den 14 oktober 2020

Uppdaterat säkerhetsprotokoll under pandemin

Bowlingförbundets säkerhetsprotokoll vid tävlingsbowling under pandemin har uppdaterats för att förtydliga vissa delar.
– Vi måste förstå allvaret av den rådande situation och vi får inte slappna av, säger sportchef Michael Granström.

När det blev klart att den Nationella serien skulle köras igång i september tog Svenska bowlingförbundet tillsammans med Svenska hallägarförbundet fram ett Säkerhetsprotokoll före den första omgången. Protokollet innehåller direktiv och rekommendationer för att minska smittspridningen vid bland annat matchspel under Coronapandemin.

– Det är oerhört viktigt att alla föreningar och hallar förstår att det inte är över ännu. Att vi alla inblandade följer de direktiv och rekommendationer som finns för att minska risken för smittspridning. Missköter vi oss så riskerar vi att tävlingar och matchspel stoppas igen, förklarar Michael Granström, sportchef för Svensk bowling.

Efter de första omgångarna har det kommit in vissa indikationer på att alla inte följer de rekommendationer som finns och därför har förbundet valt att uppdatera Säkerhetsprotokollet. Framförallt har direktiven för hur man uppträder under match förtydligats. Att man föruom ska hålla avstånd inte ska skrika och agera fysiskt med varandra.

– Vi har fått samtal från oroliga att det inte alltid har följts och därför vill vi trycka extra på detta. En annan rekommendation är att det alltid finns en matchvärd från en förening och som har ansvar för hur allt fungerar, förklarar Michael Granström.

Andra rekommendationer är att reserven alltid ska sitta ner när den inte deltar i spelet samt att ingen ska röra några klot förutom ens egna. Regeringen och Folkhälsomyndigheten höjde inte antalet besökare vid allmänna sammankomster så maxtaket på 50 personer står också fast, men det kan komma lokala restriktioner inom kort där smittspridningen är extra stor.

– Förbundet kan inte utöva tillsyn eller lagföra varken spelare, föreningar eller hallar om de inte följer Folkhälsomyndighetens och regeringens direktiv. Vi kan ge råd och rekommendationer vilket vi gjort via Säkerhetsprotokollet och nu hoppas vi verkligen att alla berörda inom bowlingsporten följer dessa så bra som det är möjligt, förklarar Michael Granström.

Länk till det nya, uppdaterade säkerhetsprotokollet: 
Uppdaterade säkerhetsprotokollet

 

Skribent: Jonas Brändström
jonas.brandstrom@swebowl.se

Skriv en kommentar