den 3 december 2019

Bowlingsverige runt omg 10

I helgen kom kylan till hela Sverige och i kombination med låg luftfuktighet i bowlinghallarna gick resultaten i topp, framförallt i Södra Sverige. Allra högst slog 15 årige Simon Norrman som klämde till med hela 1085.

Simon Norrman var med sitt lag Team Värnamo BC på bortamatcher i Halland. Laget som spelar i div 1 Södra Götaland var först i Varberg för match mot Bockarna. Simon Norrman verkade fira julen i förväg. Han startade med 277 fortsatte med 269-287 och avslutade med 252. Detta gjorde att denne tvåhandsspelare fick ihop hela 1085 vilket är det högsta resultat som slagits så här långt under årets seriesäsong och givetvis var Simon strålande glad då hans lag också vann matchen mot Bockarna med 13-7. Resultatet var också nytt hallrekord i Varberg

Vem är nu Simon Norrman? Han är en av de otal unga tvåhandsbowlare som Småland verkar producera. Niklas Lindholm numera Jösse, Jesper Svensson, Pergamon, Oskar Wirefeldt Team Clan och tjejen Nora Johansson från Eksjö är några av alla tvåhandsspelare som kommit från Småland. Simon Mattson har bara spelat bowling i cirka tre år.
- Jag följde med pappa till bowlinghallen och då fastnade jag för sporten, tidigare hade jag spelat fotboll men fått problem med knäna, säger Simon Norrman.

Simons framfart på bowlingbanorna har gått i raketfart. I höst fick han debutera i A-laget och slog då 870. En månad senare blev det personrekord med 931 och nu höjda han detta med över 150 poäng och toppar därmed säsongens bästalista. Tillsammans med sin spelkamrat Sören Fransson slog dom hela 2033 och det är det 13.e bästa resultat genom tiderna i seriesammanhang. Det allra bästa resultatet  när det gäller tvåmanna, är från 2006 genom Christian Kratz och Stefan Falkhäll i Örnen som slog hela 2091.

Vad är det som lockar med bowlingen och vad tänker Simon om framtiden?
- Vi har en otrolig lagkänsla och kamratskap i Team Värnamo som jag tycker om, och jag hoppas att komma in på bowlinggymnasiet i Nässjö och där kunna utvecklas mera, säger Simon.
Team Värnamo fortsatte sedan till Falkenberg och toppmöte med Hebergs BS. Heberg vann med 11-9 och leder sin grupp före Team Värnamo. I Värnamo hittar vi Jonathan Danielsson som slog 1020, ett resultat som den här veckan inte räcker till tio bästa listan.

Normalt sätt slås det mellan fem och nio herr resultat över 1000 poäng men den här veckan blev det hela 18 resultat över 1000-strecket. Finns det någon förklaring till detta?
- Så här blir det nästan varje år då kylan kommer och låg luftfuktighet i hallarna, säger Joakim Biehl som finns med i Bowlingförbundets tekniska kommitté.
- Den låga luftfuktigheten gör att oljeprofilen håller längre och ändrar sig senare, menar Joakim.
När vi tittar i listorna av de högsta slagningarna så hittar vi en stor övervikt av höga siffror i januari månad men också i slutet av november, då oftast den första kylan kommer till hela Sverige.

När vi tittar runt om bland alla resultat kan vi inte undgå Kirunalaget BK Ripan som spelar div 1 Norra Norrland. Laget hade hela fyra matcher i helgen och vann alla. Det gör att Ripan har nio raka vinster i serietabellen. Det var tre matcher i Skellefteå och man avslutade på söndagen mot Pite BF också med vinst och därmed serieledning. Kan någon av våra läsare komma ihåg om detta skett i serielunken tidigare?

När det gäller lag som ännu inte tappat en enda poäng så är det nio lag som är kvar när nu de flesta serier tar juluppehåll. Det är bara elitserierna och några andra enstaka matcher som spelas nästa helg. Det var alltså hela 18 slagningar över 1000. Vi hittar Mikail Andersson från Matteus-Pojkarna med 1033. Det var hans tredje slagning i höst över 1000. En spelare till hittar vi med tre slagningar över 1000 och det är Team Pergamons Jesper Svensson.

På damsidan toppar Susanna Kiiskinen bästalistan den här veckan med  strålande 996 i div 1 matchen mot BK Runan. Men på tredje plats hittar vi vår 64 årige vän Venus Larsson som med sin klubb Vendelsö BK slog 912. Nästa Bowlingsverige runt kommer efter juluppehållet och vi på swebowl vill givetvis ha fler tips om vad vi skall skriva om. Detta mailas till redaktionen@swebowl.se

Bästalista herrar omg 10

Simon Norrman Team Värnamo BC 1085
Mik Stampe BK Full House 1044
Jesper Svensson Team Pergamon BC 1041
Mikail Andersson Matteus-Pojkarna BK 1033
Jesper Svensson Team Pergamon BC 1030
Pål Stål Åkeshov BK 1024
Joachim Karlsson Team Tranås BC 1023
Tomas Malmberg Örgryte IS BF 1023
Jonas Dammen BK Bågen 1022
Patrik Nilsson Stureby BK 1021

Bästalista damer omg 10

Damlistan är nu uppdaterad då den varit felaktig efter fel på bits under helgen

Susanna Kiiskinen Västerås SK BK 996
Lina Hamberg Uppsala BC 90 919
Venus Larsson Vendelsö BK 912
Amanda Engström BK Kaskad 909
Filippa Persson Spader Dam 900
Malin Gref Sundbybergs IK 896
Jenny Johansson BK Cahoot 896
Sandra Nilsson Team Baltzar BC 894
Isabelle Hultin Wåxnäs BC 888
Susanne Jansson BS Almen 888

Skribent: Thord Lagercrantz
thord.lagercrantz@swebowl.se