den 16 januari 2020

Statistiken gör Joker bättre

BK Joker är Elitseriens bästa nykomling så här långt. En del av utvecklingen från ett allsvenskt lag till en sjundeplats i Världens bästa liga är ett avancerat Excelark.
- Här kan man se, svart på vitt, du har 6,3 strike per serie men en missprocent på 33, säger Tim Davidsson.

Tim Davidsson har ett avancerat Excel-ark. I det finns statistik om alla matcher som BK Joker har spelat de senaste åren. Där finns siffror som berättar hur bra alla olika spelare i A-laget och F-laget är på att spärra, på att strikea. Där står när och på vilka profiler de slår högst. Där står det mesta, och det är en av anledningarna till att BK Joker är Elitseriens bästa nykomling så här långt.
- Det har påverkat positivt. Tidigare säsonger, när vi inte tagit oss upp till Elitserien, så har vi fallerat för att vi har missat mycket. Tack vare statistiken kan vi se vem som sliter med det. Snittmässigt kan du vara vår bästa spelare, men att få de här extra spärrarna kan ge oss poäng i matcherna, säger Tim Davidsson.

Den 33-årige Joker-spelaren, som också driver hemsidan: Bowlaren.se, har byggt statistikanalysverktyget i Excel som ett sätt att kunna visa vad laget behöver träna på och som en hjälp för Uttagningskommittén att ta ut rätt lag.
- Nu har vi spelat nästa tre säsonger med det här och då kan man sortera ut alla matcher i en viss hall till exempel. Vilka har spelat bra där, vilka har spelat dåligt där? Vissa hallar passar inte alla och vissa hallar spelar man alltid bra i, säger han.

Med fem segrar på tolv matcher är BK Joker från Göteborg bäst av Elitseriens fyra nykomlingar den här säsongen. Göteborgarna ligger på en sjundeplats i Världens bästa liga och statistiken har varit med och påverkat laguttagningar och resultat.
- Bara som ett exempel, vi har två vänsterhänta och när det kommer till de lite längre profilerna ser vi att de inte skjuter lika högt. Den här hallen och profilen funkar inte för vänsterhänta. Då kanske vi tar bort en av de snittbästa för att han inte passar på Elitserien 44. Han hade kanske varit given i vilken annan match som helst. Men i statistiken ser vi att det här inte passar den personen, säger Tim Davidsson.

Analys av siffror blir större och större inom idrott. Det började i Baseball med, det som kom att kallas: ”Moneyball” där Oakland Athletics använde statistik för att bygga ett lag som kunde konkurrera med de betydligt starkare. Sedan dess har statistisk analys blivit en större och större del av fotboll, ishockey och många andra sporter. Tim Davidsson ser utvecklingsmöjlighet även i bowling.
- Jag tycker att man måste bli mer proffesionell i det här. Det är som i vilken sport som helst: vi ska möta det här laget, då måste vi vara mer defensiva. Möter vi ett sämre lag måste vi vara mer offensiva, då kanske vi ska ta ut andra spelartyper. Det är samma i bowling, säger han.

 

Text: Markus Hegnelius
markus.hegnelius@Swebowl.se