den 23 oktober 2021

Väntade storvinster i damernas elitseriesammandrag

Trädens skiftande nyanser lyser närvarande i höstmörkret men i Jönköping, närmare bestämt i RC Bowl Arena, låg fokuset någon helt annanstans. Det vankades sammandrag i damernas elitserie och samtliga lag var på plats för försöka lägga vantarna på de poäng helgens omgång hade att erbjuda. Det skulle dock vara de två lag som utgör det solklara toppskiktet i serien som också blev dagens mesta vinnare. 

I en av dagens två inledande matcher ställdes BK Merci mot Spader Dam – vilket blev en motig start för örebroarna, men en desto mer glädjefylld sådan för deras skånska motståndare. Efter tre spelade serier hade Spader Dam lyckats norpa varenda banpoäng och därmed var matchen helt sonika vunnen. Det slutgiltiga resultatet i matchen blev sjutton poäng mot tre i Spader Dams favör, och ytterst bidragande till detta var Sandra Andersson som inledde dagen oerhört starkt med 279 poäng samt höll fortsatt hög nivå resterande serier för att landa på tjusiga 970 poäng. Hon fick frågan om hon gjort några särskilda förberedelser inför helgen och hon berättar att hon är mitt inne i förberedelserna inför världsmästerskapen – fokus på att få in många serier i kroppen och hålla tävlingstänket igång har varit i centrum. Hon hade även en bra känsla när hon klev in i dagens match och kände att hon härmed fick bekräftat att hon är på rätt spår. Även hennes kamrat i såväl Spader Dam som landslaget, Jenny Wegner, passerade niohundrastrecket med 911 poäng och högst slagning i Merci innehade Janina Lindberg med 887.

Samtidigt möttes BK Högland och Team X-Calibur BK vilket, åtminstone inledningsvis, var en något mer jämn match. Men efter första seriens två poäng mot tre, samt höga kägelpoäng från båda sidor, drog Partillelaget ifrån med två raka fyrapoängare och även de säkrade således en seger efter tre spelade serier. X-Calibur vann slutligen med 14-6 och en lysande insats i matchen gjordes sannerligen av Victoria Johansson som spelade in briljanta 997 poäng. Lagkamraten Joline Persson Planefors var näst på tur i resultatlistan med sina 905 och i Högland var det Rebecka Jr Larsen som stod för högst slagning med hennes 867 poäng.

Vid lunchtid gick Spader Dam vidare till mötet med Hammarby IF BF och inte heller detta skulle bli en större utmaning för skåningarna. Hammarby hängde initialt med någorlunda i poängkampen men när matchen passerat halvtid slog Spader Dam till med en fullpoängare, och då de redan hade håvat in elva poäng var matchen alltså avgjord. 13-6 vann de till slut med och Spader Dams ytterst talangfulla Nora Johansson blev matchbäst på 893 poäng. Därefter var det två Hammarbyspelare som poängmässigt stod näst på tur – Frida Johansson och Katrin Fahlström på 868 respektive 858 poäng.

Även Team X-Calibur BK skulle fortsätta tämligen direkt efter föregående match – denna gång mot B-K Eva Stockholm. Tidigare storspelande Victoria Johansson fick frågorna hur hon laddar om inför ny match efter en så pass stark prestation och vad för tankar som cirkulerar inför vad som komma skall. Hon berättar att hon alltid laddar om från noll – ny match och således också nya tag. I detta fall var det även nya förutsättningar bestående av en annan sida av hallen mot ett nytt lag. Hennes mål var att bibehålla samma känsla som tidigare och behålla lugnet. Detta verkade fungera enligt planen då X-Calibur inte bara vann utan också nästan sopade rent bland banpoängen. Med 19-1 kunde de, likt Spader Dam, färdas hemåt med full pott. Denna gång var det dock Joline Persson Planefors som briljerade med 988 poäng, följd av lagkamraten Josefin Hermansson på 927. I B-K Eva var det Evelina Andersin som med 855 slog högst poäng i laget.

BK Högland skulle få en betydligt trevligare eftermiddag än förmiddag när de ställdes mot B-K Eva Stockholm som även de hade en tuff match i ryggen. Efter en stilig inledning bestående av 1804 kägelpoäng, vilket resulterade i 5-0, behöll de sedan sitt grepp om matchen hela vägen igenom. Matchen var redan vunnen efter tre spelade serier och slutresultatet landade på 15-4. I Höglands tillika matchens topp finnes Malin Johansson och Maria Fridell som spelade in de fina prestationerna 948 respektive 945 poäng. Emma Forss var det som stod för den högsta slagningen i Stockholmslaget med 892 poäng.

Dagens i särklass jämnaste match skulle komma att bli den mellan Hammarby IF BF och BK Merci. Efter tre spelade serier var lagen så pass nära varandra som sju poäng mot åtta, men då BK Merci spelade in 169 poäng mer i den avgörande serien blev det en bidragande faktor till att den vanns med tre poäng mot två och de gick således segrande ur matchen med 11-9. Matchbäst blev Emelie Tiveljung med sina 902 poäng följd av lagkamraten Janina Lindberg på 839. Hammarbys högsta slagning var det Katrin Fahlström som stod för med 789 poäng.

Text: Amanda Steén 
amanda.steen@swebowl.se 

 

Skriv en kommentar