den 11 september 2021

Damernas Elitserie - “Som en käftsmäll”

Premiäromgången av damernas Elitseriesäsongen 2021/2022 inleddes med ett El Clasico, ett stockholmsderby och en kamp mellan två lila lag.
- Alla var på väldigt gott humör, säger Joline Persson Planefors.

-Det var två supertaggade lag som nästan var lite fnissiga. Alla var på väldigt gott humör, säger VM-spelaren Joline Persson Planefors om dagens El Clasico mellan hennes Team X-Calibur och hemmalaget Spader Dam från Helsingborg.
- Det kändes verkligen att det var längesedan det var match sist. Lite ringrostigt på sina håll och det var helt klart en tuff match att börja med, säger Spaders vänsterslägga Anna Andersson.

Ändå var det hemmalaget som tog ledningen med 4 - 1 i första serien.
- Starten var bra och det kändes som vi hade det under kontroll i första serien. I andra och tredje hade vi problem med att få ner sista käglan, samtidigt som när vi fick 5 - 0 i trejde blev det lite som en käftsmäll och det blev tufft med 10 - 5 när det lika väl kunde stått 8-7 till dem, säger Anna Andersson.

Gästerna från Partille vände fullständigt på matchen efter två serier där det egentligen inte skiljde så mycket i totalslagning. Joline Persson Planefors säger att det tog de svenska mästarinnorna från 2018 en stund att komma in i matchen.
- Jag tror det var lite nerver i början, från båda hållen. Då hade väl Spader, de hade hemmaplan, lite publik. Det hjälpte nog lite i början. Det tar lång tid för alla, men vi hade Diana [Larsen, tidigare Alfredsson] som inte spelat match på flera år, vi har Alice [Flodin] som gör debut och vi har Ulrika [Heuvelman] som inte spelat med oss tidigare. Vi hade ingen reserv med oss heller, vi var bara åtta, säger 30-åringen.

Matchens två giganter avgjorde sedan matchen i sista för Team X-Calibur. Victoria Johansson, totalt 946 idag, dundrade in 8 kryss från ruta fyra, och Joline Persson Planefors, matchbäst på 969, smällde in 6 raka från ruta 3. Till slut skrevs siffrorna till 7 – 13, seger X-Calibur mot regerande mästarinnorna Spader Dam.
- Jag och ”Vicky” gör ganska högt, jag och Alida har tagit fyra poäng. Vi kanske har en bättre topp idag, och jämnare dubblar. Idag var det vår tur att vinna, vi har inte haft någon bra svit mot Spader så det var riktigt skönt att få en så bra start. Nästa gång måste vi vara beredda på att det är ett helt annat Spader vi möter, men idag slog vi dem, säger Joline Persson Planefors.

På Högdalen stod ett Stockholmderby i premiäromgången: B-K Eva mot Hammarby IF och även där var det två lag som längtade efter att få komma igång och spela liga igen.
- Sååå kul, det har vi längtat efter, säger Lena Sulkanen i B-K Eva.

Evorna tog också en tidig ledning, som snabbt kontrades av ”Bajen”. Det röda hemmalaget avgjorde sedan, i praktiken matchen, med en 5 – 0 seger i tredje som till slut utmynnade i seger 13 - 7.
- Det var tufft, varmt och fuktigt i hallen. Men kanske att vi hade fler täckta rutor. Men det var otroligt kul att få vara igång igen, säger Lena Sulkanen.

Alla tre matcher som spelades i damernas Elitserie den här lördagen spelades på någon av de två nya Elitserieprofilerna anpassade efter dambowlare. I Hallsberg möttes de lila lagen BK Merci och BK Högland på Elitserien Dam 39.
- Oavsett profil så handlar det om att lösa banan bättre än motståndarlaget, säger tidigare juniorlandslagsspelaren Judith Friman i BK Högland.

Det var också det lila laget från Nässjö som var bäst på att lösa underlaget. Vinst i alla serier gav till slut seger med 15 - 5.
- Vi gjorde det enkelt och hade en bra kommunikation, säger Judith Friman som gillar starten:
- Det känns såklart skönt, nu med så få lag så kommer diffen att bli viktigare, så det var skönt att få med sig lite diff. Vi lämnar matchen med en bra känsla inför kommande helger, säger hon.

 

Text: Markus Hegnelius
markus.hegnelius@swebowl.se