den 14 oktober 2019

Bockarnas Anders Nilsson segrade i Skövde

Anders Nilsson, BS Bockarna, vann Seniorernas Tour stop 2 i Skövde. Det var hans första seger på touren efter två fjärdeplacering.
- Men den här gången var jag mer optimistisk än tidigare inför den avslutande karusellen, förklarar en glad vinnare.

Slutsegraren av Seniortourens Tour Stop 2 2019, Anders Nilsson, spelade för elitlaget BK Falkarna i drygt 20 år under 1990-talet och in på 2000-talet. Nu har han återvänt till moderklubben BK Bockarna i Varberg där han spelade som junior innan steget togs till Falkenberg och Falkarna för elitspel.
-    Det var ett naturligt steg tillbaka då jag inte har tid längre att spela varje helg. Nu får det bli spel varannan helg och lite tävlingar, förklarar han.

Stod över första deltävlingen i Vårby

Anders ställde inte upp i den första deltävlingen i Vårby, men när det vankades tävling närmare hemmet så var han på plats. Anders gjorde två kvalstarter i Arena Skövde på lördagen och kvalade in som sjuttonde spelare till söndagens finalspel.

Med resultatet 1384 på de sex serierna inklusive 6 poäng i handikapp per serie var han med klar marginal klar för finalspel bland de 176 startande. Toppade kvalet gjorde IK Sterlings Bengt-Åke Bengtsson som dammade in hela 1486 med 6 poäng i handikapp per serie. Bara steget efter var Staffan Bergdahl, Bodens BS, som med 8 poäng i handikapp per serie, landade på totalt 1473.
-    Jag trodde mycket på att Bengt-Åke även skulle ta hem hela tävlingen då han spelade riktigt bra i kvalet och även till en början på söndagen, men han föll  överraskande bort ganska tidigt i finalspelet, säger Anders Nilsson.

Stabilt spel hela finaldagen för Anders

Bengt-Åke inledde söndagens första finalsteg över fem serier med att återigen toppa resultatmässigt på fina 1233 poäng. Slutsegraren Anders Nilsson gick vidare med god marginal precis bakom toppen med 1184 och det stabila spelet fortsatte för varbergsspelaren.
-    Jag hade få tomrutor och inga dykare idag, men det tog på krafterna att hålla sig koncentrerad 12 serier igår, med två kvalstarter ,samt 10 serier idag, förklarar Anders vidare.

Dittills dominante Bengt-Åke Bengtsson föll bort redan i den första karusellrundan där fyra spelare skulle göra upp om tre fortsatta platser. I den Karusellen kom det att krävas hela 222 poäng för vidare avancemang bland de tre, och Bengt-Åke gjorde en av sina sämre serier och stannade på 194.

Anders Nilsson återfanns i Karusell 4 och toppade den med 226 poäng.  Han vann även när tre spelare skulle bli två med fina 477 poäng på två serier. När det sen var vinna eller försvinna med bara två spelare var kvar i Karusellen var Anders omutlig. Han vann klart över tre serier mot Claes Johansson, IK Gotlandspärlan, med 707 mot 616.

Omutlig även i finalen trots minst handikapp

I den avslutande Karusellfinalen fick Anders sällskap av vinnarna i de övriga tre karusellerna, Sven Petersson, BK Pondus, Öivind Harang, KS Edsbowlarna, samt bästa dam, Christina Dahlgren, Örgryte IS BF.

Allt skulle nu avgöras på en serie och Anders tog tidigt kommandot i finalen som han vann realtivt klart på 254 poäng med handikapp. Tvåa kom Sven Petersson på 234 poäng inklusive 33 poäng per serie i handikapp. Med det var Sven även den i finalfältet med mest handikappoäng medan slutsegrare Anders hade minst.
-    Det har alltid varit diskussion om dessa handikapp är rättvisa, men det gör att alla kan vara med och vinna, och nu vann jag trots minst handikapp när det väl gällde, förklarar Anders.

Anders fanns med Skövdes avslutande finalkarusell även ifjol, men då slutade han på en fjärde plats totalt.
-    Den här gången kändes det dock mycket bättre inför den avslutande finalkarusellen och att det kunde räcka hela vägen till seger.

Oljeprofilen öppnade för favoritspelet på kanten

Tävlingens oljeprofil var Elitserien 41-2018 vilket gav en bra spellinje långt ut på kanten och det passade Anders mycket väl.
-    Mitt grundspel är långt ute på kanten, och nu fanns det möjlighet få marginal både utåt och inåt, vilket jag gillade, och det gav mig också ett bra självförtroende inför finalen.  


Efter segern har Anders fått än mer lust att tävla och han kommer att ställa upp i nästa tour stop i Göteborg. Går det bra även där blir det kanske än mer satsning på de avslutande tourstoppen. 
-    Men det gäller att ha tid, och det får jag hoppas att jag får, förklarar en glad vinnare.

Christina Dahlgren tvåmannasegrare och bästa dam

Tvåmanna vanns av kvalsegraren Bengt-Åke Bengtsson, i par med Christina Dahlgren, Örgryte IS BF, med 2816 poäng. Christina Dahlgren blev även bästa dam totalt i tävlingen med en tredje plats och vann även Bästa dam utan handikapp klart med fina 1329. Tvåa här var Yvonne Martinsson, BK Hallandia, med 1209.

Länk till alla resultat Seniortouren Tour stop 2, Arena Skövde:
https://www.seniortour.se/hem-3/skovde-19-20/bokning-o-resultat-19-skovde

 

Text: Jonas Brändström
jonas.brandstrom@swebowl.se