den 29 februari 2020

Övervägande hemmasegrar i Mellanallsvenskan

Åtta av tio matcher i dagens Mellanallsvenska slutade med hemmasegrar.  De två undantagen stod Stureby och Brio för. Stureby säkrade i praktiken seriesegern, samtidigt som det är extremt jämnt runt strecket om vilka som får kvala till Elitserien

Det är jämnt i Mellanallsvenskan. Det skiljer bara två poäng mellan andra plats och sjätte plats. Med endast tre omgångar kvar är det alltså fem lag som är huvudkandidater till de tre kvalplatserna bakom Stureby i Mellanallsvenskan. 

Stureby å sin sida säkrade i praktiken seriesegern, trots att man åkte på årets första förlust för säsongen i sin match mot Köping på lördagsförmiddagen. Köping öppnade matchen starkast och hade 8-2 efter två serien, innan Stureby vaknade ordentligt och var på väg ikapp. Men hemmalaget lyckades till slut stänga matchen i sista serien och vinna med 11-8. För Köpings del var det en viktig seger, då de nu ligger på tredje plats, tack vare bättre poängskillnad
Bäst i matchen blev Sturebys Jimmy Vogel med 935. Robert Hedenström bäst i Köping med 889

Stureby åkte sedan vidare till Sundbyberg, där de av allt att döma hade bestämt sig för att Sumpan var de som skulle få betala för förlusten mot Köping. Stureby gav aldrig hemmalaget någon större chans när de smällde in fantastiskt fina 7377 och vann matchen med något udda 14-4. Segern innebär nu att Stureby har nio poäng ner till Ax på andra plats, vilket i sin tur innebär att serieledarna bara behöver två poäng till på sina sista fyra matcher för att även i teorin säkra seriesegern. 
Både Max Ornered och Dennis Eklund i Stureby klarade 1000-gränsen med 1030 respektive 1004. Filip Thelander bäst i Sundbyberg med 956

BK Brio var det andra laget som lyckades ta en bortaseger under lördagen när man vann mot Team Baltzar i Motala. Brio var det starkare laget i en svårspelad match där högsta rundan var 1601. Bortalaget tog kommandot från början, hade 7-3 efter två serier och släppte sen aldrig tagit och vann till slut med 12-7. För Brios del innebar segern att de tog klivet upp på "rätt" sida strecket och ligger nu fyra. För Baltzars del däremot blir det en kamp in i det sista för att undvika direktnedflyttning.
Dennis Petterson bäst i både matchen och Baltzar, medan Anna Staflund var bäst i Brio med 869

Brio inledde dock lördagen med match mot Örnen i Norrköping, där det var en helt annan reslutatnivå. Örnen var på spelhumör för dagen och gav inte Brio någon större chans i matchen. 7-3 efter två serier förvaltades till seger med 13-7 och en finfin slagning med 7041. För Örnen innebar segern att man ligger kvar lite i ingenmansland, med teoretisk chans att hamna både på kvalplats till Elitserien och division 1. Men med 6 poäng till övre strecket och 5 poäng till nedre kvalstrecket så är det nog osannolikt att det blir någotdera till slut.
Rasmus Samuelsson och Kent Börlin i Örnen hade matchens två högsta resultat med 982 och 956. Sebastian Eriksson och Petter Paulin i Brio klarade även de 900 med sina 941 respektive 938

BK Ax behåller sin andraplats i serien, trots förlust i dagens bortamatch mot Gävle. Gävle, som slåss för sin överlevnad i Allsvenskan, var för dagen det bättre laget och tog en övertygande och någorlunda odramatisk seger med 14-6. Det var Gävles blott andra seger i årets serie, men ack så viktig då det nu bara är två poäng upp till Baltzar för att i alla fall klara att ta sig upp över det nedre strecket och därmed undvika direktnedflyttning.
Robert Myrén i Ax hade högst slagning i matchen med 956. Thomas Linder i bäst i hemmalaget med 936

Vimmerby åkte till Värmland för att försöka ta sig närmare lagen som ligger ovanför i tabellen och därmed försöka undvika kval till division 1. Först bar det av till Säffle för match mot Tegnér, där det blev en jämn tillställning som avgjordes först i sista serien. Tegnér hade fördel med 8-7 inför sista rundan, och visade sig också vara starkast genom att vinna med 4-1 och matchen med 12-8. Tegnér har därmed samma poängläge som Örnen och befinner sig i ingenmansland.
Bäst i överlag välspelad match var Jonny Sandberg i Vimmerby med 964. I Tegnér, som hade hela fem man över 900, var Peter Hahn bäst med 938. 

Efter matchen i Säffle bar det av till Hagfors för match mot Bågen. Där blev det något mindre jämnt då hemmalaget startade i ett rasande tempo och hade ledningen med 8-2 efter två serier, 12-3 efter tre serier och slutresultate 14-6. En viktig seger för Bågen som är med och slåss om kvalplatserna till eliten. De ligger just nu på en femteplats, strax utanför, men med samma poäng de båda lagen ovanför. Bara en något sämre poängskillnad skiljer lagen åt just nu.
Jonas Dammen i Bågen hade en bra dag och drog in matchens högsta resultat med 993. Frida Sethsson bäst i Vimmerby med fina 944.

AIK är det sista av de fem lagen inom två poängsskillnaden i toppen, vilket blev så tack vare en övertygande seger mot Team Gamleby hemma i Bowl-O-Rama. AIK var det starkare laget från början till slut och vann tre av de fyra omgångarna med 5-0. Matchen var avgjord efter tre serier och slutresultatet blev 17-3. AIK är bara en poäng bakom Brio på fjärdeplats och har dessutom en match mindre spelad. 
Kevin Melin bäst i matchen och AIK med 968 medan Robin Ilhammar var bäst i Gamleby med 895.

Gambleby åkte sedan vidare till Birkahallen, för match mot Matteus-Pojkarna. Det blev dock inga poäng att ta med sig hem den här gången, då även den här matchen var avgjord efter tre serier i hemmalagets favör. 11-4 efter tre blev sedan 13-7 när matchen var över. Både Gamleby och Matteus-Pojkarna ligger i mitten av serien och det ska mycket till för att något av lagen ska behöva kvala åt något håll när serien är slut.
Mikail Andersson i hemmalaget ende spelare över 900 i matchen med sina 919. Joackim Andersson bäst i Gamleby med 866.

Ett lag som verkligen var på spelhumör under lördagen var BK Nobel i dagens hemmamatch mot Team Mariestad. Nobel hade både dagens högsta lagresultat med kanonslagningen 7416 och dagens högsta individuella resultat då Christian Liljestrand klämde i med hela 1088, inklusive 300 i andra serien. Christian kunde dock ha haft en perfekt start på matchen också, då han gjorde 296 redan i första serien. Revanschlusta i andra serien månne? Nobel gav hur som helst inte Mariestad någon chans i matchen och hemmalaget vann ganska enkelt med 15-5. Mariestad får hoppas på att plocka nödvändiga poäng i de sista matcherna, då man just nu parkerar sist i tabellen. För Nobels del så har de 5 poäng upp till elitkval, så teoretisk chans finns fortfarande.
Lars Pejstrup bäst i Mariestad med 946.

Med tre omgångar kvar i årets grundserie ska det bli spännande att se vilka lag som tar sig till kval!

 

Skribent: Christian Holmén

Skriv en kommentar