den 2 januari 2020

AIK-kvalet: Wilhelmsson i klar ledning

När kvalet till AIK International Tournament inleddes i Bowl-O-Rama på annandag jul öppnade Kaskads Filip Wilhelmsson med smått fenomenala 1079 på de första fyra serierna och slutförde till finfina 1460.

Lättspelat? Knappast.
När 282 spelare gjort minst en kvalstart är det bara 89 som klarat 200-snittet och cirka hundra spelare har inte ens nått 1100.
Wilhelmssons superstart var alltså vilseledande och allt talar för att den generella resultatnivån kommer att bli lite blygsammare i år jämfört med de senaste upplagorna av AIK-tävlingen. I fjol krävdes det till exempel 1371 för att nå 38:e plats och en direktplats till finalspelet.

- När vi skapade banprofilen trodde vi att det skulle bli ungefär samma resultatnivå som i fjol, kanske till och med lite högre, men nya käglor har gjort att det står stadigare, säger tävlingsledaren Ian Robinson.
- För att gå direkt till final kan det nog komma att krävas runt 1350, det kommer rätt många bra bowlare till helgen, säger Ian.

För Filip Wilhelmssons del var det andra året i rad som han tidigt stod för en kanonslagning i den här tävlingen. I fjol vann han kvalet på 1543 och nu leder han överlägset med sina 1460. Han följs närmast av sin klubbkompis William Svensson som noterat 1391 samt två vänsterspelare, finländaren Jesse Kallio 1374 och James Blomgren, Team Alingsås, 1362.
Topp 8 får en direktbiljett till andra finalrundan och där finns i nuläget även Annie Thorell, Spader Dam, 1359, Clan-spelarna Peter Nordenson 1358 och Linus Vedin 1355 samt Joakim Stål, Västerås SK, 1351.
Intresset för tävlingen ligger på en liknande nivå som tidigare år. Hittills är 365 spelare registrerade för att göra 797 starter. I fjol gjordes det drygt 900 starter och ungefär där lär man hamna även i år.


Ytterligare tolv starter är inbokade under helgen innan man sätter punkt för kvalspelet tidigt på söndag kväll. Då är topp 38 klara för final medan det väntar en semifinal på söndagskvällen för 56 spelare. Av dessa går tolv vidare till trettondagens finalspel.

Följ tävlingen via hemsidan http://aiktournament.se/dynamic/start.asp


Skribent: Hans Karlsson
hans.karlsson@swebowl.se