den 18 maj 2021

Vad ska du ha för klot?

Hur ska bowlarna i de lägre divisionerna tänka när de ska välja klot nu när division 1 – 3 har fått nya oljeprofilsregler? Swebowl frågade ett par experter.
- Det är som McDonalds, det kanske inte är det roligaste, men du vet vad du får, säger Peter Hellström.

Förra veckan presenterade Svenska Bowlingförbundet nya regler för oljeprofilerna i de lägre divisionerna, 1 – 3. Underlaget på banorna måste där vara mellan 38 och 42 fot långt och ha en ratio på mellan 3 och 7. Målet är att minska mängden klot som spelarna ska behöva ha med sig till matcherna. Hur många klot behöver man nu då, och hur ska man tänka när man skaffar sig de kloten? Swebowl har frågat ett par experter.

Ett klot

Peter Hellström är klotborrare, Landslagsspelare med VM-meriter och lärare på bowlinggymnasiet i Nässjö. Han menar att om en spelare i division 1 – 3 ska ha Ett klot som ska klara alla underlag i spannet 38 – 42 fot, skall det vara ett starkt klot med symmetrisk kärna och solitt skal.
- Den är ju väldigt stabil. Det är som McDonalds, det kanske inte är det roligaste, men du vet vad du får. Den gör det du säger åt den att göra. Den tål att flyttas med. Den kanske inte alltid är bäst, men den gör sitt jobb. Du kan spela allt från kant till fjärde pil med det, och ännu längre in, det beror på hur banan ser ut och vilken friktion som finns, säger Peter Hellström.

Två klot

Vill man sedan lägga till ytterligare ett klot till sin arsenal föreslår Peter Hellström ett klot med en assymetrisk kärna eftersom det beter sig annorlunda i banan än ett klot med symmetrisk kärna, och Svenska Bowlingförbundets utbildningsansvarige Johan Ekström håller med. Nyköpings-sonen förtydligar också:
- Ett klot ska skruva långsamt och på lång sträcka och ett klot som skruvar på lite kortare sträcka. Det kan klotshoppen hjälpa till med, säger han.

Den blå linjen visar en långsam skruv på lång sträcka, och den orangea linjen visar en snabb skruv på kort sträcka.

Tre klot

Den tidigare förbundskaptenen menar att tre klot ska vara fullt tillräckligt för de flesta bowlarna i division 1 – 3 nu när oljeprofilerna är reglerade på det sättet de är.
- När man har så pass gynnsamma oljeprofiler att välja mellan så tycker jag att det räcker med tre klot att välja på, i de flesta fall, säger han.

Till det starka klotet som har ett solitt skal, symmetrisk kärna, och klotet med asymmetrisk kärna, tycker då Johan Ekström att man kan lägga till ett klot som man känner sig bekväm med, en favorit helt enkelt.
- Ska du ha tre klot, så skulle jag säga, ett klot som du vet inte skruvar för mycket, ett klot som du vet inte skruvar för lite, och ett klot med din ”favorit-shape”. Det viktigaste är att alla tre gör olika. Sen är det väldigt spelstilsberoende vilka klot man ska välja, där rekommenderar jag verkligen att ta kontakt med en erfaren klotshop. Det är de som är experter på klot, säger Johan Ekström.

Banorna

Sen handlar det ju inte bara om att ha klot, det handlar också om hur du använder dem, hur du spelar med dem i banan. Även där har Johan Ekström och Peter Hellström tips för de nya oljeprofilsreglerna.
- Prioritet ett när du väljer både klot och spelställe i banan borde för de flesta, och särskilt i ligan, vara att träffa mellan kägla ett och tre. Det är det som är grunden i ”ballmotion” och banläsning. Hur kombinerar jag mitt klot i förhållande till banan för att träffa fickan så enkelt som möjligt. Jag upplever att väldigt många spelare, ända upp till allsvenskan, tittar på vad som händer när klotet träffar fickan och inte hur det kommer dit, säger Johan Ekström.

Den dubble EM-medaljören Peter Hellström menar att man kan tänka på två olika sätt när det kommer till de oljeprofilerna som nu kommer ligga i division 1 – 3, och ibland ett tredje sätt.
- På 38 och 39 fot spelar du mer på friktionen, det blir mer att du vinklar ut bollen mot friktionen. 41 – 42 fot spelar du mer på häng. 40 fot är dock en lurig längd, där kan det vara lite både och. Där får man känna av läget lite, det är min personliga åsikt, säger han.

På profiler med ratio 3 – 7 och längd på 38 – 42 fot, som nu är regeln i de lägre divisionerna, kommer den mest gynnsamma spellinjen att vara någonstans runt andra pil, i de flesta fall.
- Ska man säga någonting generellt kommer grunden att närma sig andrapil. De färdiga profilerna inom det här spannet, de som har gjorts av professionella, där gäller nog det här med att för genomsnittsbowlaren kommer spelet närma sig andra pil. Självklart kommer det fortfarande att finnas hallar där det är gynnsamt att spela nära rännan, säger Johan Ekström.

När oljan under spelets gång sedan flyttar på sig och banan förändras har Peter Hellström ett tips, att både flytta fötterna och flytta märket du siktar på nere i banan.
- En del går bort sig i justeringarna och flyttar bara fötterna, säger han.

Sammanfattning

Sammanfattningsvis menar Johan Ekström och Peter Hellström alltså att ska du ha ett klot, se till att det är ett starkt klot med symmetrisk kärna och solitt skal. Det fungerar på de flesta underlag, framför allt inom de nya reglerna.
Vill du ha ytterligare ett klot, ta ett med asymmetrisk kärna så att du får ett alternativ som beter sig annorlunda än ditt första klot.
Du kommer sällan behöva fler än tre klot i division ett till tre, och ska du ha ett tredje klot bör det vara ett klot som du tycker om, som du känner dig bekväm med. Självklart bör du också ha ett spärrklot. Peter Hellström, som delvis jobbar som klotborrare tillägger också.
- Många kanske inte behöver springa och köpa nytt, många har bra grejer som ligger och kan renovera det, säger han.