den 7 september 2021

Damernas Elitserie: ”Ofattbart att det snart är här”

Efter två avbrutna säsonger är det bara 6 lag kvar som ska spela damernas Elitserie den här säsongen.  
- Jag tror inte de avbrutna säsongerna har så stor betydelse idag, säger Cajsa Wegner.

BK Skrufscha från Vänersborg drog sig ur damernas Elitserie inför förra säsongen. Inför den här insåg anrika Örgryte IS att de inte hade tillräckligt med spelare för att kunna bedriva verksamhet i högsta serien. Eftersom de två senaste säsongerna dessutom är avbrutna finns det inget underlag för att rättvist kunna fylla de platserna. därför är det bara 6 lag som slåss om SM-guldet när damernas Elitserie startar till helgen.
- Jag tror inte de avbrutna säsongerna har så stor betydelse idag. Jag tror bara att alla är oerhört taggade och peppade på att få börja bowla igen. Nu hoppas vi på att seriespelet spelas som det är tänkt så det kan bli ett slutspel, för det är väldigt efterlängtat, säger regerande mästarinnorna från 2019, Spader Dams, VM-spelare Cajsa Wegner.

Den tidigare junior-stjärnan: Hanna Engberg från seriens andra dominant Team X-Calibur från Partille saknar också Elitseriespel.
- Jag känner själv att man är extremt sugen på att börja bowla liga igen. Samtidigt som man också är medveten om att vi har två avbrutna säsonger bakom oss som har påverkat serien, säger hon utan att riktigt veta vad antalet lag kommer göra med serien:
- Det är svårt att säga nu faktiskt. Det man vet är att vi inte kommer ha lika tätt med matcher på helgerna utan det kommer bli långa uppehåll och ligafria helger, vilket både har sina för och nackdelar, säger hon.

BK Merci, från Örebro, som låg på nedflyttningsplats när säsongen avbröts 2020 är nu säkra från Allsvenskt spel 2022/2023 eftersom inget lag åker ur damernas Elitserie. Istället ska den fyllas på med två lag som kommer underifrån.
- Vi får hoppas att det blir bättre till nästa säsong. Lite tråkigt att dambowlingen, att högsta ligan, ändå tappar lag. Det är synd att det blir åt det hållet, säger Janina Lindberg.

27-åringen från Kumla berättar att Merci har lagt ner sitt reservlag eftersom de inte har tillräckligt med damer.
- Har vi tur är vi elva spelare som kan. I Corona-tider får vi inte vara sjuka, annars är det tufft att få ihop lag, säger hon.

Under uppehållet har BK Merci varken träffats eller tränat ihop. Därför säger Janina Lindberg att de ligger lite efter jämför med de andra säsongerna.
- Så här lite som jag har tränat har jag nog aldrig tränat. Man kanske inte heller håller ihop på samma sätt, normalt ses vi mycket. Vi har lite fler sammahållningsgrejer som vi nu inte har haft under Corona. Om jag ser till min egen del så har det varit fint väder i sommar, och man har inte vetat när det skulle komma igång. Sen tror jag också att de bästa lagen, Spader och X-Calibur har sina toppspelare, de tränar ju och har hållit igång samtidigt som vi inte har tränat, säger hon.

Europacupvinnaren från 2016 Cajsa Wegner har bland annat hållt igång under sommaren med Team Sweden precis som flera från de femtonfaldiga svenska mästarinnorna Spader Dam.
- Vissa har tränat ihop, andra har spelat träningsmatcher och tävlingar ihop. Sedan håller vi kontakt i vår gruppchatt. Vi har en bra lagkänsla sedan tidigare och den är fortfarande väldigt start så vi vet var vi har varandra, säger hon.

Hanna Engberg i Team X-Calibur tror att aktiviteten under uppehållet kan vara avgörande den här säsongen.
- I början av säsongen tror jag att de lagen som på något sätt har hållit igång under uppehållet kommer ha lite fördelar. Vilket kan bli avgörande i slutet av säsongen när vi närmar oss slutspel, säger hon.

Även om det har varit ett långt uppehåll, serien bara innehåller 6 lag och det fortfarande finns lite restriktioner kvar så startar damernas Elitserie till helgen.
- Det känns så konstigt nu, att det är dags igen. När man väl står där så är det väl som vanligt. Man har ju längtat efter att bara komma hemifrån. Man längtar efter att få komma utanför husets väggar och man ser fram emot att träffas igen. Det ska bli jul, det är ändå halva ens liv, säger Janina Lindberg.

Första omgången:

Lördag 11/9:
10:00             B-K Eva, Stockholm – Hammarby IF BF
11:00              BK Merci – BK Högland
14:00             Spader Dam – Team X-Calibur