den 17 mars 2022

En väldigt annorlunda säsong

Säsongen 2021/2022 börjar närma sig kvaltider och äntligen ska vi kunna genomföra den beslutade förändringen från årsmötet 2018. I korthet så kommer division 1-3 övergå till att bestå av 12-lagsserier och division 3 kommer öka med ett 60-tal lag och 4-5 divisioner.

Inför säsongen godkände förbundsstyrelsen ett förslag som innebar att upp till tre spelare per farmarlagsmatch kunde dubblera. Samt föreningar med föreningsavtal kunde låta upp till tre spelare per avtal dubblera, alltså spela för båda föreningarna i samma omgång.

Syftet med beslutet var att våga få föreningarna ha kvar så många lag som möjligt i seriespel, då pandemin har påverkat svensk bowling kraftigt.

I omgångarna efter juluppehållet så var det rekord i flyttade matcher. Var tredje match i nationella serien flyttades framåt i tiden, då smittspridningen var väldigt hög i Sverige. I dagsläget återstår knappt ett 10-tal matcher som ännu saknar datum.

En normal säsong så begränsas rörligheten i nationella serien och de som har spelat för A-laget de två sista omgångarna (omgång 20 och 21), får inte spela för F-laget det som återstår av säsongen. Likadant för avtalsspelare, har de spelat för en förenings A-lag, får de inte spela för den andra föreningen vid ett senare tillfälle.

Men den generella dispensen som har gällt under säsongen, gäller hela säsongen. Det innebär att upp till tre spelare kan dubblera per farmarlagsmatch i omgång 20 och 21 samt i kvalet. Även för spelare med föreningsavtal kan upp till tre spelare spela för båda föreningarna per omgång.

Detta innebär inte att man får fritt byta spelare mellan A- och F-laget mellan olika omgångar. Från och med omgång 20 är de som spelat aktivt för A-laget låsta till A-laget. Spelar du för A-laget i omgång 20, får du inte spela för F-laget i omgång 21, om du inte dubblerar.

Om inget annat händer, kommer de generella dispenserna upphöra den sista juni och till nästa säsong kommer spelbarheten vara som tidigare, att en spelare får dubblera per farmarlagsmatch och avtalsspelare får inte längre dubblera inom en och samma omgång.

Kvalen kommer spelas den 7-8 maj samt 14-15 maj. SM-slutspelet går i Nyköping den 20-22 maj!

Inbjudan till nästa seriesäsong kommer den 20 april och den 27 maj är sista anmälningsdagen för nationella serien 2022/2023.

För mer frågor kring seriespelet, maila till sk@swebowl.se