den 27 februari 2022

Cahoot och Sundbyberg stora vinnarna i damernas allsvenskor

I Norra Allsvenskan spelades två matcher. Det var serieledarna AIK som hade bortamatcher och första mötet var mot tabellfyran Sundbybergs IK. AIK öppnade starkast mot ett lite avvaktande hemmalag och fick med sig 2-3 i banpoäng. Hemmalaget kom dock in i matchen i andra serien och kvitterade till 5-5 efter halva. Sedan var det hemmalaget som var det starkaste i en väldigt jämn match som slutade 12-8 till Sundbyberg, men AIK hade högsta kägelpoängen 5551-5631. För Sundbyberg innebär det att laget nu hänger med i toppstriden. Matchbäst blev AIKs Joanna Eng på 797 poäng och högsta slagning hos Sundbyberg hade Cecilia Solén på 757 poäng.
- Det var en ganska tight match. AIK tog ledningen med 3-2 efter första och omvända siffror i den andra. I den tredje lyckades vi ta 4 poäng och det var nog räddningen. I sista var det stundtals otroligt jämnt. Men vi lyckades ta 2 bord och vinsten. En viktig vinst om tabellplaceringen. Så nu knappade vi in några poäng på topp 3 lagen. Vi hade ju 2 förluster mot AIK så det kändes extra skönt att vinna denna gång, sammanfattar Sundbybergs Kamilla Christensen matchen.

AIKs andra match spelades mot Team Sollentuna. En match mellan serieledarna och Sollentuna som kämpar för att ta sin första poäng och spräcka nollan. Första serien verkade hoppfull för hemmalaget som öppnade med 4-1. AIK kvitterade redan i andra serien och släppte sedan inte taget om matchen. Sollentuna fortsatt utan poäng i Norra Allsvenskan efter 8-12 (5073-5294). Matchbäst blev AIKs Fanny Lindahl på 755 poäng. Högsta resultatet hos Sollentuna hade Lena Hedö på 736 poäng.

En av de första matcherna att spelas i sammandraget på RC Arena i Jönköping var lite av en final när topplagen BK Cahoot och BK Hallandia mötte varandra.
Det blev en jämn och svängig match. Hallandia öppnade starkt och fick med sig 3 banpoäng. Andra serien tappade de samtidigt som Cahoot ökade och vann med 4-0 efter att andra bordet spelat oavgjort. Tredje serien blev riktigt jämn och Hallandia gjorde en upphämtning och kvitterade till 7-7 inför sista serien. Sista serien startade Kalmartjejerna en strajkfest som Hallandia inte helt hängde med på. Det blev seger för Cahoot med 11-8 (6461-6234). Matchbäst på fina 975 poäng (277,218,238,242) var Cahoots Ulrika Engberg. Högsta slagningen hos Hallandia hade Linnéa Andersson på 892 poäng.

Samtidigt spelades matchen mellan BS Hässle och BK Calluna på banorna bredvid. Här var matchen inte riktigt lika jämn utan Boråstjejerna hade skaffat sig ett övertag med 1-9 efter halva matchen. Hässle fortsatte dock kämpa och vann tredje serien 3-2 men matchen var dock redan avgjord. Det blev seger för Calluna som agerade bortalag och med den segern är med i toppstriden. Resultatet blev 6-14 (6002-6125). Matchbäst blev Callunas Marie Carlstrand på 935 poäng (236,235,223,241) men inte långt efter var Hässles Ronja Jakobsson Edvall på 927 poäng (212,268,245,202).
Full pott i banpoäng fick Callunas lagkonstallation Marie Carlstrand/Madelene Carlstrand.

Cahoot spelade sin andra match som bortalag mot BK Oden från Falköping. I den här matchen fullkomligen ägde Boråstjejerna banorna hade efter tredje serien avgjort matchen med 1-14. Det var även i tredjeserien på kantbanorna som Cahoots Frida Löhnert dundrade in 12 strike i rad och fick en 300-serie! Matchen slutade med en övertygande seger för Cahoot 2-18 i banpoäng (5471-6160). Frida blev med sin 300-serie även matchbäst på 901 poäng (185,185,300,231). Högsta poängen hos Oden hade Tilda Lindberg på 829 poäng.
Vi passade på att gratulera Cahoot till bra lagspel och Frida till drömserien.
- Skönt med 4 poäng och riktigt bra lagspel. En eloge till våra juniorer som blir allt mer trygga i sitt spel och tar mer plats i laget, något som är oerhört viktigt för framtiden och som är avgörande för de 4 poängen vi tar med oss hem idag. Det gör också att vi kan vända när vi stundtals ligger i underläge, sammanfattar Frida och Cahoot den lyckade lördagen.

I andra delen av hallen spelades en klart jämnare match mellan lagen i tabellens nedre del. LDBS Zorita från Linköping var hemmalag mot Hässleholmslaget BS Hässle som spelade sin andra match för dagen. Det blev Hässle som tog ledningen med 4 banpoäng men redan i andra serien kvitterade Zorita till 5-5. När Zorita sedan vann även tredje serien med 4-1 och hade övertag med 9-6 kändes det som första poängen var på väg. Hässle visade dock att de inte tänkte ge sig och lade i en mycket högre växel i sista serien och ökade på sina siffror rejält. Zorita säkrade tidigt ett bord genom juniorerna Sandra Lundgren/Alice Lindqvist men tvingades släpa övriga bord och totalen. Den jämna matchen slutade oavgjort 10-10 (5838-5732).
- Visst är det trist att tappa ett övertag men Hässle spelade bättre än oss i sista serien. Vi är glada att vi fick med oss en poäng och äntligen har spräckt nollan, säger Ulrika Durke från Zorita
Matchbäst på 886 poäng blev Hässles Ronja Jakobsson Edvall som spelade bra även denna match.
Hos Zorita var det Alice Lindqvist som hade högsta slagningen på 816 poäng.

Zoritas andra match var som bortalag mot Hallandia som fått ett långt uppehåll efter förmiddagens förlustmatch. Det blev på vissa bord en väldigt jämn start där lagen tog två bord vardera och Hallandia fick med sig totalen. Andra serien tappade Zorita spelet lite och Hallandia fick ett övertag med 4-1. Tredje serien var återigen jämn och det såg ett tag ut som att Zorita skulle kunnat hålla liv i matchen genom att vinna ett bord och totalen men tappade återigen på slutet och matchen var via 4-1 avgjord efter tre serier. Sista serien sjönk resultatet hos båda lagen och Hallandia kunde få med sig två bord, varav ett med 3 poäng, och totalen med 7 poäng. Seger för Hallandia med 14-6 (5880-5615). Matchbäst blev Sandra Granfeldt på 844 poäng tätt följt av Zoritas lovande junior Sandra Lundgren på 842 poäng. Full pott i banpoäng tog Hallandias lagkonstallation Agneta Granfeldt/Hanna Perelius.
- Det har varit en lång dag, sammanfattar Hanna Perelius från Hallandia som fick några timmars väntan mellan matcherna. Kändes lättare att få med sig käglorna i första matchen så vi är glada för vinst och två poäng i andra även om resultatet sjönk i andra.

Sista matchen i den andra delen av hallen spelades mellan Calluna och Oden.  Ännu en jämn match i Jönköping där Calluna tog ledningen med 4-1 efter en förhållandevis svag inledning av Oden. Sedan ökade Odentjejerna och tog sig tillbaka in i matchen. Inför sista serien stod det 9-6 till Calluna men Oden gjorde den starkaste avslutningen och fick via 1-4 oavgjort och med sig en poäng. Den avslutningen gav dem högre kägelslagning men som vi alla vet är det banpoängen som räknas!
Oavgjort 10-10 med kägelpoängen 5801-6020 till Odens favör.

Cahoot gick tack vare sina två vinster upp i ledning i Södra Allsvenskan, två poäng före Hallandia som via sin vinst och lite hjälp från Oden ligger på andra plats med samma poäng som trean Calluna men med bättre diff. Calluna har en match mer spelad än övriga och Zorita som tog sin första poäng idag har två matcher mindre spelade än övriga lag.

I Norra Allsvenskan behåller AIK ledningen nu med tre poäng före tvåan Sandvikens AIK och trean BK Prime som båda har 15 poäng. Sundbybergs IK kvar på fjärde plats men dagens vinst gav dem som sagt häng på tätstriden. Dock haltar tabellen en del då både Sandvikens AIK och Stånga IF har färre matcher spelade än övriga.

Text: Karin Wiklund, karin.wiklund@swebowl.se
Foto: Johanna Hedlund, BK Cahoot