den 6 januari 2020

AIK: Chris Sloan avgjorde i slutrutan

Den irländske tvåhandsbowlaren Chris Sloan vann AIK International Tournament i Bowl-O-Rama efter finalseger mot finländaren Teeumu Putkisto med 189-175. Jesper Svensson slutade trea och Joline Persson Planefors blev bästa dam på femte plats.

De här bowlarna är vana vid att utföra dryga dagsverken på trettondagen, som traditionsenligt är finaldag i AIK:s tävling. Finalspelet inleddes tidigt på morgonen vid åttasnåret och de avgörande slagen i titelmatchen föll ungefär tolv timmar senare.
Inte undra på att det ”spökade” en del för finalisterna i den serien, som bjöd på inte mindre än fem tomrutor fördelade på de båda spelarna.

Chris Sloan, som övertygade i den första matchen i stegen där han slog ut Jesper Svensson med 234-223, hade noterat två spärrmissar redan efter tre rutor i finalen. När han sedan missade sjuans kägla i sjunde rutan såg det mörkt ut för irländaren.
- Jag vet inte vad som hände där i finalserien. Kanske var det att jag spände mig eftersom jag inte vunnit tidigare på Europatouren, bara några andraplatser som bäst, sade Chris.
- På alla serierna under dagen tror jag att jag bara haft en spärrmiss tidigare. Och så tre stycken när det gällde som mest.

Nåja, ett till synes hopplöst underläge reducerades kraftigt när hans motståndare Teemu Putkisto ställde upp en stor genomskärare i nionde rutan och plötsligt var det match igen.
Sloan klarade sedan den knepiga spärruppställningen 3-6-10 i nionde rutan och avslutade därefter med tre strikar i ruta 10.
Därmed var det ombytta roller. Nu låg pressen på Putkisto som var piskad att slå en dubbelstrike när han gick upp i sin sista ruta.
Det gick inte alls. Kvar stod uppställningen 1-2-10.
Därmed 189-175 till Sloan.

En poängmässigt blygsam final med tanke på att de här killarna tidigare under dagen länge snittade över 230. Teemu Putkisto nådde stegfinalen för andra året i rad, han slutade trea i fjol, och nu var det alltså på vippen att den välspelande finländaren gått hela vägen.
För Chris Sloan blev det en efterlängtad första vinst på Europatouren. Han har varit nära segern i stora sammanhang tidigare men har inte lyckats sätta pricken över i:et. Andraplats i World Cup, trea i Lucky Larsen Masters och fyra i USBC Masters finns på hans CV.
Han har också en svensk bakgrund då han under tre år bodde i Hässleholm, Perstorp och Nässjö och bland annat spelade Elitserien för Team Clan, bidrog starkt när Nässjölaget vann Elitseriens slutspel 2016.
- Men sedan ett par år tillbaka är jag bosatt på Irland igen, säger Chris.

Prispallen: Jesper Svensson, Teemu Putkisto, Chris Sloan

De tre stegfinalisterna fanns tidigt med i tätstriden. Jesper Svensson med 1408 ledde efter det andra finalsteget där spelarna tog med sig poängen vidare i finalen. Där var Teemu Putkisto delad tvåa med BK Jösses Eric Sjöberg, båda med 1396, medan Chris Sloan låg fyra på 1374.
I det tredje finalsteget avverkades ytterligare fyra serier och där drog Putkisto och Jesper ifrån lite grann medan Markus Jansson, Jösse, avancerade till tredje plats.

I finalsteg 4 återstod åtta deltagare som spelade fyra serier till. Teemu Putkisto och Jesper Svensson utkämpade hela vägen en kamp om vem som skulle ta förstaplatsen till stegfinalen. Inför fjärde serien ledde finländaren med sju pinnar. När de gick upp för ruta 10 var det dött lopp.
Jesper ledde med en kägla inför frislaget, men där lämnade han fyra käglor och Putkisto kunde med en ”åtta” smita förbi och ta förstaplatsen efter 14 serier med en poängs marginal!
- Jag ville ju gå för strike där i frislaget och gjorde en liten förflyttning. Det gick helt fel tyvärr, det var en riktig bjudning, sade Jesper.
I kampen om tredjeplatsen till stegen var det tajt mellan fyra spelare, men Chris Sloan säkrade den när han spärrade tians kägla i sista rutan. Han var nio pinnar före fyran Eric Sjöberg.

Jesper Svensson var besviken men samlad efter tredjeplatsen. Jesper har ju vunnit tre gånger tidigare i AIK (2014, 2016 och 2017) och har dessutom andraplatser 2015 och 2018. I fjol deltog han inte.
Den här gången var det lite kärvare för Jesper. Han fick slita hårt för att få till det i kvalet, lyckades till slut hitta ett sätt att välta alla tio käglorna, som han själv uttryckte det.
- Tycker att jag har spelat bra under hela finalen. Även i stegfinalen höll jag ihop spelet bra, men får sjuans kägla kvar i viktiga lägen. Det är inte lätt att få ner alla tio här, sade Jesper.
- Det var i alla fall en bra start på året.

Tävlingens bästa kvinnliga spelare var Joline Persson Planefors, som slutade femma, hennes i särklass bästa placering i AIK-tävlingen. Ytterligare två svenska tjejer nådde topp 16, nämligen Josefine Linderoth (tia) och Jenny Wegner (elva).
Men det var Joline som på allvar utmanade killarna. Hon hade chans att nå stegfinalen ända fram till slutet men lyckades inte fälla tians kägla tillräckligt många gånger i sista serien.
Till slut fattades det 20 poäng till tredjeplatsen.

Den här insatsen bekräftar bara det som Joline visade under 2019 då hon spelade sitt livs bästa bowling och skördade stora framgångar, bland annat med två VM-medaljer, seger i Europacupen och SM-guld individuellt.
- Ja, jag var i final i AIK förra året och sedan dess har jag nog inte gjort någon dålig tävling, konstaterar Joline.
Hon var då vid ett vägskäl. Satsa på bowling – eller sluta bowla.
- Jag valde att göra en satsning till och att fokusera på det som är min styrka, alltså pricksäkerhet och spärrspel. Jag har sällan några riktigt dåliga slag och har höjt min lägstanivå ytterligare, säger Joline.
Självklart var hon nöjd med insatsen i Bowl-O-Rama.
- Jag var nära topp 3 och det kändes verkligen som det fanns inom räckhåll. Det var väldigt positivt.

Slutligen kan vi konstatera att AIK Tournament behåller sin vitalitet. 369 bowlare från ett 20-tal nationer som tillsammans gjorde 881 starter var den tredje bästa noteringen i tävlingens historia.
- Visst. Vi hade över tusen deltagare för ett par år sedan, men om någon för 3-4 år sedan hade sagt att vi skulle ha nära 900 starter hade jag nog inte trott på det, säger Gert Sundin i arrangörsstaben.

Alla resultat finns på http://aiktournament.se/dynamic/start.asp

Skribent: Hans Karlsson
hans.karlsson@swebowl.se