den 11 september 2021

Herrarnas Elitserie – Jösse vann hemma – borta

I den första Elitserieomgången sedan oktober förra året vann Arvika-laget BK Jösse sin premiär mot BKF Falkenberg hemma, i Säffle.
- Det är bäst att försöka lösa det så gott det går, säger Markus Jansson.

På grund av ett trasigt kägelbord på Rajjens bowling i Arvika flyttades matchen BK Jösse – BKF Falkenberg, med kort varsel, till Säffle 7 mil söderut. Ett beslut som, enligt BK Jösses VM-spelare Markus Jansson, togs med mycket tanke på bortalagets bästa.
- För att de inte skulle behöva åka en extra tur, som blir så långt! Inget de vill göra och inget vi vill tvinga dem till att göra. Så det är bäst att försöka lösa det så gott det går, säger han.

Som vanligt spelar BK Jösse på den längsta valbara profilen, i år blir det den nya Elitserien 44 och Markus Jansson säger att det nog inte var så mycket skillnad på att spela den i Arvika, eller Säffle.
- Det vet vi inte än, då vi inte spelat någon match hemma, men tror att det blir likvärdigt, säger 28-åringen.

Kompisgänget från Värmland var, trots ”bortaplan”, det klart bättre laget genom hela matchen. 4 – 1, 3–2, 4–1 och 5 – 0 gav 16 – 4.
- Det blev betydligt större siffror än vad jag hade förväntat mig! Det kändes som vi var lite hetare på det och hade en bättre helhetslösning än vad de hade. Samtidigt som vi hade en hel del strul vi också, säger Markus Jansson som visade fortsatt fin form med dagens högsta resultat i herrarnas Elitserie 954.
- Det känns ganska bra och man får käglorna med sig. Så det känns som att det är bättre än vad det varit på något år. Men det är väldigt svårt att säga. Men man har ju verkligen något på gång just nu, säger VM-spelaren från Arvika.

Ni kanske ska fortsätta att spela ”hemma” i Säffle?
- Vi har skämtat lite om det, men jag skulle tro att vi hamnar i Arvika, skrattar Markus Jansson.

Trots att uppladdningen har varit ”lite si och så” för Ludvika BK startade säsongen på bästa möjliga sätt. Med 5 – 0 direkt i uppstarten av Elitserien 2021/2022 mot BKF Falkenberg som var på besök i Dalarna.
- Vi hade snackat om att inte ”jaga” strike utan spärra det vi ställer kvar och inte bli frustrerade. Vilket jag kanske tycker att Falkenberg blev när de inte hittade strike, eller fickan. Sen att vi öppnade med 5 – 0 var ju ganska skönt för fortsättningen, säger Fredrik ”Keken” Andersson i Ludvika BK.

Dalmasarna, som var på väg ur Elitserien när den avbröts våren 2020, fortsatte sedan kämpa och ledde med 10 - 5 efter tre och avslutade med ytterligare en 5 - 0 till 15 - 5.
- Det visar ju att vi kan rubba lagen i serien. Vinner man hemmamatcherna kan man slappna av lite inför bortamatcherna. Det ger ju en boost till hela laget och fruktansvärt skönt att inte ligga sist och bara ha lag ovanför sig, säger Fredrik Andersson.

I Nässjö var Team Clan helt överlägsna mot Bodens BS på sitt favoritunderlag Elitserien 44, som de, bland annat, gick igenom på ett träningsläger för ett par veckor sedan.
- Självklart har det lite med uppladdning och göra, vi diskuterar ju hur vi tycker om profilen och hur vi tycker den ska spelas. Men på samma gång är vi så självklara på hemmaplan och säkra på hur banorna ska bete sig så profil betyder inte allt. Men klart att försäsongen, lägret, har en inverkan.

Efter 4 – 1, 5 – 0, 4 – 1, 4–1, blev det 17-3 till Nässjölaget i premiären. Alfred Berggren tog tre banpoäng och slog högst i matchen: 910, 24-åringen är nöjd med spelet.
- 9 miss och 18 hål totalt på laget visar bara hur noggranna och fokuserade vi är. Strikeprocenten kommer bara öka ju mer vi spelar. Spärr vinner matcher, säger han och fortsätter:
- Självklart ger det här oss en extra boost. Vi visste att vi skulle göra det bra på profilen då vi vet vad vi gör på lång olja i Nässjö, men att vi skulle hålla ihop det så bra som vi gör idag.

 

Text: Markus Hegnelius
markus.hegnelius@swebowl.se