den 22 februari 2020

Damallsvenskan bjöd på en del spänning

I Norra Allsvenskan säkrade Sundbybergs IK serieledningen medan det i Södra Allsvenskan blev ett skifte på serietronen efter en jämn och spännande match.

Norra Allsvenskan
Tre matcher spelades under lördagen i damernas Norra Allsvenska, tre var och en för sig viktiga matcher.
AIK gav sig uppåt i landet för att möta Sandvikens AIK. Hemmalaget Sandviken ligger på 3:e plats och gästande AIK på 4:e plats. Det var AIK som öppnade starkast och tog ett rejält grepp om matchen med tre jämna serier och banpoängen på sin sida. Även om hemmalaget också bjöd på jämna serier så var Stockholmstjejerna aningen bättre och hade avgjort matchen efter tre serier. Sista serien kunde hemmalaget hyfsa till siffrorna lite och matchen slutade 8-12 (5797-5866). Segern innebar att AIK knappade in och även om de behåller sin plats i tabellen skiljer det nu bara 2 poäng mellan lagen på varsinn sida om kvalstrecket. Sandvikens Maria Arnöman var matchbäst på 901 poäng. Hos AIK var det Nathalie Asklund som hade högsta slagningen med 857 poäng. Full pott i banpoäng tog AIKs Maria Lindelius och Joanna Eng.

Serieledande Sundbybergs IK tog emot serietvåan Stånga IF i en seriefinal. Sundbyberg har en betryggande ledning i serien och även i dagens match var det de som höll i matchen från början till slut. Nu hade förvisso Stånga fått en lite tuff start på dagen då båten inte kunnat lägga till i blåsten och delar av laget kom ner på banorna med andan i halsen, förklarar hemmalagets Kamilla Christensen. Hon fortsätter; -Efter första serien, som vi kanske spelade lite sämre så tog vi tag i spelet lite mer. Det kändes stabilt i hela laget. Matchen slutade 16-4 till Sundbyberg som därmed är klara serievinnare. Matchbäst blev hemmalagets Amelie Holgersson på 836 som även tog 4 banpoäng med sin spelpartner Lena Gref. Även hemmalagets Lina Elfström/Pernilla Arvidsson tog full pott i banpoäng. Hos Stånga IF var det Camilla Olofsson som hade högsta slagningen med 779 poäng.

Trejde matchen i Norra Allsvenskan spelades kring det nedre kvalstrecket i Västerås mellan BK Stjärnan och Sollentuna BwK. Här var det aldrig någon tvekan om att hemmalaget hade lite mer att spela för. Resultatet 9-1 redan efter två serier och en storseger med 17-3. Stjärnans Anne Larsson som stod för hemmalagets högsta slagning på 777 poäng sammanfattar matchen;
-Dagens seger var väldigt skön! Vi hade spelet i vår hand från start och spelade verkligen som ett lag hela vägen! Det är så klart extra skönt att ha 3 poäng från kvalstrecket och vårt mål är att hålla oss på rätt sida men det är några tuffa matcher kvar på säsongen. Matchbäst var det Sollentunas Anette Hofvander som blev med 796 poäng.

Södra Allsvenskan
Är en klart jämnare serie där två lag slåss om serieledningen och den här lördagen möttes de i Kalmar när serieledande BK Cahoot tog emot serietvåan BK Söder. Det blev som sig bör när två topplag möts en riktigt bra och spännande match. Första serien tog hemmalaget tre bord och bortalaget bara ett men Söders Pernilla Håkansson dundrade in 290 poäng vilket gjorde att de även tog totalen. Andra serien skiljde det bara 10 poäng i totalen men Söder fick med sig 4 banpoäng och hade efter halva matchen ett övertag med 4-6.
-Tredje serien fick vi en bra start och har 4-1 till ruta 6,7 sen tappar vi och de vinner serien med 3-2. sista serien har vi 4-1 till slutrutorna men tappar till 3-2 säger Cahoots Marcus Engberg om matchen.
Det blir en förlust för Cahoot med 9-11 och det innebär att Söder går om och är serieledare. Väldigt många höga slagningar i båda lagen där Södras Hanna Jönsson blir matchbäst på 904 poäng. Hos hemmalaget är det Frida Lönhert som har högsta slagningen med 893 poäng. Full pott i banpoäng tog Södras Pernilla Håkansson och Josefin Alsten.

Södra spelade sin andra bortamatch mot Trolle BK i Karlskrona och hade inga större problem att få med sig banpoängen i denna match som avslutades redan efter tre serier och slutade 6-14. Även här var det Pernilla Håkansson som var matchbäst och den här gången med fina 947 poäng och det blev även här full pott i banpoängen med lagkompisen Josefin Allsten. Bästa slagningen hos hemmalaget hade Erika Heidenberg med 808 poäng.

Två andra lag som möttes och bytte plats med varandra i tabellen var BK Hallandia och Team X-Calibur. Båda lagen kämpar om en plats ovanför övre kvalstrecket. Det var en riktigt spännande match där gästande X-Calibur plockade hem första serien med 2-3. Redan i andra serien tog hemmalaget över ledningen med 4-1. Tredje och fjärde serien gick dock till X-Calibur som därmed via vinsten på 11-9 tog över 3:e platsen i tabellen. Matchbäst blev X-Caliburs Rebecka Larsen på 912 poäng och högsta slagningen i Hallandia hade Camilla Andersson på 815 poäng. Full pott i banpoäng tog Sandra Eriksson och Emma Lejman från X-Calibur.

Tabellen jämnades ut ytterligare när BK Oden Falköping tog emot BS Hässle i Falköping. Hemmalaget som ligger precis över nedre kvalstrecket vann och plockade för sig viktiga banpoäng. Det blev hemmaseger med 14-6. Matchbäst blev Hässles Clara Andersson på 892 och högsta slagningen i BK Oden hade Tilda Lindberg.

BS Hässle hade en tuff lördag när det åkte vidare mot Borås för att spela mot BK Calluna. Calluna som ligger precis under nedre kvalstrecket var den här lördagen det klart hungrigaste laget och vann samtliga serier efter att ökat för varje serie. Matchen slutade 16-4 där Callunas Marie Carlstrand blev matchbäst på 839 poäng. Högsta poäng i Hässle hade Linda Olsson på 792 poäng.

Hässle behåller sin 5:e plats i tabellen men nu skiljer det bara 4 poäng mellan 3:e och 7:e plats så det kommer bli en väldigt spännande avslutning på Södra Allsvenskan.

Text: Karin Wiklund
karin.wiklund@swebowl.se