den 17 september 2019

BK Merci: ”Vi vet vad det handlar om”

BK Merci är tillbaka i Elitserien efter en säsong i Allsvenskan, och den här gången ska de lyckas bättre än sist.
-Vi är mer förberedda i år. Vi har varit där en gång förut och vet vad som krävs, säger Janina Lindberg i BK Merci.

Örebroklubben BK Merci gick, ganska oväntat, upp till Elitserien för två säsonger sedan. Då hade det lila laget som mål att undvika sistaplatsen, ändå blev det nedflyttning direkt efter fem inspelade poäng på 18 matcher. Men efter bara en säsong i Allsvenskan kvalade Merci sig upp till högsta serien igen på det mest dramatiska sätt vi har inom svensk bowling: Strike-out.
- Det kommer man aldrig att glömma. Ser man krasst på det, på poängen, så var de bättre än oss, säger Janina Lindberg.

Efter varsin seger gick Merci - BK Cahoot till skiljeserier. Där tog Kalmar-laget den första serien med 4 – 1 och såg ut att kunna hålla sig kvar i Elitserien. Men Örebroarna gav inte upp.
- Kunde de vinna en serie med 4 – 1 så skulle vi också kunna göra det. Vi jobbade på allt och när vi vann andra med 4 – 1 så kände vi att vi hade ett litet övertag. De hade tappat sin ledning, så vi gick verkligen in för att vi skulle sätta varsin strike, säger Janina Lindberg.

25-åringen satte sin strike i den avgörande ”strike-outen”, det gjorde också Emelie Tiveljung och Emelie Neidenmark. När Cahoot bara slog en strike på sina tre försök var BK Merci tillbaka i Elitserien.
- Det var kanske inte jättemånga som trodde på oss, förutom oss själva då, säger Janina Lindberg, samtidigt som hon känner med motståndarna.
- Jag förstår att det var riktigt surt för dem. Det är aldrig roligt att förlora på det sättet, säger hon.

Janina Lindberg berättar att hon ibland tittar på ett videoklipp, som ligger på BK Mercis Facebooksida, med de tre sista striken som tog dem till Elitserien, och fäller en tår. Det ligger så mycket träning, så mycket tid, bakom avancemanget att det betyder väldigt mycket för hela laget.
- Man vill ju vara i den högsta serien. Man tränar två till tre gånger i veckan och är borta på helgerna. Det är alltid målet man har och när det blir så här riktigt spännande så släpper allting. Man har stått där med sin spärrträning varje vecka, och så får man någonting tillbaka, säger hon.

Nu är Närkingarna tillbaka vid målet, Sverige hösta serie, Världens bästa liga, och de hoppas att förra sejouren har lärt dem vad som är viktigt när man tävlar mot de bästa.
- Det är mycket profiler. I Elitserien har de mer ett upplägg, hur man ändrar i banan. Vissa lag i allsvenskan spelar på sitt sätt för så har de alltid gjort. I Elitserien är det mycket större skillnad på oljeprofilen från träning till match, säger Janina Lindberg och fortsätter:
- Nu hade vi en Elitserieprofil när vi spelade i Allsvenskan, bara för att vi skulle vara mera redo om vi gick upp igen. Så nu är vi beredda på att det kommer vara tuffare, säger hon.

Inför återkomsten i Elitserien har Merci börjat med träningen tidigare än vanligt och har tagit in tränaren Peter Igelström från Karlskoga. De har tränat på teknik, spärrspel och oljeprofiler. Allt för att vara redo inför Världens bästa liga.
- Vi behöver vara snabbare i förflyttningarna, sedan är spärrspelet det viktigaste, strikearna kommer. Det gäller istället att hålla det enkelt, flytta snabbare och vara med i banan. Om man är borta, titta på hemmalaget, var spelar de, vad har de för klot och hjälpa varandra mellan serierna så man inte tappar 3 – 4 rutor när man byter banor för att man inte har hittat en linje, säger Janina Lindberg.

Förberedelserna är klara. På lördag börjar Elitserien för damer igen och BK Merci börjar sin säsong med att möta SM-finalisterna B-K Eva på sammandraget i Skövde.
- Det ska bli jätteroligt, det här har vi längtat efter, att få gå upp igen. Vi har varit här en gång, vi vet vad det handlar om. Man är inte längre nervös inför varje match. Man har gjort det här en gång, säger Janina Lindberg.

 

Text: 
Markus Hegnelius
markus.hegnelius@Swebowl.se

Skriv en kommentar