den 11 september 2020

36 lag avanmälda på grund av covid-19

Det har varit en hektisk tid för serieansvarige Peter Lagerroos. Den pågående Coronapandemin med oro för att smittas av covid-19 har skapat stora problem för vissa föreningar och särskilt för de föreningar med stor andel spelare i riskgrupp.

Elitlaget BK Skrufscha lämnade in

Det högst rankade laget som avanmält sin plats hittills är BK Skrufscha i damernas Elitserie. Vänersborgdamerna kämpade in i det sista, men till slut stod det klart att de inte kunde få ihop tillräckligt med spelare för ett lag i Elitserien. Efter Skrufschas avhopp blir det vakanser i spelschemat då det inte fylls på med något nytt lag i damernas högsta serie till denna säsong.

– Det innebär också att inget lag kommer att åka direkt ur damernas elitserie den här säsongen eftersom det blir en vakans att fylla till nästa säsong, förklarar Peter Lagerroos som dock poängterar att två elitserielag kommer att få kvala så teoretiskt kan lag åka ur.

BK Skrufscha kan nu hjälpa andra lag med sina spelare genom att skapa individuella avtal med vilket damlag som helst, även på samma serienivå.

Avanmälda lag får börja om från början

Enligt regelverket ska ett lag som avanmäler sig starta om på den lägsta serienivå vilket innebär att BK Skrufscha ska starta om från början igen i division 1. Styrelsen kommer vid mötet i oktober att diskutera stuationen för de lag som avanmält sig till år och till vilken nivå återanmälan till säsongen 2021-2022 kan göras.

– Det är ingen brådska att ta detta beslut. Vi kan gärna vänta tills att seriespelet varit igång ett tag, men alla ska veta att frågan är på agendan och ett beslut kommer att tas senare under säsongen, förklarar Peter Lagerroos.

Cirka 30 föreningar har idag ett så kallat föreningsavtal och kan byta spelare med varandra. Spelarna kan spela i två olika föreningslag samma säsong bara det inte är på samma nivå i seriesystemet.

– Det innebär att lag kan hjälpa andra lag med spelare vid behov, påpekar Peter.

Dispens från F-regeln ökar spelartillgången

Det har införts en generell dispens i Blå boken för att lindra effekterna av pandemin och spelarbortfall. Tidigare fick en spelare undantas från F-regeln efter spel även i A-laget. Under pandemin tillåts nu undantag för tre spelare som då kan spela först i sitt A-lag och sedan direkt i F-laget.

Det finns också en stor rädsla för smittorisker framförallt vid resor. Om ett lag lämnar WO säger reglerna att laget får böta 2.000 kr plus betala matchkostnaderna.

– Vi är medvetna om oron, men på denna punkt gäller de tidigare reglerna. Från vår del i seriekommittén är reglerna vid WO oförändrade oavsett rådande läge, förklarar Peter Lagerroos.

Dubbelkolla spelscheman och oljeprofiler

Det som påverkat seriemakandet mest är tiden det tar att ta bort ett lag. BITS är inte gjort för att hantera stora ändringar utan Peter får ta och ändra match för match.

– Ibland gör vi justeringar av matcher i hallarna, beroende på vad konsekvensen av varje borttagen match blir. Vi informerar alla lag som har fått justerade starttider, men det kan ha blivit justerat och vi har missat att informera. Därför är det bra om alla lag kollar igenom sina lags spelscheman så att det inte har blivit käpprätt fel. 

När alla matcher tas bort försvinner även informationen om vald oljeprofil. Därför kan föreningar som redan har angivit sina oljeprofiler behöva kolla upp på Bits att den inte försvunnit – om den inte finns kvar måste laget och lägga in profilen igen.

Lördagen den 5 september var den sista dagen för den tillfälliga respiten att kunna avanmälan utan kostnad där covid-19 varit avgörande. Därefter har det kostat 5.000 kr och när serierna startat kommer det att kosta 10.000 kr att avanmäla ett lag från den nationella seriesystemet.

Direktiv vid matchspel i framtaget säkerhetsprotokoll

För att kunna uppta och genomföra den nationella serien igen har Svenska bowlingförbundet tillsammans med Bowlingföretagarna tagit fram ett säkerhetsprotokoll med direktiv och rekommendationer till både föreningar och hallar inför seriestarten. Något det har gått att läsa om på Swebowl.se redan tidigare. Ett dokument som det kan vara bra för alla aktiva bowlingspelare att läsa igenom före säsongens första match. Säkerhetsprotokollet utgår från de svenska myndigheternas rekommendationer och direktiv och justeras löpande om myndigheterna förändrar något.

– Förbundet kan inte förbjuda något och vi har inte heller någon rätt att lagföra någon. Det är polisen som avgör om en match eller tillställning genomförs på ett korrekt sätt, förklarar sportchef Michael Granström, som poängterar att det är viktigt att alla följer rekommendationerna och håller distansen till andra vid matcher . 

Länk till: Säkerhetsprotokollet

Nationella damserien – 6 lag
BK Skrufscha, Elitserien, Västergötland

BK Stjärnan, Norra Allsvenskan, Västmanland
Trolle BK, Södra Allsvenskan, Skåne

DN-Expressens IF D, Div 1 Norra Svealand, Stockholm
IFK Göteborg Dam D, Div 1 Norra Götaland, Göteborg
BK Söder DB D, Div 1 Södra Götaland, Skåne

Nationella herrserien – 30 lag
Division 1 – 4 lag
Luleå BF, Div 1 Norra Norrland, Norrland
Wåxnäs BC, Div 1 Norra Svealand, Värmland
Domnarvets BS, Div 1 Norra Svealand, Dalarna
Forsheda BK F, Div 1 Södra Götaland, Småland/Blekinge

Division 2 – 4 lag
BK Stöten, Div 2 Norra Svealand, Dalarna
BS Almen, Div 2 Västra Svealand, Värmland
BK Skinnsberg, Div 2 Västra Svealand, Västmanland
Aftonbladets IK, Div 2 Södra Svealand, Stockholm

Division 3 – 22 lag
BK Birger, Div 3 Nordvästra Götaland, Västergötland
BK Plus, Div 3 Nordöstra Svealand, Dalarna
IFK Norrköping F, Div 3 Sydvästra Svealand, Östergötland
Team Blue, BK Div 3 Östra Götaland, Småland/Blekinge
BK Stöten F, Div 3 Nordvästra Svealand, Dalarna
BK Milan F, Div 3 Nordvästra Svealand, Dalarna
BK Peter Pan, Div 3 Södra Götaland, Skåne
BK Nordkap, Div 3 Södra Götaland, Skåne
Huskvarna BK, Div 3 Nordöstra Götaland, Småland/Blekinge
BK Hammarslaget, Div 3 Södra Sveland, Västmanland
BC Fyrklöver, Div 3 Sydvästra Svealand, Östergötland
Rederiet IK, Div 3 Östra Svealand, Gotland
BK Källar´n, Div 3 Södra Svealand, Närke
BK Craft, Div 3 Norra Svealand, Hälsingland
BK Gärdet F, Div 3 Norra Svealand, Västergötland
CarlstadHammarö IF F, Div 3 Västra Svealand, Värmland
Team Växjö BC F, Div 3 Östra Götaland, Småland/Blekinge
BK Kross, Div 3 Östra Svealand, Stockholm
Siljans BK, Div 3 Nordvästra Sveland, Dalarna
BK Skinnsberg F, Div 3 Södra Svealand, Västmanland
BS 23, Div 3 Sydöstra Svealand, Stockholm
Tranås BC F, Div 3 Nordöstra Götaland, Småland/Blekinge

Skriv en kommentar