den 18 januari 2020

6 av 7 hemmasegrar i Elitserien

Trots att varken Team Clan eller Team Pergamon säger att hemmafördelen i Elitserien är speciellt stor vann 6 av 7 hemmalag i dagens omgång. Bara BK Jösse tog viktiga bortapoäng.
- Väldigt viktiga. Det är de som gör skillnad på att gå till slutspel eller inte, säger Markus Jansson.

Att vara hemmalag innebär alltid en fördel. Man får välja oljeprofil och vet hur underlaget i hallen beter sig. Av dagens 7 matcher i herrarnas Elitserie vann hemmalaget i 6 av dem. Men ändå säger Peter Nordensson i Team Clan att hemmafördelen är så stor.
- Sen finns det vissa hallar som måste spelas på ett visst sätt som kan göra det utslagsgivande om du som bortalag inte är beredd, säger han.

Team Clan vann idag sin 18e raka hemmamatch när de besegrade topplaget BK Jösse från Arvika i en jämn match med 11 – 9.
- Matchen idag avgörs mycket på att vi har fler spelare som höll en högre nivå, säger Peter Nordensson och berättar vad som avgjorde matchen idag:
- Sedan har vi flyt i ett avgörande läge i serien två när de är på väg att kvittera. Det gör att vi kan gå in med 6 - 4 istället för 5 - 5 i serie tre, och då finner vi en ny lösning igen för att i princip avgöra matchen, säger han.

Suveräna serieledarna Team Pergamon avgjorde komfortabelt idag mot nykomlingen BK Ludvika redan efter tre serier när det stod 14 – 1 till de regerande svenska mästarna. Men Partille-lagets landslagsspelare Mattias Olsson tycker inte heller att hemmafördelen är så stor.
- Skulle inte säga att hemmafördelen blivit större jämfört med tidigare år. Men Partille har med tiden blivit väldigt strikevänligt, oavsett profil, vilket gynnar oss. För vi vet att om det blir strikevänligt är det väldigt få lag som kan hänga med i vårt tempo, säger han.

De tillresta dalmasarna fick svårt att hänga med i det tempo Mattias Olsson och hans lagkamrater satte iväg i idag. Efter 1847 och 1761 i de två första för Pergamon ledde de i halvtid med 10 – 0. Det var inte hemmafördelen som avgjorde idag.
- Med risk för att låta kaxig så hade vi nog vunnit den här matchen tio gånger av tio, trots att många av våra topp-spelare är borta i USA. Vi gör en riktigt bra match i tre serier, därefter slår vi av på takten och hela matchen blir lite avslagen, vilket är väldigt onödigt och något hela laget kände, säger vänsterspelaren.

Det enda lag som idag lyckades trotsa hemmafördelen och vinna en match på bortaplan var BK Jösse från Arvika. Deras plan, på Elitserien 36 i Norrköping, var att tvinga motståndarna, BK Kaskad, att behöva lägga ner sina Uretan-klot tidigare än normalt.
- Vi trodde att det skulle ge ett bättre resultat redan i serie ett, men det tog ungefär en serie innan man såg resultat av det, säger Markus Jansson i BK Jösse som inte vill avslöja vad taktiken gick ut på:
- Det vill vi inte berätta, säger han.

Hemmalaget Kaskad gjorde en bra förstaserie och ledde med 4 – 1 när bortalagets taktiska drag började ge resultat. Då vände matchen och BK Jösse kunde ta hem matchen med 11 -9, mycket tack vare Raymond Jansson och Niclas Lindholm som tog två poäng, både banparet och totalen,  i sista serien
- Vinner gör vi tack vare mycket spel där vi täcker upp rutor och att vi har ett banpar som går riktigt bra i sista serien. Vi är väldigt nöjda med segern då det är bra för slutspelsstrecket, säger Markus Jansson som menar att bortapoäng är viktiga.
- Väldigt viktiga. Det är det som gör skillnad på att gå till slutspel och inte, säger han.

Övriga hemmalag vann idag. IS Göta och Kulladals BS slog nykomlingen BK Glam från Örebro med 13 – 7, respektive 16 – 4. Team Alingsås slog Ludvika BK med 15 – 5 och Falkenberg besegrade Bodens BS med 11 – 9 efter en riktig rysare. Fredrik Nertling och Johannes Svensson vann sitt banpar med så pass mycket att Falkarna också tog hem totalen med fem pinnar, och därmed säkrade segern för hallänningarna.

 

Text: Markus Hegnelius
markus.hegnelius@swebowl.se