den 23 april 2022

BK Kaskad klart för slutspel

Redan slutspelsklara Team Clan grusade på lördagen BK Jösses slutspelschanser. Det blev nu BK Kaskad som tar den fjärde och sista platsen.
– Det känns riktigt härligt att det nu är klart, säger en glad William Svensson i Kaskad.
I den täta bottenstriden har Kulladals BS mirakulöst chansen kvar att slippa kvalspel efter seger mot Ludvika BK samtidigt som Bodens BS förlorade mot Falkenberg.

(Arkivbild: William Svenssons BK Kaskad blev klart för slutspel om SM-medaljerna.) 

Det mest intressanta när den sista omgången i herrarnas Elitserie skulle spelas i helgen var om BK Jösse kunde utmana BK Kaskad om den fjärde och sista slutspelsplatsen samt vilket av de tre lagen i den täta bottenstriden, BK Joker, Bodens BS eller Kulladals BS som slipper kvalspel för att hålla sig kvar. Lördagens matcher gav i alla fall svar på arvikalaget BK Jösses öde. Kampen i botten får sitt avgörande först på söndagen. 

 

Team Clan – BK Jösse  13 – 7

Redan i den första matchen på lördagsförmiddagen skulle det avgöras om BK Jösse skulle ha fortsatt chans på en slutspelsplats. På andra sidan på hemmabanorna stod starka och redan slutspelsklara Team Clan och det blev också stopp direkt för arvikalaget.

– Det var riktigt tungt, att förlora direkt och sen inte ha chansen längre, förklarar en nedslagen Markus Jansson i BK Jösse.

Trots bra spel av gästerna inledningsvis var hemmalaget hela tiden snäppet bättre och vann de båda första serierna med 3-2.

I den tredje serien var det Jösse som var knappt före, tog hem totalen och serien med 3-2 vilket gav gästerna ett rejält hopp och bra slagläge inför avslutningen. Men där var Clan omutlig och sopade helt rent. Nässjölaget vann serien med 5-0, och krossade därmed Jösses slutspelschanser.  

– Vi var bra med i tre serier, skapligt med även i den sista serien, men mot slutet tappade vi det mesta. De kunde även spela lite mer avslappnat och vi tvingades chansa mer, de spelade riktigt bra och var starkare helt enkelt, analyserar Markus Jansson vidare.

Clans Kevin Lindbladh storspelade och dammade in hela 1045. Gästande Jösse hade också en spelare över 1000, Mattias Flodberg med 1018.

 

BK Kaskad – BK Jösse  13 – 7

Efter Jösses förlust mot Team Clan tidigare under dagen uteblev den stora dramatiken och en direkt avgörande matchen mellan Kaskad och Jösse om den sista slutspelsplatsen.

– Det blev en lite avslagen match, svårt tagga till för båda lagen och särskilt för Jösse. Men man vill ändå vinna sista matchen och gå in i slutspelet med en seger i ryggen, säger William Svensson i hemmalaget Kaskad.

Det märktes också att det var hemmalaget som var det hungrigaste laget och tog ledningen direkt i den första serien med 4-1. Jösse svarade med samma siffror i serie två, men sen handlade det mest om hemmalaget som kunde gå ifrån till en klar seger och en lika klar plats på rätt sida om slutspelsstrecket.

– Otroligt skönt att vi är klara. Vi hade satt upp ett mål för fem säsonger sen att vi skulle ta oss till slutspel och otroligt skönt vi är där nu, särskilt efter att ha kommit femma två gånger i rad och sen dessa två avslutade säsonger på grund av pandemin, förklarar William Svensson i Kaskad.

Kaskads Christoffer Lüttke var överlägset matchbäst, tangerade 1000-strecket och vann alla fyra banpoäng i par med Lars Lindbäck, 824. I Jösse kämpade Mattias Nilsson bäst individuellt med 914.

 

BKF Falkenberg – Bodens BS  12 – 8

Bodens BS hade länge ett bra läge att spelade till sig plats för att slippa kvalspel men fyra förluster i rad och flera mot värsta konkurrenterna innebar att Bodens nu var närmast tvingad att vinna lördagens svåra bortamöte mot Falkenberg.  Det höll i tre serier. Boden inledde riktigt bra och höll hemmalagets strajktempo, vann två bord och även totalen knappt efter fina 1872 mot Falkenbergs 1866.

I den andra serien ökade hemmalaget och då hängde gästerna inte med. Falkenberg strajkade ihop hela 1906 och vann serien med 5-0. Hemmalaget avgjorde sen matchen i den tredje serien via 4-1 som gav 11-4 inför den sista serien. Den sista serien var gästerna åter över 1800 och vann serien med 4-1 vilket dock var mer av akademisk betydelse.

Matchen hade två lirare över 1000, Johan Helldén i Falkenberg, 1024, samt Ludwig Ingerskog i Boden med 1015. Hemmalaget hade också ett banpar med full pott i inspelade banpoäng, Viktor Albihn, 996, i par med Fredrik Nertling, 880.

 

Kulladals BS – Ludvika BK  12 – 8

Malmölaget tog sista halmstrået att slippa kvalspel när laget i sin sista seriematch för säsongen besegrade gästande Ludvika BK. Men i den första serien såg det illa ut för hemmalaget som hamnade i underläge 1-4 efter att gästerna startat starkt.

I den andra serien var det dock hemmalaget för hela slanten, 5-0, i serien och sen vann Kulladal även de två sista serierna, om än knappt med 3-2. Det räckte till seger och för att kravla precis över kvalstrecket. Frågan är om det räcker.

I morgon möts söndag möts nämligen BK Joker och Bodens BS och tar Joker minst en poäng ramlar Kulladal nedanför strecket igen. Men om Boden vinner så gör Kulladal närmast en mirakelavslutning av serien och slipper kval tack vare minst dålig poängkvot då samtliga tre lag stannar på tio poäng.

Så det blir en spänd väntan för Kulladal tills söndagens möte i Göteborg är över.

 

IS Göta – Ludvika BK  10 – 10

Två lag som mest hade prestige att spela för delade broderligt på poängen i Helsingborg. Men analyserar man siffrorna efter matcher är det svårt att inte säga att gästerna var väl gästvänliga med sina värdar denna lördag. För det var Ludvika som länge hade kommandot i matchen, detta trots att hemmalaget hade marginalerna på sin sida i den första jämna serien vilket gav 4-1 till Göta.

I den andra serien vann nämligen Ludvika allt och även i den tredje serien var Ludvika det klart bättre laget spelmässigt efter sin tredje runda i rad över 1700. Men med i ledning 9-6 så gör gästerna sin klart sämsta serie när de väl gäller, ramlar under 1600, och hemmalaget tar chansen att rädda en poäng. Den sista serien slutar 4-1 till hemmalaget och matchen slutar oavgjort trots att gästerna har nästan 200 poäng mer i totalslagning.

André Lindberg bäst i hemmalaget med 914, men matchens stora lirare återfinns i Ludvika. Daniel Johansson strajkade ihop fina 1012.

Fotnot: I morgon söndag kl. 11.00 spelas den sista matchen i herrarnas Elitserie denna säsong mellan BK Joker och Bodens BS i Strike o Co i Göteborg.

 

TEXT: Jonas Brändström

Skriv en kommentar