00: Örgryte IS – BK Skrufscha

13:00: Team X-Calibur – BK Skrufscha
13:00: Örgryte IS – BK Merci

Söndag 19/1
11:00:  Hammarby IF – BK Högland
11:00: B-K Eva – Spader Dam

14:00: Hammarby IF – Spader Dam
14:00: B-K Eva – BK Högland