den 26 augusti 2021

Fyra nya oljeprofiler i Allsvenskan

Lagen som spelar i landet näst högsta serier har fått fyra nya alternativ till banunderlag inför den stundande säsongen.
- Det här blir intressant, säger Carl Wikhede i tekniska kommittén.

Allsvenskan 36, Allsvenskan 39, Allsvenskan 40 och Allsvenskan 44. De är det nya profilerna som finns att välja bland för de allsvenska lagen i den svenska nationella bowlingserien. Några av dem har högre ratio, alltså skillnad i oljemängd från mitten till kanten, än tidigare men det, menar Carl Wikhede som har byggt profilerna, betyder inte att de är lättare.
- Ratio är inte ett entydigt mått på om en profil är lätt eller svår. Några av de högsta slagningarna i Sverige är gjorda på kortolja som brukar ha låg ratio. Det är många andra faktorer som spelar i, hur är topografin, hur är oljan? säger han.

I den här artikeln berättar Tekniska kommitténs Carl Wikhede hur det är tänkt kring uppbyggnaden av profilerna och den tidigare landslagsspelaren, läraren på bowlinggymnasiet och medlemmen i TK, Peter Hellström lämnar lite korta tips till hur man kan spela på profilerna.

Allsvenskan 36: Den kortaste profilen är också den med lägst ratio. Den 36 fot korta Allsvenska profilen har 2,05:1 i ratio och 21,68 ml olja.
- Det är en kortoljeprofil som är lite knepigare. Det tar ett litet tag att lära sig den. Många lag som har spelat på kortolja tidigare kommer nog välja den som hemmaprofil. Det är en jättetydlig kantprofil med uretan, eller snällt reaktivt, säger Carl Wikhede.
- Det är klassiskt kantspel. Tittar man på pappret är det spel på ribba fyra, fem… kanske till och med tre, fyra för de som törs. Det kommer rulla mycket uretan för att kontrollera banan. Det kommer bli en ganska rolig profil att spela på. Fartkontroll kommer bli avgörande, säger Peter Hellström.

Allsvenskan 39: Med en ratio på 5,24:1 ser denna 39 fot långa profil, med 25,4 ml olja, ut som ett banunderlag som skulle kunna generera höga siffror.
- Det här kommer bli den många har som ”houseprofil”. Det var den profilen jag valde att dra upp till 5,24 i ratio. Jag vill ha en profil som var lite högre. Den kan passa för pensionärer, allsvenskan och division ett till tre. Om hallen vill köra en profil så tror jag att det är den här profilen som gäller. Den kommer funka överallt, säger Carl Wikhede.

Allsvenskan 40: ”För mig är det här en kameleontprofil” säger Peter Hellström om den 40 fot långa nya allsvenskan profilen som har 3,13:1 i ratio och består av 26 ml olja.
- Den är lite tuffare. 40 är ett lite knepigt nummer. Är det kortare än 40 fot spelar man på ”tryck” och längre spelar man på ”häng”. Den här blir lite knepigare än vad den har varit tidigare, säger Carl Wikhede.
- Den kan man spela på som på en 38, 39 fotsprofil, beroende på hall. Frågan bowlare bör ställa sig är: ska jag spela på häng eller ska jag spela på friktion? Vad ger min boll mig för svar? Har man bägge delarna är det underbart, men det är sällan man har det, säger Peter Hellström.

Allsvenskan 44: Den längsta av de valbara profilerna i allsvenskan har 25,4 ml olja och är 3,57:1 i ratio.
- Det kommer inte vara lika mycket häng som tidigare på den här. Spelet kommer nog ligga lite längre ut, man kommer att spela runt tredje pil istället för längre in. Det kommer nog inte vara en superklassisk 44a. Lite längre ut mot kanten än vanligt, säger Carl Wikhede.
- Jag skulle säga att den är utmanande för att du måste ha koll på dina klot för att prestera högt på den. Här handlar det om att stanna kvar i samma zon när det börjar svänga tidigt och ändra boll, sen flytta. Börjar man flytta för tidigt kommer du bara missa ettan för att det inte finns stöd för att göra det. Parallell-justeringar och jobba med klotets RG-värde kommer att vara nyckeln, säger Peter Hellström.