den 10 september 2019

Elitserien: ”Man kan inte ligga på latsidan”

Flera spelare säger att Världens bästa liga, som för herrarna drar igång till helgen, blir bättre och bättre för varje år.
- Den är alltid tuff, men jag tror att i år blir den bara ännu tuffare, säger Filip Wilhelmsson.

Till helgen påbörjas säsongen 2019/20 av Världens bästa liga för herrar, den svenska Elitserien. De flesta hävdar att kvaliteten på seriesystemets finrum blir bättre och bättre för varje år, och många tror också att årets Elitserie kommer att bli jämn, men det finns också de som tror på en annan utveckling.
- Jag skulle tro att det kommer bli ojämnare än tidigare år. Det känns som att i år kan det bli lite större skillnad på lagen där uppe och lagen där nere, säger Ludwig Ingerskog i Bodens BS.

Norrbottningarna, som ligger femma i högsta seriens maratontabell, är tillbaka i Elitserien efter en säsong i Allsvenskan. Även om den tidigare juniorlandslagsspelare hoppas, och tror, att hans eget lag kommer gå bra är det nykomlingarna, Ludvika BK, BK Glam och BK Joker, han tror kommer få det tufft. Alla de nya lagen kommer att bli presenterade i egna artiklar de närmaste veckorna.
- Har de byggt på bra kan de också ta poäng, men det känns som det kommer vara större skillnad, säger han.

Norrbottningarna har byggt på bra. De har värvat PBA-stjärnorna Josh Blanchard och Jakob Butturff. Dock återstår det att se hur mycket de amerikanska spelarna kan komma till Sverige och spela.
- De har ju sitt, väldigt späckade schema, men vår förhoppning är att kunna spela dem någon gång i alla fall. Men det är ingenting som vi har 100% planerat idag. Men det vore väldigt fränt, säger Ludwig Ingerskog.

BK Kaskads Team Sweden-spelare Filip Wilhelmsson tror inte som Ludwig Ingerskog att det kommer bli en ojämn serie. 24-åringen tror istället att det kommer bli jämnare än någonsin.
- Jag tror att den kommer bli jäkligt tuff. Den är alltid tuff, men jag tror att i år blir den bara ännu tuffare. Konkurrensen är så jäkla hård, säger han.

Den högerhänta Eskilstuna-sonen menar att, i stort sett, alla lag i Världens bästa liga, har spelare som åker ut och spelar internationellt. Genom att göra det tar de med sig kunskap och information hem som får Elitserien att bli bättre, tuffare och jämnare.
- De lär sig hela tiden, om klot, om banförhållanden och så. Det kommer man hem med och smittar av sig på sina lagkompisar. Det är egentligen kunskapen som sprids mer och mer. Det gäller att hela tiden vara med i matchen. Man kan inte ligga på latsidan direkt, säger Filip Wilhelmsson.

Kulladals BS tidigare världsmästare Martin Paulsson har varit med länge och spelat i högsta serien. Han håller med om att kunskaperna är mycket bättre nu än vad de har varit tidigare och tycker att Elitserien blir bättre och bättre.
- Det är väl att det blir seriösare, tycker jag, att folk verkligen lägger ner tid på träning och tar in tränare. Det är stor skillnad mot när man själv började spela i Elitserien. Det är en fruktansvärd skillnad. Då var det inte mycket träning överlag, säger Martin Paulsson och fortsätter:
- Det var max en gång i veckan och sedan kanske det inte var helt seriöst varje helg, när det var bortaresa. Där tycker jag den stora skillnaden är, säger han.

Ser du fram emot årets Elitserie?
- Faktiskt, absolut, jag saknade det lite i fjol när man inte började själv fören i slutet på november, så det gör jag, säger Martin Paulsson.

 

Skriv en kommentar