den 9 september 2021

Herrarnas Elitserie: ”Det blir fler oväntade matchutgångar”

Med två år utan en avslutad säsong är herrarnas Elitserie mer oförutsägbar än någonsin när den startar till helgen.
- Jag skulle tro att vi får se större skillnader mellan lagen, säger Mattias Olsson.

Efter tidernas längsta försäsong börjar herrarnas Elitserie till helgen. Elva lag, eftersom BK Glam har dragit sig ur, gör upp om fyra slutspelsplatser och en kvalplats ner till allsvenskan. Eftersom uppehållet är det längsta genom tiderna bör det också vara en av de mest ovissa säsongerna någonsin.
- Jag tror att många lag har drabbats av pandemin på det sättet att folk, som varit borta från sporten länge, har hittat substitut i livet och därför haft svårt att komma tillbaka till banorna, och laget, säger landslagsspelaren Mattias Olsson i Team Pergamon:
- Jag skulle tro att många lag blr mer sårbara vid sjukdom eller när folk inte har möjlighet att spela. Vi har väl tappat 4 - 5 personer som valt att ta en paus från spel, säger han.

Ett av de lagen som har drabbat av manfall är kompisgänget från Arvika, BK Jösse. Den tidigare juniorvärldsmästaren Markus Jansson berättar att de har spelare som tappat motivationen under uppehållet och valt att börja med golf i stället.
- Vi kommer inte kunna ha samma bredd, så vi kommer inte kunna välja spelare beroende på vilket underlag vi kommer spela på, säger han.

Den vänsterhänta Europamästaren hos regerande Svenska mästarna Pergamon, Mattias Olsson, tror att osäkerheten kring spelare kommer göra att vi får se fler ”skrällar” i Elitserien.
- Jag skulle tro att vi får se större skillnader mellan slagen. Det kommer nog att utkristallisera sig vilka som lidit av pandemin och vilka som dragit nytta av uppehållet. Tänker mig att det blir fler oväntade matchutgångar, säger han.

BK Jösse, som varit i slutspel de senaste fem åren, är ett av lagen som påverkats mer av uppehållet. Deras uppladdning inför årets säsong i Elitserien har inte varit optimal, och de har inte heller så bra koll på motståndarna.
- Inte så mycket, vi har fullt upp med att få ihop vårt eget lag. VI har inte gjort så mycket för det har varit ganska körigt för de flesta med barn, jobb och sånt. Det här är nog det år vi är som sämst förberedda, säger Markus Jansson.

Den tidigare junioreuropamästaren i singel Emanuel Jonsson och hans Team Alingsås, som var precis utanför slutspelsplatserna när serien avbröts 2020, tycker att de har hyfsad koll på de andra lagen i Elitserien.
- Lite både och kanske. Det var läng sedan vi har tävlat och spelat mot varandra. Men jag tror väl ändå att alla har gjort det de ska göra för att vara redo för säsongen. Så när det väl kommer igång så är det nog som vanligt igen, säger han och fortsätter:
- Vi har förberett oss bra tycker jag. Vi har haft flera träningsläger och träningstillfällen som har varit bra för soss. Vi har väl egentligen inte förberett oss så annorlunda mot vad vi brukar göra förutom då att vi självklart följer de restriktioner och rekommendationer som finns, säger han.

Stjärnspäckade Team Pergamon har, enligt Mattias Olsson, också haft en bra försäsong.
- Vi har många spelare som redan varit över på andra sidan atlanten och tävlat så många av oss är redan inne i det. VI har även tagit hjälp av Robert Andersson för att få igång resterande gäng på hemmaplan. Många har också inhandlat nytt material, som man de senaste åren varit väldigt försiktig med att borra upp, med tanke på den rådande situationen, säger han.

Att vara väl förberedd inför säsongen kommer vara nyckeln för att lyckas, det tror både Mattias Olsson och Emanuel Jonsson.
- Att man är med från start och inte lämnar något åt slumpen, utan har förberett sig på bästa sästt för att prestera direkt i säsongsstarten. Varje poäng är viktig i varje match. Att man förberett sig bra och sedan fortsätter att bygga vidare på det är viktigt, både för den fysiska formen och även den mentala delen, säger Emanuel Jonsson.
- Förutsatt att säsongen kommer att fullföljas så tror jag, och det låter klyshigt, men de lag som tränat flitigast under den här pandemin är de som i slutändan kommer stå på banorna under slutspelet, säger Mattias Olsson.

38-åringen från Hisingen hoppas att Team Pergamon får möjligheten att vinna SM-guld för legendaren Tomas Leandersson som är svårt sjuk i cancer, men han är inte säker på att de får det.
- Jag är själv inte helt säker på att den här säsongen kommer fullbordas. Men jag är jäkligt glad att det starter upp igen, som man längtat efter att få tävla med laget igen, säger han.